Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Aratják a lila lélekvidítót

Pannonhalmához az illatok közül leginkább a gyógyító levendulaolajé kötődik. Alapanyagát, a mediterrán félcserje lila virágát tegnap kezdték aratni a világörökséghez tartozó bencés főapátság gyógynövénykertjében. Úgy, ahogy évszázadok óta mindig: sarlóval.

Kézi betakarítás: A Pannonhalmi Főapátság kertészetében ma is sarlóval aratják a levendulát.
A XVIII. század óta

Az ezeréves szent hegyen a gyógynövénytermesztő szerzetesek a XVIII. század óta foglalkoznak levendulával. A Pannonhalmi Főapátság környékén vegyszermentesen gondozzák a mediterrán vidéken őshonos félcserjét, így ültetvényük biokertészetnek nevezhető. Az is növeli a tradíció értékét, hogy az első fázistól az utolsóig kézzel végzik a munkát. Tegnap is sarlóval kezdték meg a betakarítást.

Csak természetesen

Júliusra rendszerint összefüggő lila mezőt alkotnak a növények, és a húszhektáros terület kisebb részét beborító francia levendula ilyenkor már virágzik. Iván testvér, aki az elmúlt egy évben a gyógynövénykerttel foglalkozott, elmondta: az időjárás kedvezett a betakarításnak, mert a levendulát napsütésben kell aratni, olyankor telítődik igazán a virágja olajtartalommal. Az angol levendulát csak két hét múlva sarlózzák. (Utóbbiból több olaj nyerhető ki, előbbinek kellemesebb az illata, a parfümgyártásnak is alapanyaga.)

Az utóbbi két évben a szárazság miatt nem volt túl bőséges a bencések levendulaolaj-termése. Most viszont a csapadékos tavasz, nyárelő miatt jobb eredményekre számítanak. Az aratást nemcsak szerzetesek, hanem az erre a munkára jelentkező környékbeliek, alkalmazottak is végzik. A mostanra hosszú szárat növesztő növény virágos részét levágják, begyűjtik. Ma már elkezdik lefőzni. Lepárlókészülékben desztillálják, gőzt eresztenek rá, majd lehűtik, így kicsapódik az olaj. A természet és a tapasztalat ereje így kerülhet cseppenként kis üvegcsékbe.

Illat- és színvarázs

A levendulaolaj oldja a lehangoltságot. A népi gyógyászatban a depresszió, a migrén, a magas vérnyomás, a reuma, az emésztési zavar kedvelt ellenszere. Már önmagában a liluló mezők látványa lélekvidító, illatával pedig nem egyszerűen a tüneteket enyhíti, hanem a szervezet öngyógyító munkáját is segíti. A fűben, fában lévő gyógyerő arra tanít: egészségünk kulcsa kezünkben van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztárok Győrben

A Megasztár-koncert előtt fél órával már közlekedési dugók alakultak ki kedd este Győrött… Tovább olvasom