Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Balog módosítaná a Btk.-t a gólyatábori nemi erőszak miatt

A módosítással minősített tételnek számítana, ha valaki oktatási intézményben, illetve intézmény által szervezett programon nemi erkölcs elleni bűncselekményt követ el.
Az emberi erőforrások minisztere azt kezdeményezi, számítson minősített tételnek a büntető törvénykönyvben, ha valaki oktatási intézményben, illetve intézmény által szervezett programon nemi erkölcs elleni bűncselekményt követ el.

Ezt a miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülése előtt jelentette be a fővárosban. A sajtótájékoztatón Balog Zoltán azt mondta: megkéri az igazságügyi minisztert, hogy a fentiek érdekében tekintse át a jelenlegi szabályozást és az erre vonatkozó tényállásokat. Arra kéri minisztertársát, hogy világosan legyen kiolvasható a törvénykönyvből: ha valaki oktatási intézményben vagy az intézmény által szervezet programon követ el nemi erkölcs elleni bűncselekményt, akkor az minősített tételnek számít.

Az alapeset egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg a minősített eset kettőtől nyolc évig terjedővel - jelezte Balog Zoltán. Megjegyezte: senki nem akar általánosítani, de a nyilvánosságra került gólyatábori esetek felvetik azt a kérdést, hogy jól van-e szabályozva az egész rendszer.

A miniszter jelezte: a javaslatot a kerekasztal ülésén is megvitatják majd.
A kormány megalakulása óta először összehívott kerekasztal ülésével kapcsolatban kiemelte: folytatják azt a munkát, amit az elmúlt négy évben a felsőoktatás átalakításával összefüggésben elkezdtek. Az ülésen a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének képviselője vesz részt.

A kerekasztal új vezetője Palkovics László felsőoktatási államtitkár lesz - jelezte a miniszter.

Palkovics László elmondta: építenek az új felsőoktatási stratégia kimunkálása során a korábbi anyagokra is. Emlékeztetett: minden intézménnyel leültek, megnézték elképzeléseiket, ezek "összedolgozása" zajlik most. A keddi ülésen áttekintik azt is, hogy a kerekasztal milyen formában tud bekapcsolódni ebbe a munkába - jelezte.

Az államtitkár megerősítette: az a cél, hogy decemberben el tudják fogadni az új felsőoktatási stratégiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Egyenlőség, testvériség, közbeszerzés˝ - A 14. ARC óriásplakátjai

Szeptember 21-ig látogatható az ARC óriásplakát-kiállítás, ingyenesen a budapesti Ötvenhatosok… Tovább olvasom