Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A virágok meghálálják a gondoskodást

Mostanra a kert – hála a sok csapadéknak – már többnyire virágpompában úszik: zöld a fű, nyílnak a rózsák, az évelők, az egynyáriak. Ám hogy minden ilyen ragyogó maradjon, sok tennivalóra kell odafigyelni.

Az aktuális kerti teendőkről Varga Andrást, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. kertészeti részlegvezetőjét kérdeztük.

– Nincs olyan kert, amellyel a gazdája elégedett lenne, mert nem elég zöld a fű, néhol foltos. Az elültetett virágok közül több elpusztult. A kétnyáriak satnyulnak. Ráadásul rengeteg a gyom. Mivel is kezdjük?

– A kertben az a szép, hogy mindig van teendő. Állandósága a változásban van. A kétnyári virágok zöme ilyenkorra már elsatnyul. Itt az ideje kiszedni őket. Most kell elvetni magjaikat, ha őszre palántát akarunk belőlük. A tulipán és más elvirult hagymások évelő hagymáit is most szedjük fel és tároljuk száraz helyen a nyár végi kiültetésig, ha át akarjuk más helyre telepíteni őket. A már elvirágzott évelőket is most lehet szaporítani oly módon, hogy a tőről leválasztott gyökeres hajtásrészeket mélyen kapált, gereblyézett talajba ültetjük. Előfordul, hogy az elültetett egynyáriak egyike- másika nem éled meg, elpusztul. Hiányuk még nyugodtan pótolható. Bármelyik virágboltban ma még beszerezhetők az egynyári virágpalánták. Érdemes a zömökebb palántákat megvenni, mivel az üveg alatt mára már egy kicsit megnyúlt palánták az újratelepítés kockázatát növelik. A megnyúlt palánta kevésbé viseli el az átültetést.

A gyom a kert nagy ellensége. Az ilyen esős idő számára maga a Kánaán. Felvenni vele a „kesztyűt" nem egyszerű dolog, de muszáj. A sok csapadék ráadásul nagyon megtömörítette a talajt, ezért ilyenkor nem csak az egyébként nélkülözhetetlen gaztalanító kapálást kell elvégezni, hanem a lazító kapálásra is szükségük van a virágágyaknak. A kapálás kétségtelen fárasztó, de veszélytelen és környezetkímélő eljárás. Lehet a gyomok növekedését gátolni is. A cserjék tövét érdemes betakarni 3–4 cm vastag fenyőkéreggel. Ezzel dekoratívabbá is tehető a cserjés ágyás, és a gyomnövekedés is lelassul. Azok a gyomok ugyanis, amelyek mégis képesek áthatolni a vastag fenyőkéregrétegen, megnyújtják szárukat, így könnyebben eltávolíthatók, mint szabadon növő társaik.

A szép gyep

– A kertimádók leginkább a gyepükre büszkék. A haragoszöld, szép, tömött fű üdítő látvány. Gondozása a legtöbb és legrendszeresebb nyári munkát igényli. Mit tegyünk, hogy folyamatosan szép legyen?

– A gyepnél a legfontosabb a heti rendszeres nyírás. Nyírással a
gyomokat is irtjuk, mert azok nem tudnak olyan gyorsan regenerálódni, mint a fű, ami viszont meghálálja a gondoskodást. Nyírásnál érdemes – főleg csapadékos időben – jól visszanyírni, hiszen annál jobban sarjad és bokrosodik. Miután csapadék bőven van, érdemes gyepkezelő műtrágyákat használni. Használhatjuk az egyszerű pétisót, ami nagy nitrogéntartalma miatt erősíti a növekedést. Kaphatóak lassú hatású műtrágyák is, Compo, ASB típusúak, melyeket elég évente kétszer – áprilisban és júliusban – kiszórni. Ha nagyon gyomos a füvünk, használjunk gyepgyomirtót. Ezt a szemcsés anyagot (Calcurea) arra a részre szórjuk ki, amely gazos, majd öntözzük be. Csak a kétszikű gyomokat irtja. Van gyepgyomirtóval kevert műtrágya is. Szép, haragoszöld gyep lesz az eredmény.

– Akik elmaradtak a tavaszi virágosítással, vagy késésben vannak, mit tehetnek?

– Nincsen semmi gond. Sláger manapság a dézsába beültetett, már szépen kiforrott, gazdagon virágzó növények árusítása. A dekoratív fa-, műanyag vagy agyagedényekbe beültetett, gyönyörű látványt nyújtó virágok nagyon szépek. Akik a tavaszi virágosítással egy kicsit elkéstek, azok így is pótolhatják kertjeikben a hiányzó virágokat.

– A csapadék nagyon jól jött. Azonban a sok víz is lehet káros. Főleg az alacsonyabban fekvő kerti részeknél. Mi ilyenkor a teendő?

– Valóban a sok víz gondot is okozhat. Laposabb helyeken az álló, pangó víz következtében a gyökérzetnél levegőtlenség léphet fel, ami gombabetegséget és egyéb gondot okozhat, ezért a víz elvezetéséről gondoskodni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online fogadóirodákat zsaroltak meg hackerek

Már egy, a virtuális térben elkövetett bűncselekmény is beárnyékolja az idei… Tovább olvasom