Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A szakember szerint a kontroll hiánya a probléma

Az előzetes kutatások, kontrollcsoportok és állatkísérletek nélkül végzett eljárások veszélyeire hívta fel a figyelmet a most kirobbant őssejtügy kapcsán Dinnyés András, a Szent István Egyetem professzora, aki csütörtökön nyilatkozott az MTI-nek.

A szakember megjegyezte: a szigorú magyarországi szabályozás tiltja az embrionális őssejtek hazai kinyerését, behozatalát viszont kutatási célokra, a Humán Reprodukciós Bizottság szakmai véleményezése után engedélyezi.

Ebben az esetben azonban nem erről van szó, mivel az abortált magzatokból szerzett sejtek nem embrionális őssejtek, tulajdonságaikban pedig közelebb állnak a köldökzsinórvérben található sejtekhez. De - mint minden orvosi beavatkozás - ez is "szigorúan engedélyköteles" tevékenység Magyarországon - jegyezte meg.

A kutatás, kísérletek és kontrollcsoportos vizsgálat nélkül végzett beavatkozások komoly veszélyeket rejthetnek: egy moszkvai klinikán az abortált magzatsejtekkel végzett kezelések hatására rákos daganat fejlődött ki a páciens szervezetében - hívta fel a figyelmet Dinnyés András.

Jelenleg folynak az első engedélyezett klinikai kísérletek a gerincvelő-szakadás gyógyítására az embrionális őssejtekből előállított gerincvelő sejtekkel Amerikában, de a nagyon ígéretes tudományos kutatások mellett világszerte vannak "tisztán haszonszerzésre törekvő, felelőtlen üzleti célú vállalkozások" is ezen terület perifériáján - emelte ki a szakértő.

Ezek visszaszorítására mindenhol tesznek lépéseket; Dinnyés András példaként említette, hogy miután áprilisban Kína törvényben tette büntethetővé a hasonló őssejtklinikák engedély nélküli orvosi beavatkozásait, "megváltozott ezen klinikák hírverése": például eltűntek honlapjaikról a csodálatos gyógyulást hirdető őssejtbeültetési hirdetések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz ütötte el a nagymamát és unokáját - az idős nő meghalt

Busz gázolt el egy kislányt és egy idős asszony csütörtök délelőtt a Heves megyei Erken. Tovább olvasom