Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Adócsomag: elfogadva

Magyarország - Az SZDSZ szavazatai nélkül is átverekedte az adó- és járuléktörvényeket a kormány hétfőn a parlamentben. Ennek értelmében a személyi jövedelemadó törvény úgy változik, hogy az adókedvezmény kulcsa évi 3,4 millió forintig egységesen 30 százalék lesz, de összesen évi 100 ezer forintot lehet ilyen címen leírni az adóból. Jövő évtől csak úgy lehet majd költséget elszámolni gépkocsira, ha megfizetik utána a cégautóadót: az 1600 köbcenti alatti autókra 7 ezer, míg az efelettiekre 15 ezer forintot kell fizetni évente. Hogy életszerű példát hozzunk, íme egy adat: a győri önkormányzatnak és intézményeinek 55 kocsija van, és szinte mindegyik az 1600 köbcenti feletti kategóriába esik. Könnyen kiszámítható tehát, hogy csaknem egymillió forintot fizet ezután Győr az államkasszába.

Az új adótörvények között szerepel továbbá: magánszemélyek választhatják az új egyszerűsített bevallási rendszert, s akkor a személyi jövedelemadó-bevallásukat nem saját maguknak kell elkészíteniük – ezt megteszi helyettük az adóhivatal. Ha ez a bevallás az érintettnek valamilyen okból nem felel meg, például azért, mert nem teljes az adóhivatal információja, akkor javítani, pontosítani lehet. Az adóhatóság közreműködésével készített egyszerűsített adóbevallás lehetőségével mintegy 3 millió magánszemély élhet.

A cikk elején már említett személyi jövedelemadó-kedvezménynél 3,4 millió forint fölött 3,9 millió forintos jövedelemszintig a kedvezmények csökkentett mértékben vehetők igénybe.

A cafeteria rendszerben is lesz változás: megszűnik a munkáltató által nyújtott adómentes béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása, ugyanakkor korlátozni kívánják azokat az adómentes juttatásokat, amelyeknek nem volt egyedi korlátjuk.

Emelkedik az átalányadózás választhatóságának értékhatára. Ez a személyi jövedelemadóban 8 millióról 15 millió forintra, a kereskedők esetében 40 millióról 100 millió forintra változik. A helyi iparűzési adóban 4 millióról 8 millió forintra emelkedik az egyszerűsített adóalap-megállapítás összeghatára.

Számlatartási kötelezettséget írnak elő az átalányadózó egyéni vállalkozókra, őstermelőkre, valamint az egyszerűsített vállalkozói adó alanyára. Magyarán a számlát gyűjteni kell, mert ha nincs bizonylat, akkor a hatóság által vélelmezett beszerzés értékének 20 százaléka lehet a bírság.

A kormány kedvezménnyel kívánja ösztönözni a számlaadást, ennek lényege, hogy meghatározott szolgáltatások igénybevételekor a számla ellenértékének 30 százaléka elszámolható személyi jövedelemadó-kedvezményként. Konkrét példát is mondunk: ha valaki szerelési munkát végeztet, vagy ápolónőt, bejárónőt fizet, ha számlát is kér tőle, akkor a számlaérték 30 százalékát – összesen maximum 100 ezer forintot – visszaigényelheti jövőre.

Az éves bevallások és befizetések határideje 10 nappal hosszabbodik: a határidő az adóévet követő február 15-ről február 25-re változik.
Sokakat érintő módosítás is született az úgynevezett haláladó ügyében: jövő január 1-je helyett már az idén (a törvény kihirdetésétől) illetékmentessé válhat közvetlen családtagok esetében 20 millió forintig az öröklés, mivel az erről szóló fideszes módosító javaslatot támogatta a kormány.

Eltörlik a 35 százalékos osztalékadót, s jövőre már csak a 25 százalékos teher lesz. 

Végül pedig szigorodnak az adóbírság szabályai. Az adócsalás leginkább elterjedt formái ellen jövőre még több és hathatósabb eszközzel harcolhat az APEH: 500 ezres büntetés járhat a boltvezetőnek, ha nem ad számlát, vagy a személyzetisnek, ha feketén foglalkoztat valakit. Szándékos adócsalás esetén az adóhiány 75 százaléka lesz az adóbírság (eddig legfeljebb 50 százalék lehetett).

Az  országgyűlás 198 igen szavazattal, 181 ellenében szavazta meg az adótörvények módosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidőlt a fal- meghalt egy ember a romok alatt

Meghalt az az ember, aki romok alá szorult szombat délelőtt, amikor ledőlt a Bolyai János Katonai… Tovább olvasom