Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

A tanulást fizeti a munkaadó?

Győr-Moson-Sopron – Olvasói kérdés - Feleségemmel a munkáltatója felnőttképzési szerződést kötött, miszerint 21 órás képzésben részesült távoktatás formájában. Az oktatóanyag a munkakörével összefüggő belső képzés. Az oktatás anyagát interaktív CD-n kapta meg, melyből vizsgáznia kellett. A tanulás és a vizsgára való felkészülés szabadidőben történt. A munkáltatónak ki kell-e fizetnie a tanulásra fordított szabadidőt?

- Attól függ, mi van a felnőttképzési szerződésben – válaszolták röviden szakértőink a szerkesztőségünkbe érkezett olvasói kérdésre. Azaz, ha a munkáltató a szerződésben vállalta, hogy munkaidőnek tekinti és kifizeti a dolgozó tanulással, szabadidejében felkészüléssel töltött idejét, akkor jár ez a pénz az alkalmazottnak. Ha viszont erről másképp egyeztek meg a felek az írásos megállapodásban, akkor a leírtak vonatkoznak az esetre. A gyakorlatban előfordul mindkét változat. Sőt, arra is van példa, hogy részben vagy csak egyiket fizeti ki. A továbbképzés, a munkakörrel összefüggő ismeretek bővítése a legtöbb esetben a munkaadónak és a foglalkoztatottnak is érdeke, egyes esetekben az adott körülményektől függhet, hogyan korrekt és hogyan lehetséges az ezzel járó terhek, költségek, kiadások megosztása. Tehát a kérdezőnek érdemes még egyszer alaposan elolvasnia a felnőttképzési szerződését. Ha abban a kérdésére vonatkozó megállapítások számára nem egyértelműek, többféleképp értelmezhetőnek tűnnek, akkor jogászhoz, esetleg ingyenes jogsegélyszolgálathoz fordulhat.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, szakértőik, Potyondi Antal és Kránitz Pál adnak válaszokat. Olvasóink a kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik ˝A Kisalföld a dolgozókért˝ akciónk keretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar Zalában - még dolgoznak a kárelhárításon

Még mindig a kedd esti vihar okozta károk elhárításán dolgoznak a tűzoltók Zala megyében. Eddig 74… Tovább olvasom