Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Bizonytalanság szüret előtt

Idén – az elmúlt évekhez képest – jó egy héttel később kezdődik a szüret a soproni történelmi borvidéken. A csúszás oka nem csak az időjárás. A gazdák még nem tudják, mennyiért vásárolják meg termésüket.
Ár és áru: Rossz idők járnak a gazdákra. Idén Sopronban a tavalyinál tíz-tizenöt forinttal kaphatnak kevesebbet a szőlő kilójáért.
A nyúli hegyközség elnöke szerint a Pannonhalmi Borvidéki Tanács az idei szőlőárakat a tavalyihoz hasonlóan hirdette meg. – Vihar előtti csend van – jellemzi a helyzetet dr. Szita Miklós (Vinex), mert a szőlősgazdák még mindig nem tudják, hogy a felvásárlók mennyit fizetnek termésük kilójáért. – Az azonban biztos, hogy kevesebbet, mint tavaly. Sopronban a szüret hétfőn hagyományosan az irsai olivérrel, a zenittel és a korai piros veltelinivel kezdődik. Az elmúlt évben ezekért a fajtákért mi átlagosan 55 forintot fizettünk, idén várhatóan 40 forintot. Az árakat mindig a kereslet-kínálat viszonya határozza meg. Ezekben a napokban még mindig hatalmas készletek vannak országszerte a pincékben és az előzetes becslések szerint nagy mennyiségű termés várható. Ezért fizetnek a felvásárlók kevesebbet.

Eddig hivatalosan csak a neszmélyi Hilltop tette közzé, hogy a zöld velteliniért 50 forintot fizet, ha a must cukorfoka eléri a 16,1 fokot. Más felvásárlók még kivárnak.

A vidék meghatározó fajtája, a kékfrankos az elmúlt évben „jól fizetett", 80–85 forintért vették át. Idén a hírek arról szólnak, hogy maximum 65–70 forintot adnak érte, abban az esetben, ha minősége kiváló. Szedése szeptember 15–20. között kezdődik.

Az augusztus eleji termésbecslések szerint idén – országos szinten – 4,5–5 millió hektó bor kerülhet hordókba és mintegy hárommillió érlelődik, annak ellenére, hogy az országos termőterület egyharmadát adó alföldi termőterületeken az elmúlt két évben kevés szőlő termett. Bor mégis lett...

Sopronban a tavalyival megegyező, vagyis várhatóan 90 ezer mázsa szőlőtermést várnak a szakemberek. A későbbi szüretelésű fajtáknál a minőség még sokat változhat, az időjárástól függően.
Valószínű azonban, hogy az idei évjáratot nem jegyzik majd fel a rekordok könyvében, de ez nem azt jelenti, hogy nem készülhetnek kiváló minőségű borok Sopronban.

A Pannonhalma–Sokoróalja borvidéken a hónap közepére jelezték előre a szüret kezdetét, és a jelek szerint a prognózis meglehetősen pontos volt.
Egy ötvenhektáros szőlőültetvényen gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozó már bejelentette, mához egy hétre, szeptember 13-án kezdi meg a legkorábbi fajták egyikének, az ottonel muskotály szüretelését.
Ami az itteni borvidéki kilátásokat illeti, a Kisalföld Soós Lajostól, a nyúli hegyközség elnökétől megtudta, hogy a Pannonhalmi Borvidéki Tanács az idei szőlőárakra a tavalyi árakat hirdette meg.

Ezek szerint az olaszrizling ajánlott eladási ára ötven-hatvan forint kilónként, az irsai olivéré hatvan-hatvanöt forint, a szilvánié ötven forint, míg a chardonnay hatvan, a vörös szőlőké pedig hatvan-hetven forint.
A Pannonhalma–Sokoró borvidék szőlő- és bortermelői bizonyosan egyetértenek a

győrújbaráti Babarczi Lászlóval, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy a szaktárca illetékesei nem teremtették meg szüret előtt a munkájukhoz szükséges feltételeket. A nagyban gazdálkodó szőlőtermelőknek a leszüreteléstől számított két napon belül kötelességük a feldolgozóba juttatni a cefrét, azt azonban nem képesek Magyarországon feldolgozni. Nem megoldott ugyanakkor a cefre tárolása. Az érdekeltek a legsürgősebben várják a tárca intézkedését.

A Pannonhalma–Sokoróalja borvidékhez tartozó térségben szépen érnek a szőlők a gazdák szerint, akiknek sikerült megvédeniük ültetvényeiket a peronoszpórától és a lisztharmattól. Jó termésre számíthatnak, de persze a szüretig sok minden történhet.

Bor a semmiből

Egyes becslések szerint az országban évente 6–800 ezer hektoliterrel több bor van, mint amennyit a tényleges szőlőtermés indokolna. Abban az esetben, ha ezt a mennyiséget sikerülne kivonni a forgalomból, akkor növekedne a bor iránti kereslet és emelkedne a szőlősgazdák jövedelme is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevettük Horvátországot

Idén Horvátország volt a legkedveltebb üdülőhely. A főszezonnak vége, ám az élet a mediterrán… Tovább olvasom