Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Az RTL Klub ellen is eljárást indított a médiahatóság

A Magyar RTL Televízió Zrt. ellen is eljárást indított a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy híradóban sugárzott, a hatóság által megrázónak vélt bűnügyi riport miatt - közölte a csatorna honlapján hétfőn.
A csatorna honlapján az NMHH-tól kapott levelet is közzétették, melyben az RTL Klub műsorát elemző hatósági vizsgálat eredményét foglalják össze. A december közepére dátumozott levél szerint az RTL Klub egyik október elején sugárzott esti híradója kapcsán "törvénysértést valószínűsítenek", ezért közigazgatási eljárást indítanak a csatorna ellen.

A szóban forgó tudósítás arról szólt, hogy Nagymányokon egy férfi megölte, majd feldarabolta testvérét, a testet videóra vette, s elrejtette. A hatóság ennek kapcsán egyebek mellett azt kifogásolta, hogy tényszerű tájékoztatás helyett a megrázó, meghökkentő részleteket emelték ki, amelyek "megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában".

Levelükben többször is kiemelték, hogy a riportban többször is mutattak egy, a hatóság szerint véres ágymatracot, illetve ágylábat. Továbbá hangsúlyozták, hogy a hírolvasó - Szellő István - csak azután közölte, hogy megrázó riport következik, miután magát a hírt már felolvasta.

Az RTL Klub - mint honlapjukon közzétett állásfoglalásukban írják - visszautasítja a hatóság megállapításait, s arra is kitérnek, hogy szerintük ők csak a megdöbbentő részletek egy részét ismertették, brutális képeket viszont nem mutattak be. Továbbá hangsúlyozták, hogy értelmezésük alapján a hatóság megállapításai azt sugallják, hogy nem számolhatnak be erőszakról vagy balesetről, mert az ilyen hírek esetleg a nyugalom megzavarására alkalmasak. Ezzel viszont szerintük sérül a szerkesztői szabadság, és így - mint emlékeztetnek - nem beszélhettek volna az utóbbi évek olyan, nagy port felvert bűncselekményeiről sem, mint a móri mészárlás, a pécsi egyetemi lövöldözés, a Cozma-gyilkosság vagy a romák elleni sorozatgyilkosság.

Az NMHH legutóbb a Tilos Rádió ellen indított közigazgatási eljárást, amiért Ice-T amerikai rapper It's On című dalát délután hat óra előtt pár perccel játszották le még szeptember elején, megsértve ezzel a kiskorúak médiával szembeni védelmére vonatkozó törvényi szabályozását. Múlt szombaton az MTI-nek elküldött közleményében a médiahatóság azt hangsúlyozta, ha valaki elolvassa Ice-T dalának szövegét nehezen gondolhatja úgy, hogy az nem utal "közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra". Mint hozzátették: "a törvény nem kér mást, mint egy apró figyelmeztető jelzést az említett dal előtt".

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. elemér 2011. január 05. 09:29
  „Aki nem érti a media törvényt annak Ice-t ad tanácsot, Shut Up, Be Happy. Amcsik ilyesmin már tulvannak.

  http://www.azlyrics.com/lyrics/icet/shutupbehappy.html

  A technikai forradalomban pedig besegit az Ipad.”
 • 45. elemér 2011. január 05. 08:52
  „34. h.sz. Winternight
  Változások lesznek de azt nem a Fidesz vagy a mediatörvény hozza, hanem a technika. Azt nézi az ember ólvassa vagy halgassa amit akar és amikor akarja és ami érdekli. Akik Ámerikában otthol vannak a net-n, ezt már ma is igy csinállják. Ami pedig Ámerikában a menö, azt majmolja a világ. Nem Mo.-n találták fel a spanyolviaszt se a mediatörvényt. Valamikor volt T.V., ujság, rádio, telefon de most csak egy lessz, internet és lehet válogatni mit, mikor és hogyan.”
 • 44. RickCartman 2011. január 05. 00:23
  „41. hozzászólás Abrafax 2011.01.04. 21:32
  Bocs, a 43. hozzászólás neked szántam, nem Szánalmas Szagittáriusnak.”
 • 43. RickCartman 2011. január 04. 23:17
  „54. hozzászólás Sagittarius 2011.01.04. 22:20
  Nagyívű pályakép, az már biztos.Hányan irigyelhetik vajon? .-)”
 • 42. LAZA 2011. január 04. 22:16
  „32.Gab2000
  Elnézést de egy fontos titulust kihagytál.
  dr.Boros Márta TARTALOMFELÜGYELETI osztályvezető.
  mégegyszer bocs.”
 • 41. Abrafax 2011. január 04. 21:32
  „Cartman, eza tipikus esete annak, hogy ha van rajta vaskalap, az a baj, ha nincs az. Íme:
  Miami Press, avagy őszintén és kulturáltan az erotikáról. Ezzel a címmel adott ki egy kiadványt még 1991-ben Szalai Annamária. A most már fideszes képviselőnő kijelenetette: "bár nem életem főműve, vállalhatónk tartom a Miami Press nevű lapot"... A kiadvány impresszuma szerint a főszerkesztő Szalai Annamária. A képviselőnő egyébként azt mondta, sajnálja, hogy nem a megjelenés évében volt ilyen népszerű a lap, amivel kapcsolatban egyébként visszautasította a pornólap kifejezést. (Népszava, 2003.11.13)

