Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Augusztusban ismét emelkedett az ipari termelés

Augusztusban, a júliusi csökkenés után ismét emelkedett az ipari termelés mennyisége: júliushoz viszonyítva szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 2,2 százalékkal nőtt, míg éves összehasonlításban munkanaphatástól megtisztítva 14,9 százalékkal, kiigazítatlanul pedig 17,6 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
A termelés az év első nyolc hónapjában 10 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakánál.

Az adatok megegyeznek az október 6-án közzétett előzetes adatokkal.

Az ipar értékesítése munkanaptényezővel kiigazítva 2009 augusztusához képest idén augusztusban 11,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül az export 19,3 százalékkal, a belföldi értékesítés 3,1 százalékkal volt magasabb a bázisnál. Augusztusban az ipar eladása szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 1,5 százalékkal volt magasabb a júliusinál. Az export 4,6 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, míg a belföldi értékesítés 0,7 százalékkal csökkent.

Az előző hónapban, júliusban az ipari termelés munkanap-tényezővel korrigálva 11,5 százalékkal nőtt, de júniushoz képest - négy egymást követő havi emelkedés után - 1,1 százalékkal csökkent. Az év első hét hónapjában az ipari termelés növekedése 9,0 százalék volt. Júliusban az eladások 9,5 százalékkal, az export 14,0 százalékkal, míg a belföldi értékesítés 5,0 százalékkal nőtt.

A KSH a gyorsjelentésben megjegyzi, hogy az augusztusi adatok az idén eddig a legkedvezőbbek, amiben az előző hónaphoz képest megnövekedett kereslet és a bázishatás egyaránt érvényesül. Tavaly augusztusban a termelésben még 19,7, az exportban 17,3 százalékos volumencsökkenést mért a hivatal. Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye. A hazai eladások meghaladták 2009 augusztusi szintet, de ez elsősorban az alacsony bázis következménye.

A feldolgozóipar jelentősebb súlyú alágai közül augusztusban az átlagot meghaladóan a termelés közel egynegyedét kitevő számítógép és optikai termékek gyártása bővült (23,2 százalékkal), valamint a termelés közel egyhatodát képviselő járműgyártás (31,4 százalékkal).

A KSH megjegyzi, hogy a járműgyártás bővülésének dinamikája jóval meghaladta a júliusi emelkedést. Ugyanakkor a bázis alacsony volt, mert 2009 augusztusában az autóipar meghatározó cégei hosszabb idejű leállást tartottak az ideinél. A feldolgozóiparban szintén nagy súllyal szereplő élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása gyakorlatilag változatlan maradt az előző év augusztusához képest.

Az augusztusi exportban a feldolgozóipari kivitel több mint háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártásának exportmennyisége nőtt kiugróan, 16,7 százalékkal, míg az egyötödöt képviselő járműgyártás kivitele jóval az átlagot meghaladóan 30,8 százalékkal bővült.

A belföldi értékesítésben az exportra termelő vállalatok belföldi beszállítóinak termelésnövekedése nem tudta kompenzálni a lakossági kereslet visszaesését - magyarázza a KSH a gyorsjelentésben.

Az új rendelésállomány éves szinten 19,8 százalékkal nőtt augusztusban. Ezen belül az exportrendelések 20,4 százalékkal, a belföldiek 16,7 százalékkal bővültek. Mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy a válság miatt lecsökkent összes rendelésállomány emelkedjen. Augusztus végén az összes rendelésállomány 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az év első nyolc hónapjában az ipari termelés bruttó értéke folyóáron 13.546 milliárd forint volt. Az értékesítés elérte a 16.276 milliárd forintot, amiből az export 8.557 milliárd forint, a belföldi értékesítés pedig a 7.720 milliárd forintot.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés, azaz a termelékenység az év első nyolc hónapjában átlagosan 14,2 százalékkal nőtt a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázolt el egy személygépkocsi

Súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett egy kerékpáros nő, akit elütött egy személygépkocsi… Tovább olvasom