Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Diszkriminált romák a munkaerő-piacon

A magyar cigányság fele érezte már, hogy diszkriminálják a munkaerő-piacon. A franciák negyede beszélt erről a problémáról.

Magyarországon egy friss kutatás szerint a romák fele szenvedett már el hátrányos megkülönböztetést. A magyar romák helyzete európai összehasonlításban is kimagaslóan rossz: 90 százalékuk szerint ugyanis az országban széles körben elterjedt az etnikai alapú diszkrimináció, amelynél magasabb arányt csak Olaszországban az észak-afrikaiak körében mértek a kutatók.

A francia kormány rasszizmus elleni hivatalának (Halde) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (ILO) közös kutatása szerint a versenyszférában dolgozó munkavállalók 28 százalékát ért hátrányos megkülönböztetés munkahelyén. A diszkrimináltak aránya valamelyest növekedett a tavalyi évhez képest, amikor a munkavállalók 25 százaléka számolt be hátrányos megkülönböztetésről. A felmérés szerint a közszférában valamivel alacsonyabb azok aránya, akikkel diszkriminatívan bánnak, hiszen erről az ott dolgozók 22 százaléka számolt be – írja a France24.com.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a két szférában különböző okai vannak a diszkriminációnak. Amíg a magánszférában az etnikai származás (esetek 35 százaléka), a kor (32 százalék) és a testi megjelenés (30 százalék) miatt szenvednek legtöbbször hátrányt a munkavállalók, addig a közszférában az etnikai származás miatti diszkriminációról jóval kevesebben számolnak be.

A közszférában a kor az első számú oka a diszkriminációnak (38 százalék), amelyet a politikai meggyőződés (33 százalék), a testi megjelenés (30 százalék) és a nem követ (28 százalék) – írj az Earthtimes.org.

Tízből kilenc roma szerint Magyarországon széles körben jelen van az etnikai alapú diszkrimináció

- Magyarországra vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre ugyanolyan részletes adatok, mint amelyek a francia kutatásban olvashatók, de a közeljövőben biztos találkozhatunk hasonló részletességű felméréssel - ismerteti a hazai helyzetet Sik Endre az ELTE Társadalomtudományi Karának tanára. – Az egyik legfrissebb kutatás, a European Union Minorities and Discrimination Survey, amely minden Európai Uniós tagország jellemző kisebbségeinek helyzetére kérdezett rá.

Magyarországon a roma kisebbség körében végeztek kutatást. Az eredmények szerint a magyarországi romák Európai összehasonlításban is rossz helyzetben vannak annak tekintetében, hogy mennyire érzik elterjedtnek az etnikai alapú diszkriminációt. A magyarországi romák 90 százaléka érzi ugyanis úgy, hogy az országban széles körben elterjedt az etnikai alapú diszkrimináció. Ennél rosszabb véleménnyel országukról csak az Olaszországban élő észak-afrikaiak vannak, akiknek 94 százaléka vélekedik így. A kutatásban sok más mellett a romák munkaerő-piaci helyzetére is rákérdeztek. Az eredmények azt mutatják: a romák fele érezte már úgy, hogy az álláslehetőségek betöltésekor roma mivolta miatt hátrányos megkülönböztetés érte.

Sik szerint szintén sokat elárul a magyar helyzetről egy 2007-es Eurobarometer kutatás, amelyben arról kérdezték az embereket, hogy szerintük milyen típusú hátrányos megkülönböztetések jellemzők az országukra. Ebből a kutatásból az derül ki: a magyarok 66 százaléka szerint elterjedt idehaza az etnikai alapú diszkrimináció. Ugyanilyen nagy arányban gondolják az emberek azt, hogy a kor alapján is diszkriminálnak Magyarországon, amivel listavezetők vagyunk az Európai Unióban. A magyarok 45 százaléka szerint a nem, míg a válaszadók 36 százaléka szerint szexuális orientáció is okot ad Magyarországon a hátrányos megkülönböztetésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsbavágó: Drágul a hús az áfa miatt

A Hús Terméktanács szerint az áfa-emelést nem tudják a feldolgozók beépíteni az árba, mert a… Tovább olvasom