Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Állami támogatás segíti a készház vásárlókat

A legjobb, A+ energetikai kategóriát elérő új lakásokra négyzetméterenként 25 ezer forint támogatás igényelhető, mivel a készházak "tudják" ezt a jellemzőt, az értékesítésüket segítheti a Klímabarát Otthon pályázat - mondta az MTI-nek Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretében működő könnyűszerkezet építő tagozat elnöke.

A készház építők a múlt évet 20 százalékos csökkenéssel zárták, amely 150-nel kevesebb eladott házat jelentett a 2008. évihez képest - ismertette a könnyűszerkezet építő tagozat múlt pénteki közgyűlésén elhangzott számokat az elnök. Mivel ezek a lakások mind 1-2 lakásos épületekben találhatók, a hagyományos technológiával épülteknél is az ilyenekkel érdemes összehasonlítani azokat.

Az eredmény: ott a visszaesés 50 százalék körüli. A tavalyi visszaesést paradox módon mérsékelte a szocpol támogatás megszüntetése, valamint az áfa megemelése, mivel ezek miatt sokan előrehozták a lakásvásárlást.
Az a tény, hogy a készházaknál kisebb arányú volt a visszaesés, mint a hagyományosaknál, azzal magyarázta Kárpáti József, hogy az előbbiek jobb energetikai jellemzőkkel bírnak, vagyis jobb a hőszigetelésük, és ezért olcsóbban fűthetők. Annak ellenére, hogy idén eddig az időarányos megrendelés csak fele a tavalyinak, éppen a jobb energetikai jellemzők miatt optimista az elnök.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer, Klímabarát Otthon pályázat - a kódszáma: ZBR-EH-09 - keretében az A+ energetikai osztályú új lakásokra négyzetméterenként 25 ezer forint támogatást lehet igényelni.

A támogatás 130 négyzetméterig, azaz 3 millió 250 ezer forintig jár. Miután a készházak "tudják" a négyzetméterenként, és szezononként 80 kW-os fűtési energia felhasználást, aki ilyet vásárol, az jogosult a támogatásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon részvételét fejezte ki Frenkl Róbert halála miatt

Gordon miniszterelnök hétfőn közleményben fejezte ki együttérzését a szombaton elhunyt Frenkl… Tovább olvasom