Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Dől a levél meg a lé – de melyik hová?

Aki küldi, sokat nyerhet, aki kapja és elhiszi, csak veszíthet azokon az elektronikus leveleken, amelyek a napokban tömegesen kezdtek áradni a hazai internetezőkhöz.

 
Nyolcszázötvenezer eurós nyeremény? Ekkora összeg reményében talán még azt is hajlandók vagyunk elhinni, hogy pusztán azért fizet valaki – mégpedig nem is akármennyit –, mert van egy e-mail címünk. Netán azon sem akadunk fenn, hogy a „sorsolást" szervező cég pocsék minőségű gépi fordítással készült, velejéig magyartalan üzenetben értesíti a „nyerteseket". Pedig...

„Pedig az a legjobb, ha a józan eszünkre hallgatunk. Dobjuk rögtön a kukába azt a levelet, amelyben arról tájékoztatnak: e-mail címünket kihúzták, s kisebb vagyont nyertünk vele" – tanácsolja Stange Szilárd, az informatikai biztonsági megoldásokra specializált VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere.

Miért van szükség a figyelmeztetésre? Mert dőlni kezdtek az e-postaládákba a nyereménnyel hitegető csalárd üzenetek.

„Cégünk kártevők és káros jelenségek után kutatva folyamatosan figyeli többek között a hazai net forgalmát is, így rögtön felfedeztük ezt az újabb levélszemét-kampányt – magyarázza Stange Szilárd, aki szerint, ha a címzettek nem is, a feladók sokat kereshetnek az üzenetekkel. – Ezek a számítógépes bűnözők két dologra vadásznak: e-mail címekre és személyi adatokra. Mindkettőnek nagy értéke van a feketepiacon. Ha válaszolunk, azzal megerősítjük címünk helyességét, s az felkerül a számítógépes bűnözők validált címlistájára. Aki pedig még személyes információt is közöl a válaszban, az a legkülönbözőbb visszaélésekre számíthat."

Olvasóink írták

  • 1. bősárkányi 2010. november 18. 09:52
    „Oktalan, zsugori emberek az áldozatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális gázpalacktöltőt számoltak fel a hatóságok Kecelen

Több mint ötven, illegálisan megtöltött, jelöletlen fóliával ellátott PB-gázpalackot és azok… Tovább olvasom