Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A sok eső már rontja a gabona minőségét

Győr-moson-sopron - Kisebb mennyiségre és gyengébb minőségre van kilátás a megyebeli gabonaföldeken. Az elmúlt napok nagyon sok csapadéka hátráltatja az aratást és rontja a minőséget is. Búzából 4 tonnás hektáronkénti termés várható.


A tavalyinál gyengébb eredményre számítanak a megyebeli gazdák aratás előtt. A napokban lehullott sok eső nem kedvez a kalászosoknak, inkább ront a minőségen. A munkákat is késlelteti a felázott talaj. A felvásárlási árakról megbízható információ még nincs, a felvásárlók kivárnak.

Ha a következő napokban kedvezőre fordul az időjárás, akár Péter-Pál után néhány nappal a búza betakarítását is megkezdhetik a termelők. 

Lillik Mária, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főfalugazdásza a Kisalföldnek elmondta: az őszi árpa és a triticale aratását kezdték el megyénkben. A letakarított terület azonban még minimális, messzemenő következtetést nem lehet levonni a tapasztalatokból.

– Az őszi árpa vetésterülete 11 ezer 300 hektár összesen, amiből mindössze 745 hektárnyit tudtak learatni – tájékoztatott Lillik Mária. – Az eddigi termésátlag 3,4 tonna hektáronként, ami közepesnek számít. A 6250 hektáros triticaléból csupán 80 hektárt takarítottak be, 2,5 tonnás átlaggal. Ez nyilván még emelkedik, mert először a kavicsos, homokos táblákra mentek rá, ahol már sült a növény. A többi kultúrát egyelőre nem aratták.

A megyében 63 ezer 700 hektár búza, 1300 hektár rozs, 19 ezer 500 hektár tavaszi árpa, 3600 hektár zab, 18 ezer 500 hektár repce van. A főfalugazdász hozzátette: a becslések alapján a búzából 4 tonna hektáronkénti termésre számíthatnak a gazdák. Ez közepesnek felel meg ugyan, de térségünkben várhatóan így is az országos átlag felett lesz a mennyiség.

A Csukás-iskola búzaföldjei jó termést ígérnek. Kocsis Zoltán gazdaságvezető 5 tonnában bízik hektáronként.
A Csukás-iskola búzaföldjei jó termést ígérnek. Kocsis Zoltán gazdaságvezető 5 tonnában bízik hektáronként.

– Problémák a tavaszi árpával lehetnek: 2,2–2,3 tonna várható hektáronként, ami nagyon gyenge. Az ideális termés 4 tonna feletti – tette hozzá Lillik Mária. A nagy mennyiségű csapadékkal kapcsolatban megjegyezte: egyrészt a munkát is hátráltatja, másrészt a minőségét is rontja a gabonáknak. ˝Ugyanakkor – tette hozzá – a napraforgónak, kukoricának, burgonyának, zöldségeknek, az úgynevezett kapás növényeknek nagyon kellett az eső.˝

A felvásárlási árakról a főfalugazdász elmondta: az őszi búza várható áráról még nincs információjuk. A takarmány őszi árpát az előrejelzések szerint 23 ezer forintért veszik majd tonnánként.

Németh Imre, a Páliban gazdálkodó Mezőgold 21. Kft. ügyvezetője szerint a mostani eső inkább használt volna a földeknek áprilisban és májusban.

A búzának a sikértartalmát befolyásolja a sok eső. Rontja a minőséget, azaz a gabonáknak már nem kel- lett az eső. A kukoricák- nak, kapásoknak persze nagyon jól jött – vélte.

– Az is igaz, hogy a talajból sok csapadék hiányzik. A júniusi esőnek a talaj-előkészítés szempontjából van óriási jelentősége.

A páli kft.-nek 270 hektárnyi búzája van. Őszi árpát már arattak is, a tavalyi termésátlaghoz képest 30 százalékkal kevesebbet értek el idén. A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola tangazdaságában 26 hektárról aratnak majd búzát. Kocsis Zoltán, a gazdaság vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: egyelőre nem panaszkodik, jól alakultak a vetéseik. Bízik benne, hogy 5 tonna búzát tudnak betakarítani hektáronként.

Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2009. június 27. 05:22
    „Az is kulfoldi!!!!”
  • 1. Truder 2009. június 25. 21:29
    „Még egy ok,hogy dráguljon a kenyér..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízállásrekord: Tetőzik a Rába, a vonat sem jár

A valaha mért legmagasabb vízállással, ezekben a percekben tetőzik a Rába Szentgotthárdnál, a folyón… Tovább olvasom