Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Autósok figyelem! Fokozott kátyúveszély az utakon!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. fokozott óvatosságra kéri az autósokat, mert az elmúlt hetek igen csapadékos időjárása, illetve a nappali fölmelegedések és az éjszakai fagyok miatt megnőtt a kátyúk száma az állami közúthálózaton.

A társaság minden gépe és valamennyi munkatársa az utakon dolgozik, de a változékony téli időjárás miatt a betömött és az újonnan keletkezett kátyúk közötti arány negatív.

Az elmúlt hetek csapadékos és igen változékony téli időjárása jelentősen kedvezett a kátyúképződésnek, illetve a burkolatállapotok romlásának. Ugyanis a fagyási és olvadási ciklusok gyakori váltakozásának köszönhetően az elöregedett burkolatú 30 ezer kilométeres közúthálózaton könnyebben keletkeznek úthibák.

Sok esetben a nappali plusz hőmérsékletek esetén a csapadék, illetve a víz beszivárog a burkolat repedéseibe, éjszakánként pedig megfagy, ezen periódus folyamatos váltakozásának eredményeként pedig megnő a kátyúk száma a közutakon.

Jelenleg a cég kapacitásait nagymértékben lekötik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatok, ugyanakkor télen is, amennyiben az időjárás is engedi, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 77 üzemmérnökségének egy-egy brigádja – tartósan 0 fok felett és száraz idő esetén – folyamatosan végez kátyúzási munkákat. A társaság ilyenkor úgynevezett hideg kátyúzást tud alkalmazni, ami kevésbé tartós, mint a meleg aszfalttal történő javítás.

A kátyúzási munkákat mindig ütemezetten végzi a közútkezelő, a balesetveszélyes kátyúkat a lehető legrövidebb időn belül kijavítják, a többi kátyú megszüntetését pedig ütemterv szerint végzik, a főútvonalakon és a forgalmasabb útszakaszokon lévő kátyúk megszüntetése elsőbbséget élvez.

Tartósan kedvezőtlen időjárás esetén ugyanakkor előfordulhat, hogy egy-egy kátyú ugyanazon a télen többször is kipereg az elöregedett burkolatú úthálózaton, így azt újra és újra be kell tömni. Különösen igaz ez azokon az utakon, amelyeken nagy tehergépjárművek közlekednek, mert az ezek nyomán keletkező rezgések és repedések mindig újabb támadási felületet adnak a víznek és a fagynak.

A keletkezett kátyúkat tehát folyamatosan javítja a Magyar Közút Nonprofit Zrt, de sok helyen táblákkal kell felhívniuk a figyelmet egy-egy nagyobb kátyúra vagy rosszabb útszakaszra addig, amíg a javítást el tudják végezni.

A kátyús vagy kátyúsodásnak különösen kitett útszakaszokon, azaz ott, ahol a burkolatok öregek és a kopóréteg sérült, a cég szakemberei sebességkorlátozást rendelnek el.

A társaság ezúton is szeretné felhívni a közlekedők figyelmét, hogy nem kint felejtett táblákról van szó, hanem arról, hogy a biztonságos közlekedés feltételei időszakosan csak a sebességkorlátozások betartásával teremthetők meg.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2010 december végéig közel 96 ezer tonna kátyúzó anyagot használt fel, a javítási munkákra közel 7,5 milliárd forintot költött. A november 10-e óta tartó téli üzemeltetési időszak alatt ebből több mint 520 millió forintot költött a társaság kátyúzásra.

Olvasóink írták

 • 3. ladiszlo 2010. december 28. 11:00
  „KI kell javítani,azt gondolom fizetünk érte eleget.ÉBRESZTŐ!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Szamuráj 2010. december 27. 22:23
  „Nem figyelmeztetni kell hanem javítani...
  Vagy...?
  elvitte a pénzt a Jézuska?”
 • 1. blaze 2010. december 27. 14:09
  „Bezzeg az osztrákoknál soha nem fagy, soha nem olvad...
  Ezek meg még büszkék is magukra, hogy mennyi pénzt költöttek a nemtudomhova, mert én ugyanazokat a gödröket hónapokig kerülgetem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözést adtak ki a baleset helyszínét elhagyó gázoló nő ellen

Körözést adott ki a rendőrség a 32 éves tiszakécskei nő ellen, aki személygépkocsijával halálra… Tovább olvasom