Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Bajnai: A Fidesz felrúgta a nemzeti konszenzust

Bajnai Gordon szerint az ellenzék felrúgta a szlovák államnyelvtörvény kapcsán kialakult nemzeti konszenzust a magyar-szlovák kormányfői találkozó után tett nyilatkozataival.
A miniszterelnök vasárnap a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában kijelentette: csak az az ország erős a külpolitikában, ahol a nagy nemzeti kérdésekben kifelé egység van.

Az interjúban a kormányfő elmondta, hogy a találkozó után méltatlan megjegyzések hangzottak el az ellenzék részéről. "Hiába küzdünk mi kifelé, ha itthon a hátunkba döfik a kést. Ezt nem kellene csinálni" - jelentette ki. (A magyar-szlovák kormányfői tárgyalás után Németh Zsolt, a Fidesz politikusa, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kijelentette: Robert Fico "felmosta a padlót" Bajnai Gordonnal. Egy nappal később pedig azt mondta: "Mindenképpen egy súlyos, megalázó diplomáciai kudarcnak tekinti a Fidesz a találkozót, illetőleg a közös nyilatkozatot, majd az azt követő sajtótájékoztatót".)

Bajnai Gordon véleménye szerint, akik azt várták, hogy a találkozón bárki hamut szór a fejére, azok nem ismerik a diplomáciát, a tárgyalófelek lelkivilágát. Nem voltak reálisak a várakozásaik vagy abban érdekeltek, hogy a feszültség nőjön és megoldás helyett inkább hangos asztalcsapkodás legyen.

A műsorban elhangzott, hogy a Medián közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint - amelyben ezer embert kérdeztek meg - a válaszadók 78 százaléka helyeselte a Bajnai-Fico-találkozó létrejöttét, 16 százalék nem tartotta jónak, 6 százalék nem tudott róla vagy nem akart állást foglalni az ügyben. Bajnai Gordon ennek kapcsán úgy fogalmazott: egyértelműen sikeresnek minősíti Magyarország szempontjából a találkozót, mert tudtak segíteni a Szlovákiában élő magyar kisebbségnek.

"Többet értünk el, mint gondoltuk" - mondta. Elértük, hogy az új, módosított szlovák nyelvtörvényt az európai zubbonyba kényszerítsük - közölte, hozzátéve: Szlovákia vállalta, hogy az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlását érvényesíti a végrehajtási rendelet elkészítésénél. Arra a felvetésre, eleve nem is volt cél, hogy megpróbálják visszavonatni a nyelvtörvény módosítását, a kormányfő válaszul azt kérdezte: hogyan tudná visszavonatni egy szuverén állam törvényét. "Én azt tudom mondani, hogy ez nem eurokonform és vegyék figyelembe az EBESZ főbiztosának ajánlásait" - tette hozzá.

Nyereségnek nevezte a biztos ajánlásának azon pontjait, miszerint a szlovákiai kisebbségi nyelvtörvényt meg kell erősíteni, hogy védelmet nyújtson a államnyelvtörvény túlsúlyával szemben, valamint azt kéri, Szlovákia is alkosson átfogó törvényt a kisebbségek védelmére.

A kormányfő a Sólyom Lászlóval történtek kapcsán hangsúlyozta: annyit tudtak elérni, hogy mindkét fél sajnálatát fejezte ki emiatt, de ebben mind a két ország a saját útját járja. Magyarország szerint itt jogsértés történt, be fogja járni azt az utat, amelyet ebben kell - jelezte.

