Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Egyre többen tanulnak külföldön

Az egyetemisták és főiskolások mellett egyre több középiskolás is úgy dönt, hogy egy tanévet külföldi iskolában tölt el. A 17 éves győri Nagy Anna augusztusban utazott az Egyesült Államokba.

A Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ diákjának új életébe e-mailjei és édesanyja segítségével pillantottunk be. A tapasztalatok hasznosak lehetnek mindazoknak, akik hasonló terveket szövögetnek.

– Egy évvel ezelőtt döntöttük el, hogy egy iskolaévre elengedjük a lányunkat. Én, aki magyar-orosz tanárként két kézen meg nem számolható évig tanultam idegen nyelvet, még a diplomám átvételekor sem beszéltem igazán könnyedén az oroszt. Egyhónapos leningrádi tartózkodásom lendített nagyot a beszédkészségemen – avatott be bennünket az indítás okaiba Szentirmai Mária. Komoly motívációs tényező volt persze az is, hogy Anna kedvenc tantárgya az angol, legkedvesebb barátnője pedig amerikai.

A család az interneten több cég honlapját is megtekintette, amelyek nyelvi programokkal foglalkoznak. Nagyjából egyforma a kínálat, az árak között sincs nagy különbség. Annáék választása a véletlenen múlt. Amerika mellett távolság és a vízumkötelezettség ellenére az Angliával szembeni méltányos ár miatt esett a döntés.

Előkészületek, iskolaválasztás

– A papírmunkákra időt kell szánni, mert az angol nyelvű bemutatkozó fogalmazáson kívül a formanyomtatványok kitöltése, az egészségügyi igazolások beszerzése is kötelező – említette meg az édesanya, aki elmondta, hogy ahogy közeledett az elutazás napja, úgy lett egyre aggódóbb, s szinte kirázta a hideg, amikor belegondolt a kilenc hónap véget nem érő hosszúságába. Megnyugvást csak az jelentett a számára, hogy már februárban elkezdhettek levelezni a befogadó családdal, így inkább ismerősöknek érezhették őket, nem vadidegennek.

Útban az Államok felé

A repülő augusztus 12-én szállt fel Annával Ferihegyről, s útközben háromszor kellett átszállnia: Münchenben, Philadelphiában és Kansas Cityben. A szülőknek megnyugvást jelentett, hogy az egyes repülőtereken követni tudták az útját, s beszélhettek vele. Az utazás persze nem úgy történt, mint ahogy azt elképzelték. Philadelphiából a rossz idő miatt későn indították a járatokat, így a lány Kansasban lekéste a csatlakozást, s ott kellett aludnia.

Anna az iskolából írja az e-maileket, levelei az első pillanattól kezdve vidámak, minden mondatból sugárzik, hogy jól érzi magát, sok a tennivalója, szereti az iskolát, a tanárokat, a diákokat. Nyitottan, de azért kritikusan szemléli a tengerentúli világot.

Észreveszi, hogy az emberek nem gyalogolnak, mindenhova autóval járnak, még pénzt is tudnak úgy felvenni a kártyájukkal, hogy közben ki sem szállnak a járműből, hogy minden iskolai bálra új ruhát vesznek, amit aztán többet nem használnak. Egyszóval Anna figyel, élményt gyűjt és tanul. Ez utóbbi persze nem könnyű, mert angol nyelven kell minden tantárggyal megbirkóznia.

A győri gimnazista persze nemcsak elektronikus úton osztja meg gondolatait, érzéseit szerettteivel. Hogy milyen egy szimpla postai levele Amerikából?

A borítékon virág és egy felirat, ami igazából nem kell a kézbesítéshez: „Hiányzik a Hazám!" A felkiáltójel szív alakú. A boríték minden egyes pontján ott az ujjlenyomata, amit megörökítettek a vízumkiadáskor, s az USA-ba való belépésekor is. s, hogy mibe kerül a családnak a kinti tanév? A repülőjegyekkel együtt 1 millió 200 ezer forintjába, illetve havonta 25 ezer forintnak megfelelő USA dollárjába, ami a zsebpénze a lánynak.

Osztályok helyett csoportok

A gyerekek Amerikában nem osztályokba járnak, mint Magyarországon, hanem csoportokba. Mindenkinek van egy csoportvezetője. Anna kedden csak nyolctól fél tízig tartózkodik az iskolában, hétfőn viszont fél nyolctól fél háromig. A győri lány amerikai jogot, angolt, kétdimenziós rajzot, matekot, latint, honlaptervezést, amerikai történelmet tanul. Imádja a latintanárát, s úgy látszik, a szimpátia kölcsönös, mert már meghívta Annát az otthonába, s elvitte hasbeszélő show-ra is.

A teniszért, az orvosi vizsgálatért külön kell fizetnie. Utóbbi nagyon drága csakúgy, mint a gyógyszer. Annának csak a szeme gyulladt be, s a biztosítási támogatás levonása után is 102 dollárjába került. A győri gimnazista szerint az amerikai középiskolások nagyon nehezen olvasnak. A legszembetűnőbb különbség a magyar és a kinti diákok között az, hogy az ottaniak igazi egyéniségek, nem olvadnak be a tömegbe. Az ebédlőben a színpadon bárki, bármivel felléphet, énekelhet, táncolhat, szavalhat.

Kávéfőző hűtő

A magyar tanárok joggal irigykedhetnek kinti kollégáikra, akik ott luxuslakásban élnek. Anna csak ámult, amikor ellátogatott latintanárák házába. Ami fogadta: uszoda, külön tévéterem, mindegyik gyereknek külön tanulószoba. A hűtő állítólag kávét főz, ami nagyon felkeltette a lány érdeklődését.

Amerikai jogra mindig a diákoknak kell az újságból egy bűnesetet bemutatni, amit elemeznek. Amikor valamelyik tantárgyból rosszabb eredményt ér el Anna, akkor megkeresi a csoportvezetője, s megbeszélik a problémákat, s azt is, mit lehetne tenni.

– Hogy mennyit komolyodott Anna? – kérdezett vissza az édesanyja. – Rengeteget. Egyes sorainál lélegzetet sem kaptam. Íme egy részlet a 17 éves lány egyik leveléből: „ ... azt hittem, hogy a legnagyobb dolog, amit itt megtanulok, az angol nyelv lesz. Pedig ez a legeslegutolsó dolog. Mert gondoljatok csak a híres sztárokra. Elérték, amit akartak, de még mindig üres az életük! Én meg hazamegyek, sokkal figyelmesebb, kedvesebb, segítőkészebb, önállóbb leszek. Az a legfontosabb, hogy mit hagyunk magunk után, mert vannak értékek, amik a halálod után is kísérnek..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemmel irányítható PC-t fejlesztettek ki

Számítógépek szemmel való vezérlését lehetővé tevő berendezést fejlesztettek ki a prágai cseh… Tovább olvasom