  Akinek van türelme tovább olvasni, tessék, a hölgy szakmai életrajza:
  1985-97-ig a Zala Megyei Moziüzemi Vállalatnál, majd jogutódjánál filmforgalmazó, filmiroda-vezető volt. 1995 és 1997 között a Mozisok Országos Szövetségének elnöki tisztét is betöltötte. 1997-2002-ig a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóterem igazgatójaként dolgozott. 1996-tól a Magyar Mozgókép Közalapítvány szakkollégiumi elnöke, 1997-től a Zala Art Alapítvány kuratóriumi tagja. 1998-2004 között országgyűlési képviselőként a külügyi, a kulturális és sajtó, a nemzetbiztonsági, az informatikai és távközlési, valamint a társadalmi szervezetek bizottságának munkájában vett részt. 2004 tavaszán ORTT-taggá választása miatt képviselői mandátumáról lemondott(!). 2002-től a Kodolányi János Főiskola kommunikáció tanszékén óraadó, 2003-tól adjunktus. 2004. április 1-jétől az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagja.”
 • 40. RickCartman 2011. január 04. 21:07
  „Azért kíváncsi lennék, az állítólag veszélyeztetett kiskorúak közül hányan értik vajon Ice-T rapper-szlengjét, és vajon hányan hallgatnak ennél sokkal keményebb szövegeket a zenelejátszó kütyüjükön? Szemforgató, álszent nyavalygás ez az egész a pornólap-tulajdonos Sz.annamariskától!”
 • 39. Abrafax 2011. január 04. 19:44
  „A sajtószabadság nevében követeljünk véres baltát és agyvelőtől csöpögő láncfűrészt minden híradóba! Minden erőszakos bűncselekményt a címlapra! (És ne hivatkozzanak folyamatban lévő nyomozásra!)
  Ice-T-t és Böhse Onkelzt minden kerek órai hír után!
  Minden demokratának joga van a sz.rhoz. Meg merem kockáztatni: a jelenlegi helyzetben minden demokratának kötelessége benne tapicskolni.
  Jó mulatást!”
 • 38. elemér 2011. január 04. 15:41
  „Ja persze, ne is beszéljünk hogy a pénz se kutya. Gyorshajtás, parkolás és mediatörvény.”
 • 37. Cloeon_dipterum 2011. január 04. 15:38
  „Én a médiahatóságnak szurkolok. 500 és 1000 millió alatt nem is adnék nekik büntetést. Akkor végre elgondolkodnának, ha tudnának mivel.”
 • 36. elemér 2011. január 04. 14:43
  „Ezt a media törvényt az USA-ban Bush pártja a hipokraták és a vallásos buzik dicsöitették. Bush sikerét a választáson egyrészt annak köszönhette, hogy a latinokkal és a vallásos buzikkal elhitették az ellenfél a buziházosságot szentesitti. Engem nem zavar ami ott megy, de ilyesmivel én tisztában vagyok. ;))”
 • 35. Túrabakancs 2011. január 04. 14:27
  „Winternight! /34/
  Teljesen igazad van!
  Az emberi természet olyan, hogy azt a csatornát szeretjük nézni, amit vélhetően
  szintén sokan néznek. Ahogy az élő adásnak is megvan a varázsa, úgy ennek
  az előzőekben említett szisztémának is. Nem csak hogy másik csatornán, de egy
  későbbi idősávban vetített adás is veszít a nézettségéből. Ezzel élnek vissza ezek
  a kereskedelmi csatornák.”
 • 34. Winternight 2011. január 04. 13:48
  „Hiába lehet 50-60 csatorna közül választani, az emberek jelentős része a két nagy kereskedelmi tévét nézi. És nem azért, mert ott jobb műsorok, jobb filmek mennek. Ha a Mónika show, a Megasztár, a Barátok közt vagy a Való világ mondjuk a Hálózat tévén mennének, a kutya nem nézné egyiket sem.
  Most rendkívül kártékony, romboló hatású műsorokkal operáló, hiteltelen híradósokkal és híradókkal terhelt a két nagy kereskedelmi csatorna, ezen kell mielőbb változtatni, hogy az emberek gondolkodása, ha csak egy kicsit is, de a valós, igazi értékek felé irányuljon.”
 • 33. todoer 2011. január 04. 12:28
  „Winternight 2011.01.04. 11:23