Bajnai Gordon a műsorban beszélt arról is, hogy ha a 2010-es költségvetés tudja tartani a fejezeti számokat, akkor annak elfogadásával egy időben csökkenteni lehet a távhő jelenleg 18 százalékos áfáját, amely a kedvezményes kulcsba kerülhet. (A kedvezményes kulcs jelenleg 5 százalék.) Kitért arra is: a választási kampány végéig miniszterelnök lesz. Mint mondta, azokat fogja támogatni "a miniszterelnökösködésével és nem a kampányolásával", akik azt gondolják, hogy Magyarországnak azon az úton kell továbbmennie, amin nemrég elindult. Azon a józan észen alapuló, a handabandázást, a hazudozást, a demagógiát és az ígérgetést félretevő úton, amin Magyarország elindult, és amelyről nem szabad letérnie - hangoztatta Bajnai Gordon.

Olvasóink írták

 • 9. zotyo 2009. szeptember 16. 18:02
  „"Már megint a "FIDESZ" a hibás? Igaz, addig az is lesz míg nem képes ezt a kormányt elzavarni!"
  Nem akarom minősíteni a hozzá szólót csak felhívnám a figyelmét egy apróságra!Nem én és nem a Pápa bácsi mondta azt amit mondtak!Ezt már mégsem kellene a közös ellenségünkre kenni mert az ilyen hozzá szólások miatt gondolják hogy mi sem vagyunk különbek!TÁRGYILAGOSSÁG!JÓ?”
 • 8. janika 2009. szeptember 14. 20:26
  „Már megint a "FIDESZ" a hibás? Igaz, addig az is lesz míg nem képes ezt a kormányt elzavarni!”
 • 7. Csetneky 2009. szeptember 14. 13:41
  „Jól mondja a libás! Pokolba azokkal, akik handabandázással, hazudozással ,demagógiával, ígérgetéssel, na meg csalással nyerték meg a két utolsó választást. Ja, hogy ezek az ő elvtársai? Attól még jól mondja.”
 • 6. Eva- 2009. szeptember 13. 23:32
  „5-höz!

  Az öszödi beszéd ennek bekövetkeztét előrevetítette!
  Akinek volt füle, az már akkor meghallotta az új idők szavát!

  Azóta is megy a siránka: elvesznek!
  Szavaztunk azért, hogy semmi ne változzék.
  Eltelt újabb 3 év!

  Most itt van csőstül.Megtetézve a 3/három/ év elmulasztogatott lehetőségeivel is!
  Most pedig Bajnai elég erőteljesen képviseli a valót!
  Lehet szidni-dicsérni
  csak figyelmen kívül hagyni MÁR nem.

  a szavait sem
  az által vázolt jövőképet sem
  és a külföldi elemzők véleményeit sem!”
 • 5. load 2009. szeptember 13. 22:43
  „Rosszabbul élünk majd, mint az előző évben.
  Legalább egy havi jövedelem fog hiányozni jövőre.
  Ezt mondta.
  Ha az őszintesége miatt szar ember, akkor csodálkozok a véleményeden.
  Hazudni talán becsületesebb lenne?
  Ugye nem.
  Akkor meg mi a baj.”
 • 4. lacim6 2009. szeptember 13. 22:18
  „De értem csak azt nem hogy pont ő mondja, mintha eddig pont nem ezt csinálták volna.”
 • 3. LiamDevlin 2009. szeptember 13. 22:13
  „Én jobboldali ember vagyok, nem fideszes, jobboldali.. és szerintem most igaza van Bajnai Gordonnak.”
 • 2. load 2009. szeptember 13. 22:09
  „1. lacim6
  Nem érted, hogy mit mondott, ugye?”
 • 1. lacim6 2009. szeptember 13. 21:58
  „zon a józan észen alapuló, a handabandázást, a hazudozást, a demagógiát és az ígérgetést félretevő úton, amin Magyarország elindult, és amelyről nem szabad letérnie - hangoztatta Bajnai Gordon. :D ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁhát erre mit is lehet mondani. Mekkora egy szar ember ez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonnyomta a ráboruló több tonnás esztergapad

A helyszínen meghalt az a 27 éves férfi, akire rázuhant egy több tonnás esztergapad Székesfehérvár… Tovább olvasom