Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Április 25-én lehet új Alkotmány

A tervek szerint a jövő év április 25-én fogadnák el az új alkotmányt - mondta Balsai István.

A tervek szerint a jövő év április 25-én fogadnák el az új alkotmányt - mondta Balsai István, az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának fideszes elnöke a Történelmi tradíciók és az új alkotmány című konferencián pénteken a Parlamentben.

Az eseménysorozat házigazdai tisztét is ellátó politikus megnyitó beszédében közölte: a Parlamentben harmadik alkalommal megtartott rendezvényen arra keresik a választ, hogy az új magyar alkotmányban milyen szerepet kell szánni a történelmi tradícióknak, a kereszténységnek és a Szent Koronának.

Balsai István elmondta: az új alkotmány koncepciójának parlamenti vitája februárban lesz, a kormány pedig vállalta azt a kötelezettséget, hogy márciustól közel egy hónapig nem fogja a parlamentet sok törvénnyel terhelni, hiszen a parlamenti pártok csaknem egy hónapig tartó vitát folytatnak majd az alkotmányról.

Kijelentette, hogy az új alaptörvény jogfolytonos része lesz a sok száz éves történelmi alkotmánynak, amely sokáig szolgálta a magyar államiság kereteit. Hozzátette, úgy gondolják, hogy ebben megfelelő helyen és a legfontosabb hivatkozási pontként a Szent Koronának is meg kell jelennie. Leszögezte, hogy ez nem azonos a Szent Korona-tannal.
Balsai István elmondta, hogy terveik szerint a kartális alkotmányt április 25-én fogadnák el.

Kitért arra, hogy "különböző aktuálpolitikai okokból" a három ellenzéki párt nem vesz részt az előkészítő folyamatban. Közlése szerint azonban ebből helytelen azt feltételezni, hogy nem vesznek részt az alkotmányozásban sem. Mint mondta, az ellenzéki pártok csak az előkészítő bizottság munkáját "bojkottálják", de a benyújtott indítványokról kifejtik véleményüket és bizonyára részt vesznek majd a parlamenti munkában.

A bizottság elnöke kijelentette, szeretné eloszlatni azt a már külföldön is terjedő véleményt, "hogy valami egypárti alkotmányozás folyna". Hozzátette: az viszont külön politikatörténeti adottság, hogy a jelenlegi mandátumarány lehetővé teszi az új alkotmány elkészítését.

Megjegyezte, hogy 1995-ben zajlott egy alkotmányozási folyamat, de az akkor két, egymástól sokban eltérő koalíciós párt munkáját jelentette.

Olvasóink írták

 • 5. öszödiböszme 2010. december 11. 09:34
  „Magyarisztán Diktaturikus Köztársaság! Vagy ha befagy a Duna. Királyság!!”
 • 4. annobon 2010. december 11. 08:50
  „2-hez: :D Inkább az lehetne az új nevünk (nemes egyszerűséggel), hogy Magyarisztán !”
 • 3. gjozsi88 2010. december 11. 08:13
  „Persze a legmagasabb demokratikus fórumnak a népszavazás intézményének nem merik alávetni ezt a kutyulmányt!
  Sőt a tervezet szerint egy parlament kétharmados többsége is elfogadhatja....majd két egymást követő parlament kétharmada módosíthatja!
  Azaz kisebb beavatkozásnak, a módosításnak szigorubb feltételei vannak, mint az egész elfogadásának....!
  Ezt ettől hiteltelen és komolytalan....!”
 • 2. Robusto 2010. december 10. 15:50
  „Ha marad a köztársaság, akkor méltó nevet kell találni. Lehetne pl. Magyar Nemzeti Keresztény-Keresztyén Ókonzervatív Köztársaság!”
 • 1. annobon 2010. december 10. 14:13
  „Mit kell addig sz@rakodni? Terjesszék elő, aztán szavazzák meg! Végül a köztársasági elnök meg majd aláírja. Ilyen egyszerű...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel támadtak a rendőrökre Ózdon

Késsel támadtak rendőrökre Ózdon, a járőröket családi vitához riasztották, ám a hozzátartozók nekik… Tovább olvasom