Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Búvárkodó régészek

Nem kincsek, hanem összefüggések után kutattak a Mosoni-Dunában a hétvégén a búvárnak kiképzett régészek. Kunszigeten, a folyóparton található római kori falcsonk víz alatti folytatását térképezték fel.

Nemrégiben víz alatti régészeti csoport szervezésébe kezdett az UNESCO támogatásával a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. A programra jelentkezett fiatal szakemberek első terepgyakorlatukat Kunszigeten végezték, ahol a hétvégén három napon át a Mosoni-Dunába merültek. Az oktató jellegű akciónak nemcsak tudományos célja volt. A régészek tréningnek tekintették, mert csak nemrégiben fejezték be az alapfokú búvárkiképzést.
A kutatást a hivatal főosztályvezetője, Tóth J. Attila irányította. A mosonmagyaróvári származású régész elmondta, hogy a vízi túrázók kedvelt útvonala mellett, a falu határában lévő horgászhelynél található rom római kori, másfél méter széles falcsonk. Egy darabja a parton látható, nagyobb része a folyóban áll. Ezt tisztították le némileg, tapogatták és mérték le merüléseik alkalmával. A víz alatti írótábláikra készített rajzok segítségével következtetni tudnak a falrészletek egymáshoz való viszonyára, elhelyezkedésére, funkciójára. Még kérdés, hogy az eredeti helyén van-e jelenleg a fal és hol volt az ókorban a meder. Az biztos, hogy a rom a korabeli limesnek, a Római Birodalom határvonalának részét képezte. Az elképzelések szerint nem őrtorony lehetett, hanem kikötőerődítmény.
A Mosoni-Duna kunszigeti szakasza a régészakcióhoz könnyű terepet jelentett. A 20 Celsius-fok körüli vízben 30 centiméteres látótávolság mellett 2 méter mélyre kellett merülni és a sodrás sem volt túl erős. Ám a régészek így is örültek a helyi támogatásnak. A Győri Búvár Sportegyesület tapasztalt tagjai technikai hátteret biztosítottak számukra és a kutatásban is részt vettek Fehér József oktató vezetésével. A helybeliek közül pedig többen érdeklődve figyelték a partról őket. Rég várt pillanatot jelentett ez számukra, hiszen a római kori lelet hosszú ideje foglalkoztatja fantáziájukat. Rendszeresen rendbe teszik a környékét és ezúttal is ezzel segítették a kutatást. Polgármesterük, Lendvai Ivánné bízik benne, hogy a feltérképezett fal idegenforgalmi csáberőt jelent, ezért már ma kitábláztatja az oda vezető utat.

Korábban:

Tengerjáró operatőr (2002.06.07.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Focivébé és söripar

A hazai sörgyártók elégedetten nyugtázzák, hogy az ágazat sikeres, a magyarok egyre több habos nedűt… Tovább olvasom