Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Egykori téeszek romokban

Tíz évvel ezelőtt az úgynevezett átmeneti törvény hatására átalakultak a termelőszövetkezetek. A megszűnt téeszek vagyonából megyénkben több értékesíthetetlen, az enyészetre „bízott” épület maradt.
– Egy évtizede hatvankilenc téeszt tartottunk nyilván a megyében. Az átmeneti törvény miatt azok szövetkezetté alakultak, és számuk százötre emelkedett. Ennek a változásnak egyszerű oka volt: nem más, mint hogy a hetvenes években kényszerből „összehá- zasított" falvak érzelmi és nem racionális okok miatt, a törvény adta lehetőséget kihasználva szétváltak – vélekedett érdeklődésünkre Kiss Józsefné, a megyei Teszöv titkára. – Aztán néhány év után ismét hatvan körülire zsugorodott a „létszám". A hiányzó negyven-egynéhány mezőgazdasági egység megszűnt. Némelyiknek már az említett szétváláskor ellehetetlenedett a további működése. Így történt például az egyik hansági nagyközségben is, amelyhez még három kisebb település tartozott.

– Az utóbbiak önérzetből önállósodtak: az egyik majdnem szó szerint egy percig sem létezett, a másik kettőnek pedig végelszámolás lett a sorsa. Hasonló eseteket lehetne még sorolni a megye más részeiből is. Győr környékéről például szinte teljesen eltűntek a mezőgazdasági szövetkezetek. Meg kell jegyeznem: az elmúlt évtizedben az ágazat jövedelmezősége nem volt olyan, hogy a gyengébb alapokról önállóan indulók talpon maradhattak volna – tette hozzá Kiss Józsefné .

Egyszázad rész istálló

A Teszöv-titkár elmondta: amikor a „legyengült" szövetkezetet fel- vagy végelszámolták, akkor az illetékesnek az volt a feladata, hogy értékesítse az ott maradt vagyontárgyakat, ingatlanokat. Ezt úgy kellett lebonyolítani, hogy az egész jogilag lezárható legyen.
– Előfordulhat, hogy egy istálló mondjuk száz szövetkezeti tag tulajdonába került. Mindegyiküknek van tehát egyszázad tulajdoni része. Innentől kezdve szinte biztos, hogy értékesíthetetlen az ingatlan, meg hát a mezőgazdaság a gyenge jövedelmezősége miatt nem éppen egy csábító ágazat. Hogy mi lesz akkor ezekkel az istállókkal, műhelyekkel? Ami mozdítható, azt elhordják belőle, az épületben pedig az enyészet „gazdálkodik".

Mindent elvittek

Eőry József, a győrsövényházi Búzakalász Termelőszövetkezet végelszámolója érdeklődésünkre elmondta, hogy a tulajdonukban lévő ingatlanokból Győrsövényházán és Fehértón egy-egy majort már eladtak. Bezin vár még vevőt néhány üresen álló épület, amelyet az elmúlt években jó néhányszor meglátogattak a „fémgyűjtők" és elvittek mindent, ami fém és mozdítható. Hasonlóról számolt be Nagy Károly is. A kónyi mezőgazdasági szövetkezet elnöke szerint is az őrizetlen, használaton kívüli épületekből kilopták már az összes villany- és vízvezetéket. Amit tudtak, bérbe adtak, így a valamikori markotabödögei műhelyt és istállót, illetve Enesén a major néhány épületét. Itt el is adtak egyet, amit az új tulajdonos felújított és öntödeként használ.
A Mosonmagyaróvár környéki települések közül három községben, Mecséren, Lipóton és Dunaszigeten szűnt meg a termelőszövetkezet. Mecséren az üresen álló ingatlanokat már eladták, legtöbb esetben vállalkozóknak, akik gombát, csirkét tartanak az épületek falai között. Dunaszigeten három hónapja volt az utolsó árverés, s itt sincs már egyetlen üresen álló ingatlan sem. Lipóton a felszámolás folyamatban van, de az ingatlanok itt is mind elkeltek.

Hasznosítják

Sopronban és környékén nehéz találni elhagyott, üresen álló tsz-épületet. Az istállókat, pajtákat és majorokat bérbe adták vagy értékesítették. Többségükben állattartással foglalkozó vállalkozók vagy osztrák földművelők vették ki azokat, sok esetben azonban raktárként hasznosítják az egykori szövetkezeti tulajdonokat. Az egyik utolsó üres épület a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén található Lászlómajor, de nemrégiben annak is elkezdték a felújítását.
„ Győr környékéről például szinte teljesen eltűntek a mezőgazdasági szövetkezetek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pető Zoltán – orvos

Tovább olvasom