Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Augusztustól csökkennek az európai roamingdíjak

Akár már augusztustól a felére csökkentett tarifákkal használhatjuk mobiltelefonunkat külföldi tartózkodásunk során.
Az Európa Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának (ITRE) tagjai ugyanis egyhangúan megszavazták a roaming rendelettervezetről szóló jelentést, amelynek ily módon részévé váltak a Gyürk András által benyújtott módosító javaslatok is.

A jelenlegi szöveg egy több hétig húzódó egyeztetés végeredménye, amely az Európai Bizottság, az Európa Parlament, valamint az Európai Tanács között zajlott.

A megszavazott szöveg értelmében a szolgáltatók által kötelezően ajánlott eurotarifa percdíja külföldi híváskezdeményezés esetén nem haladhatja meg a 122 forintot, a hívásfogadásé pedig a 60 forintot, a rendeletbe épített mechanizmusnak köszönhetően pedig fokozatosan tovább fog csökkeni az ár.

A minden fogyasztó számára elérhető eurotarifa mellett a szolgáltatók továbbra is kínálják majd egyéb csomagjaikat, az egyes tarifák közötti váltás pedig ingyenes, korlátozásmentes és egy napon belül teljesítendő lesz.

A fogyasztókat a határ átlépésekor kötelező lesz automatikusan tájékoztatni az adott országban arról, hogy hány forintba kerül a percenkénti roaminghívás kezdeményezése, valamint fogadása. A tájékoztatás ingyenes, SMS formájában érkezik, melyet a szolgáltató automatikusan küld hacsak az ügyfél előzetesen nem jelezte, hogy nem tart igényt erre a szolgáltatásra. Emellett egy ingyenesen hívható számon további, bővebb információt is kérhet majd az ügyfél.

A Fidesz Informatikai Kabinetje által kidolgozott, és Gyürk András néppárti képviselő által benyújtott módosító javaslatok értelmében a rendelet többek között előírja, hogy az Európai Bizottság a hangátvitel mellett kísérje figyelemmel és értékelje az adatátvitel (SMS, MMS, Internet) piacát is, és szükség esetén fontolja meg a rendelet hatályának kiterjesztését erre a területre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 új munkahely a mórahalmi gyümölcsfeldolgozóban

Térségi zöldség- és gyümölcsfeldolgozót és hűtőházat avattak az elmúlt napokban Mórahalmon. Az üzem… Tovább olvasom