  A fideszes miniszter úr most vásárolta meg az RTL egy részét .O K legyen nemzeti értéket képviselő adó . Arra hogy akarsz bárkit kötelezni hogy nézze is . A tv csatorna üzemeltetése ugyanolyan üzlet mint akár egy kocsmáé . Ha nincs rá vevő , tönkre megy vagy esetleg ezek is állami pénzelésű adók lesznek ? Egyébként ha annyira sz..r az RTL akkor Fábry " művész úr " miért nem a Hír tv-n nyomja ? Igazad lenne ha csak 1 csatorna működne mint az átkosban de van több száz és a távkapcsoló kezelése sem ördöngösség . Elég nagy vagyok már hogy el tudjam dönteni mit akarok nézni , hallgatni vagy olvasni és nem szeretném ha újra "pártunk és kormányunk " határozná meg mi a jó nekem a saját pénzemből .”
 • 32. Gab2000 2011. január 04. 12:00
  „Más egy publiciszta kért előzetes véleményt cikkeivel kapcsolatban idézet a a rá kapott válaszból

  Boros Márta főosztályvezető válaszolt, amelyben arról tájékoztatta Andrassew Ivánt, hogy a médiahatóság előzetes kontrollt nem végezhet, de a szóban forgó írásokat utólag sem vizsgálhatja, mert - a levél szerint - hatósági eljárás csak a július 1-e után elkövetett jogsértés miatt indítható

  Akkor miről is van szó össze vissza hadoválnak lövésük sincsen semmiről”
 • 31. Gab2000 2011. január 04. 11:48
  „Winternight 2011.01.04. 11:28

  Hülyeséget írsz megint, tavaly nyáron az USA legfelsőbb bírósága az úgynevezett Pacifica megsemmisítette azt a törvényt amire te itt hivatkozol

  Az ítélet indoklásában többek között az is olvasható, hogy a bíróság az 1978-as határozatot elavultnak és alkotmányos szempontból homályosnak és aggályosnak tartja

  de ha nagyon érdekel itt el is olvashatod

  http://techliberation.com/2010/07/13/second-circuit-pacifica-is-outdated-all-media-deserve-full-first-amendment-protection/

  És jó lenne ha a magyar hatóságok utánanéznének egy jogszabálynak ha arra hivatkoznak”
 • 30. Gab2000 2011. január 04. 11:44
  „Winternight 2011.01.04. 11:23

  Ismerni kéne a törvényt azért tart a szerződésük 2012.ig mert akkor lett volna a digitális átállás, amit most elméletben meghosszabbítottak 2015-ig, na ki az aki kb max 3 évig adna kereskedelmi adót mert azt tették be amennyiben a digitális lefedettség eléri a 94%-ot akkor megszűnik a földfelszíni analóg adás.
  De az Antenna Hungária tájékoztatása szerint 2010 december 31-én a lefedettség 95%-os.
  Tehát a 3 frekvenciát az m1-ét a tv2-ét és az RTL klub-ét továbbra is az antenna hungária üzemelteti de nem analóg jelet továbbít rajta hanem digitálist amit csak megfelelő készülékkel lehet majd fogni.

  Tehát nem fog senki a helyükre lépni röviden ennyi.”
 • 29. szocdem 2011. január 04. 11:44
  „Azt hiszem úgy lesz ez is mint a benzinár... Az ország középső részén élők fogják megszivni- a határ mentiek meg majd köszönik szépen, nem kérnek majd ebből a szinvonalas, jellegzetesen magyar szolgáltatásból...
  Megnézik a külföldi adókon a filmeket! Ott se karika, se süket duma, se abnormálisan sok reklám nem megy. Oszt jónapot elvtársak..
  Egyszerüen szégyen ami ebben az országban "kormányzás" meg "jogalkotás" címszó alatt folyik.

  Cseh Sándor jut eszembe (FKGP alelnök volt) aki 1993-ban azt mondta: "ezek nem emberek".
  igaza is volt. Tényleg nem, mert ezek már egy új faj, egy ostoba mutáció: a ZEMBEREK reprezentánsai..
  Hiába a természet néha gonosz játékokat űz egyesekkel- meg velünk is..”
 • 28. Winternight 2011. január 04. 11:28
  „Az Ice-T esethez még annyit. Azt a szerzeményt az előadó hazájában (USA) is csak este tíz óra után adhatják le. És ott sokkal komolyabban büntetik a törvény megszegőit.”
 • 27. georgbob 2011. január 04. 11:26
  „Gondolom azt senki nem vette észre, hogy még a híradót is a nézettségnek vetik alá??? Az előzetesekben is ezek a borzalmak mennek, hogy a sok idióta az ő híradójukat nézze... Ezekhez az esetekhez ott a "kékfény"...”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a magyar állampolgársági kérelmek leadása

Az új év első munkanapján megkezdődött a magyar állampolgársági kérelmek átvétele a külföldi magyar… Tovább olvasom