Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Csütörtökön állhat helyre a menetrend a Lufthansánál

A Lufthansa a pilóták szakszervezetének sztrájkja után, csütörtökön visszatér eredeti menetrendjéhez, így a budapesti járatok is közlekednek majd.
A Lufthansa német légitársaság a pilóták szakszervezetének sztrájkja után, csütörtökön visszatér eredeti menetrendjéhez, így a budapesti járatok is közlekednek majd.

A társaság szerdai tájékoztatása szerint a menetrend fokozatosan áll helyre, így csütörtökön még 40 járat kimarad, de az öt Budapest-München és a négy Budapest-Frankfurt járat közlekedik majd.

A pilóták szakszervezetének (Vereinigung Cokcpit - VC) munkabeszüntetése miatt szerdán 890 járat marad ki, ami 98 ezer utazót érint. Az előző héten kezdett sztrájk hat napja alatt 4461 járatot kellett törölni, ami több mint 525 ezer utazót érint.

A VC és a munkaadó továbbra sem egyezett meg a béremelésről, de a szakszervezet egyelőre nem jelezte, hogy folytatja a sztrájkot, amelyet a légitársaság más munkavállalói egyre nagyobb nyugtalansággal szemlélnek. A földi személyzet üzemi tanácsa szerdán demonstrációt tartott a Lufthansa Csoport bázisán, a frankfurti repülőtéren, felhívásukban a sztrájk befejezésére és munkaügyi közvetítő bevonására szólították fel a pilóták érdekképviseletét. A tüntetésen több százan vettek részt.

A Bild című lap szerdán a vállalatcsoport menedzsmentjétől származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a sztrájk 75 millió euró bevételkiesést okozott, és érezhetően visszaestek miatta a foglalások.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést követelt a kollektív szerződés lejártával kezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a szerződés hatálya alá tartozó 5400 pilótának. A munkaadó szerint ez összességében 20 százalékos emelést jelentene az eleve legjobban kereső munkavállalóknak, amit nem lehet kigazdálkodni a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyének veszélyeztetése nélkül.

A menedzsment kedd este újabb ajánlatot tett, két lépésben összesen 4,4 százalékos fizetésemelést ígér a pilótáknak 2018-ig, és a 2012 óta elmaradt emelések pótlását egy egyszeri juttatással. Az eddigi ajánlatokkal szemben nem kéri, hogy a pilóták a fizetésemelésért cserébe fogadjanak el megszorításokat a nyugdíjazási rendszerben. Azt viszont kéri, hogy hagyjanak fel a sztrájkkal és folytassák a tárgyalást.

A VC a kollektív szerződés lejárta óta 14. alkalommal hirdetett sztrájkot, nyomásgyakorló akciói eddig is rendre többnaposak voltak. A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját - Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines - nem érinti a munkabeszüntetés, és a Lufthansa Cargo teherszállító légitársaságnál sincs sztrájk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horroralbérlet Szegeden: 3 hónapig kínozták lakótársukat a fiatalok

Horroralbérlet Szegeden: 3 hónapig kínozták lakótársukat a fiatalok
Válogatott kegyetlenséggel három hónapig kínzott egy huszonéves fiatalembert egy 17 éves lány és két 21 éves fiatal Szegeden. Tovább olvasom