Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Alkohol gabonából

A hazai alkoholpiac stagnál, mégis megduplázta tavalyelőtti nyereségét az elmúlt évben a győri szeszgyár.
Gabonamező
Évek óta változatlan nagyságú a hazai alkoholpiac. A szeszfelhasználás tavaly alig haladta meg a 30 millió litert és nehezíti az alkoholgyártók helyzetét, hogy az uniós csatlakozás után a versenytársak számának szaporodására számíthatnak. A Győri Szeszgyár és Finomító Rt.-nek mégis növekedési ambíciói vannak. Folláth György vezérigazgató a cég évértékelő sajtótájékoztatóján elmondta: terveit a költségek optimalizálására és a meglévő piacok megőrzésére, újak szerzésére alapozza a menedzsment.
A kiadásokat tavaly az rt. fejlesztésekkel tudta csökkenteni. 80 millió forintos beruházással megteremtette a gabona alapú alkoholgyártás feltételeit. Ez az alapanyag ugyanis olcsóbb, mint a melasz. Emellett racionalizálta az energiafelhasználást: szintén 80 millió forintos költségből korszerűsítette a vállalat energiarendszerét, s új kazánt állított munkába.
A hazánkban előállított alkohol több mint fele Győrött készül. A 85 munkatársat foglalkoztató cég tavalyi árbevétele elérte a 4 milliárd forintot, adózás előtti eredménye a 90 millió forintot. Ez az előző évi nyereségének több mint kétszerese. A győri alkoholt élelmiszer- és vegyipari üzemek veszik meg, emellett a gyógyszeripar igényének nagy részét is kielégíti a szeszgyár. A társaság 2003-ra 250 millió forintos eredményt irányzott elő, tudtuk meg Zalán Barnabás vezérigazgató-helyettestől.

Bioüzemanyag

Tavaly az Országgyűlés döntött a bioetanol (etil-alkohol) üzemanyagba keverésének adómentességéről. Ennek gyártására a győri üzem felkészült, ám ilyen célú felhasználásra várhatóan csak 2005-től tud alkoholt értékesíteni. Pedig ez jelentős piacbővülést (15–16 millió liter) jelentene a cégnek. Az EU környezetvédelmi szempontok alapján ajánlást fogadott el a bioüzemanyag alkalmazásáról, e szerint 2 százalékos arányban javasolt az üzemanyaghoz bioetanolt keverni. A bioetanol növényi alapanyagokból készül és az üzemanyagban olyan adalékokat válthat ki, melyek nem megújuló energiaforrásból (kőolaj) származnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több számítógépes játékot vásárolunk

A videójátékok globális piacán az idén 10 százalékos körüli forgalomnövekedés… Tovább olvasom