Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Egyre több lakossági hiteladós a feketelistán

Drasztikusan nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) "feketelistáján" szereplő, lakossági hiteladósok száma, egy év alatt 39 százalékkal emelkedett, a harmadik negyedévben átlépte a 900 ezret a rendszerben nyilvántartott összes lakossági mulasztás száma.

Az élő mulasztások száma még nagyobb ütemben, éves szinten 58 százalékkal nőtt, már több mint 600 ezer aktív tétel van - derül ki a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. hírleveléből. Az élő mulasztások bővülése a korábbi negyedévhez képest tovább gyorsult, három hónap leforgása alatt közel 70 ezer darabbal nőtt. Júliusban negatív csúcs keletkezett, 39 ezer darab új mulasztás került be az adatbázisba.

A KHR-ben "feketelistájára" azok adatai kerülnek, akik legalább a minimálbér (69 ezer forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

A BISZ megállapítja: "Az utóbbi néhány év dinamikus lakossági hitelezése folytán, a romló gazdasági helyzet mellett a háztartások adósságtömege is történelmi maximumán van, így a hazai pénzügyi szektornak reálisan további portfolióromlásra kell felkészülnie a következő hónapokban".

Jövőre a tervek szerint - a vállalatihoz hasonlóan - létrejön a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás (tlh), az igazságügyi és rendészeti miniszter már benyújtotta az erre vonatkozó törvényjavaslatot az országgyűlésnek. A tlh nem felváltja, hanem kibővíti a jelenlegi negatív listás nyilvántartást, a törvény - elfogadása esetén - 2009. május 1-jén lép hatályba.

Olvasóink írták

 • 3. six66 2008. november 14. 09:05
  „Ajjajj..... az a sok szép autó... ha nem MSZP-s, -már megtollasodott- egyén, vagy VALÓBAN jól kereső ( ez kb.: 250-300 E/hó ) személy vagy, AZONNALl keverj valamit..... az autód MÁR eddig befizetett részleteit fogja a bank a "KAMAT"-nak minősíteni, az autód eladják féláron, S a KÜLÖNBÖZETTEL MÉG MINDIG LÓGNI fogsz, és BEHAJTJÁK....... Tehát gyorsan MINDENT átírni más névre, és fiktív albérletbe költözni, ahol CSAK a ruháid a TE tulajdonod...... Ajánlom.”
 • 2. Goldmund 2008. november 13. 10:46
  „A felelőtlen hitelfelvételhez mindig tartozik egy felelőtlen hitelező is. Ahol önrész nélkül vagy 10% önrésszel, hitelképességi vizsgálat nélkül, csupán egy határidőre befizetett közüzemi számlára adnak 2-3 milliós gépjármű-hitelt, ott nem csoda, hogy sok hitelt bebuknak az ügyfelek.
  A rosszul gazdálkodó pénzintézeteknek meg nem mentőövet kellene nyújtani (ahogy egyetlen más ágazatban sem nyújtanak), hanem hagyni, hogy kiszelektálódjanak és csak azok maradjanak talpon, amelyek korrekt üzletpolitikát folytattak.
  Kártalanítani azokat kellene, akik egy-egy pénzintézet csődjekor elveszítenék garantált befektetésüket, de hát erre van az Országos Betétbiztosítási Alap kitalálva.”
 • 1. Löw 2008. november 13. 08:54
  „Különbözö bankok is felkerülnek erre a fekete listára vagy az állami segélyeket,amit felvesznek az nem ebbe a kategoriába tartoznak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 600 embert rúgtak már ki megyénkben

Győr-Moson-Sopron megye - Megyénkben közel 600 ember vesztette már el a munkáját a pénzügyi válság… Tovább olvasom