Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Balsai-jelentés okt. 23-ról: Szabadfi Árpád exrendőrkapitány is felelős?

"Szabadfi Árpád megyei és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány esetében felmerülhet az elöljárói intézkedés elmulasztásának törvényi tényállása, mert nem rendelték el a beosztottjaik felelősségének vizsgálatát."

Szükségszerűnek tartja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálatát a 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott; Balsai István a parlamenti honlapon hétfőn közzétett jelentésében úgy ítéli meg, az események kapcsán felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

"Vizsgálódásom során arra a következtetésre jutottam, hogy noha október 23-a a legdurvább jogsértések szimbóluma, mégis inkább egyik elemének, vagy akár csúcspontjának tekinthető annak a folyamatnak, ami a Gyurcsány-kormány erőszakos és paranoid hatalomakarását jellemezte" - olvasható a 2011. március 15-i keltezésű dokumentum összegzésében.

Az azóta alkotmánybíróvá választott Balsai István - akit Orbán Viktor miniszterelnök 2010. június 11-én nevezett ki miniszterelnöki megbízottá - a 2006-os őszi eseményekről azt írta: álláspontja szerint a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhettek el "a magukat és a testületet ilyen példátlan módon kompromittáló cselekményeket".

"Ez szükségszerűvé és elkerülhetetlenné teszi a magyar Alkotmány szerint felelős miniszterelnök politikai és jogi felelősségének a vizsgálatát" - rögzíti. Balsai István megjegyezi: a rendelkezésére álló információk szerint a budapesti rendőrfőkapitány az események során rendszeres telefonos kapcsolatban állt a volt miniszterelnökkel, "erre figyelemmel felmerül a lehetősége annak, hogy a tömegoszlatással kapcsolatos eseményeket a főkapitány megvitatta, egyeztette a miniszterelnökkel".

Balsai István a terrorcselekmény elkövetésének lehetőségét, a btk.-ban foglaltakra hivatkozva, azzal magyarázza, hogy a 2006. október 23-án történtek alkalmasak voltak a lakosság megfélemlítésére, egyesekben, így a Fidesz-nagygyűlésről hazafelé tartókban halálfélelem alakult ki, az erőszakos elkövetés szerinte "nem szorul bővebb magyarázatra", és a "fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény" esete is fennáll.

Hozzáteszi, hogy a terrorcselekmény előkészülete is bűncselekménynek minősül, így ha a lakosság megfélemlítésének szándéka bizonyítást nyerne, akkor a már a túlzott erőszakra való felhívás, az ebben való megállapodás, illetőleg akár a lovas alegységek vagy a gumilövedékek alkalmazásának az elhatározása, az erről való előzetes döntés is alkalmas az előkészületi cselekmény megállapítására.

A jelentés az előzmények kifejtésével kezdődik, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülésével, majd a másnapi, 2006. szeptember 18-i tévészékházostrommal. Utóbbiról szólva azt írja: máig tartják magukat olyan nézetek, amelyek szerint az ostrom részben provokáció volt, és az akkori, "a hatalmában meggyengült miniszterelnök" a tüntetők túlkapására várva akarta megfordítani, maga mellé állítani a közvéleményt. Álláspontja szerint Bene László akkori országos rendőrfőkapitány, helyettes, Szabadfi Árpád és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány esetében felmerülhet az elöljárói intézkedés elmulasztásának törvényi tényállása, mert nem rendelték el a beosztottjaik felelősségének vizsgálatát.

A 2006. október 23-án történteket felidézve a dokumentumban az áll, hogy a Parlament környéki tömegoszlatások folyamán, a tömegnek az Alkotmány utcából történő kiszorítása után Pigler István rendőr alezredes egyértelmű javaslatot tett a tömegoszlatás befejezésére, mivel a csoportosulás nagyobbik része az Astoriára meghirdetett, közelgő Fidesz-rendezvény felé vette az irányt.

Pigler azonban azt az utasítást kapta Majoros Zoltán rendőr ezredestől, hogy a tömegoszlatást a Deák tér irányába folytatni kell. Pigler még egyszer javaslatot tett az oszlatás felfüggesztésére, de kezdeményezését akkor sem fogadták el.

A Bajcsy-Zsilinszky úton haladó rendőri erők folytatták a tömegoszlatást az Andrássy út és a József Attila utca kereszteződésig, ahol Pigler megállította az oszlatást, majd kisebb vitát követően Majoros arra utasította őt, adja át a parancsnokságot a REBISZ Bevetési Parancsnoksága I. Bevetési Osztálya vezetőjének, Gulácsi Sándornak.

Balsai rögzíti, hogy Gergényi Péter, Lapid Lajos rendőr dandártábornok, Bene László, valamint Majoros Zoltán utasításai alapján került sor az október 23-án történt tömegoszlatásra, s "a cselekmények felelősi körét elsősorban az említett parancsnokok, valamint a helyszíni parancsnokok körében kell keresni".

Az adatok alapján a rendőri intézkedéssorozat legjelentősebb mulasztása szerinte az volt, hogy a rendőri erőket folyamatosan támadó, erőszakos tömeget hagyták egyesülni a Fidesz-rendezvény békés résztvevőivel. Amellett, hogy ez jelentős stratégiai, szakmai hiba volt, alapvető jogsértést is eredményezett, hiszen a Fidesz-nagygyűlésen részt vett békés állampolgárok gyülekezési jogának jelentős sérelmével járt - írja.

Az erőszakos tömeg mozgásának szándéka olyannyira nyilvánvaló volt, és olyan súlyú rendőri mulasztások történtek, amelyek alapján megalapozottan feltehető, hogy a tömegoszlatást irányító rendőri vezetők nem gondatlanságból vagy egyszerű szakmai tévedésből, hanem - magatartásuk következményeit előre látva - annak tudatában cselekedtek, hogy ezzel a békés állampolgárok gyülekezési jogát korlátozzák - véli Balsai.

Összegzése szerint a Fidesz-nagygyűlés végét követő egy percen belül elrendelt és pár percen belül megkezdett tömegoszlatás szakszerűtlen és törvénysértő volt, bűncselekmények gyanúját is megalapozza.

Olvasóink írták

 • 11. Eva- 2011. szeptember 28. 06:36
  „ezt még puccs-kisérlettel is megerősítették.
  A jobbikosok”
 • 10. rommel 2011. szeptember 27. 21:04
  „JAVASLOM A BALOSOKNAK NOVEMBER 7.-T !!!
  AKKOR VAN A BALOS FELKELÉS GYÁSZ NAPJA !
  OKTÓBER 23.-A A JOBBRA ÁT ÜNNEPE !!!
  DE MIÉRT KELL ALAPVETŐ DOLGOKAT ELMAGYARÁZNI A COCI ELV-BARÁTOKNAK !!!
  IGY VAN AZ , AMIKOR VALAKI NEM AKARJA ISMERNI A MÚLTJÁT !!!”
 • 9. Tabornok 2011. szeptember 27. 10:26
  „"gabodick 2011.09.27. 01:47
  Jajajajaaaaajjjj ! Mi lesz itt idén okt.23-án !!!" SEMMI nem lesz, csak halotti csend és a fidesz szónokok kommunistázó, nemzetmentő észosztása.”
 • 8. machers 2011. szeptember 27. 10:21
  „4. rommel 2011.09.26. 20:19
  Alapvető jog a jogbiztonság, a magántulajdonhoz való jog. Ezek kőkeményen sérültek az elmúlt másfél évben. És még nincs vége!
  Irány a lenini úton! Matolcsyné férje, Kövér elvtárs és a többiek fénylő vöröscsillagként vezetnek!”
 • 7. vahur 2011. szeptember 27. 07:16
  „Az akkori októberi események a t. jelenlegi kormány fizetett bérenceinek voltak köszönhetők. A beteges hatalomvágy nem ismer határokat. Most meg kapták a hatalmat és kissemiznek mindenkit. Mindenki bűnös csak az nem aki autót gyújtott, kirakatot tört be utcakővel dobálta a rendőröket. Ők okosak szépek az igazi magyarok. Szerintem a fő bűnös az ország élén található.”
 • 6. gabodick 2011. szeptember 27. 01:47
  „Jajajajaaaaajjjj ! Mi lesz itt idén okt.23-án !!!”
 • 5. dzsipó 2011. szeptember 26. 20:34
  „Talán a bünbak keresés helyett jó lenne kormányozni , mert ránk omlik a tetö!
  Vagyunk már annyira felnöttek , hogy az ilyen potcselekvésekkel nem lehet elterelni a figyelmünket a bajókrol,
  a kontár kormányzásrol! O. V. talán háziállatot tudna vezetni , nem országot!!!!!”
 • 4. rommel 2011. szeptember 26. 20:19
  „MICSODA VÉLEMÉNYEK !
  EZEK ÁM AZ EMBERI JOGOK IGAZI ELLENSÉGEI !!!
  A BALOS IDEOLÓGIA IGAZI ARCAI !!!
  <moderálva>”
 • 3. Tabornok 2011. szeptember 26. 19:44
  „Szerintem a FIDESZ a felelős a TV ostromért, mert ők vitték utcára az embereket. Azért, mert a söpredék be tudott menni a TV székházba, azért a Szocik a felelősek, mert akkor övék volt a hatalom.”
 • 2. szultankam 2011. szeptember 26. 19:42
  „Balsai, és az egész fidesz, inkább társasjátékozna,vagy lemondana,ha egy csöpp jóérzés lenne bennük.Orbán a tömegbe lövetett volna2006-ban.Tartok tőle, hogy ez a 29-i nagy tüntetésengedmény is csak azért van,hogy a legkisebb rezdülésre belelövethessen a kommandóval.Állandóan háborúzni akar,és most megteszi.Reméllem nem így lesz, de már minden lehetséges.”
 • 1. okda 2011. szeptember 26. 18:49
  „Túlzásnak tartom a Fidesz állandó bűnbak keresését. Amikor ők megbuktak a szocik nem üldözték őket,pedig ők is kialmoltak akkor a nép alól. Nem arról van szó,hogy nem kell kivizsgálni az ilyen eseteket, de sokkal nagyobb szarban van az ország,mint ilyenekre pénzt költeni. Nehezen hiszem el,a figyelemelterelés tagadását a megszorításokról. Arról beszéljen Orbán Viktor a Fideszes polgármesterek miért kaptak korlátlan hatalmat egyes településeken,és ők miért nincsenek elszámoltatva a hiányról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Pallag László egykori kisgazda országgyűlési képviselő

Tragikus hirtelenséggel szombaton elhunyt Pallag László egykori békési kisgazda politikus,… Tovább olvasom