Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A magyar lakosság kétharmada elfogadja az eutanáziát

A magyar lakosság 39 százaléka támogatja a passzív, 27 százaléka pedig az aktív eutanáziát is - a többi között ez derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a Webbeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.

A közvéleménykutatás szerint leginkább a budapestiek fogadják el a kegyes halál gondolatát, akár aktív formában is, tehát úgy, hogy a gyógyíthatatlan beteg segítséggel hal meg.A felmérés szerint a lakosság csupán 13 százaléka utasítja el egyértelműen az eutanáziát, 18 százalék nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, 3 százalék pedig nem tudta, mit jelent a kifejezés. Az eutanáziát elutasítók között többen voltak a nők és az idősebbek, az 55 év felettiek körében a kegyes halál elutasítása 19 százalék. Régiók szerint Észak-Magyarországon a legmagasabb az elutasítók aránya. Nyugat-Dunántúlon voltak a legtöbben azok, akik nem válaszoltak. Az aktív eutanáziára a 26-35 év közöttiek 35 százaléka, míg a 36-45 éves korosztály 32 százaléka mondott igent. Lakhely szerint pedig a budapestiek támogatták legnagyobb arányban ezt: a fővárosiak 42 százaléka mondott igent, szemben az országos 27 százalékos aránnyal.

A végzettség emelkedésével, illetve az egészségügyi témák iránti érdeklődéssel nő azoknak az aránya, akik egyetértenek az eutanáziával. Az egészségügyi témák iránt aktívan érdeklődők körében 46 százalékos a passzív eutanázia elfogadása. Ezzel szemben 21 százalékos az elutasítása az eutanáziának azok körében, akiket egyáltalán nem érdekelnek az egészségügyi hírek. A kutatás során ezer, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdezett meg a közvéleménykutató cég. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Olvasóink írták

 • 7. Goldmund 2009. április 16. 21:06
  „Ha Gyurcsányon és Bajnain végeznének aktív eutanáziát (gyógyíthatatlan agysorvadás, hazudozási kényszer és kleptománia miatt), alighanem nagyobb lenne a támogatottsága.”
 • 6. Ing.Böck 2009. április 16. 14:37
  „Nem euthanasiát akartál írni ?? Borzasztó !!!!”
 • 5. miracle 2009. április 16. 11:17
  „Majd jön a KDNP (aki mindig tudja, hogy az emberek mit gondolnak, vagy inkább, hogy mit kell gondolniuk) és jól megmondja, hogy milyen hülyék vagyunk, ha a fentiek szerint vélekedünk a kérdésről.”
 • 4. pampus 2009. április 16. 09:51
  „Kátyú, gödör, elnézést! Utána jöhet az úthenger!”
 • 3. pampus 2009. április 16. 09:48
  „A "Euthanasia" magyarul jól bevált, szokás szerint a "kőbaltás" eljárás lesz! Egy jól irányzott ütés amit e kormány kimér a feleslegessé vált emberekre! Kányú meg van bőven ahova belökik az így "megtermelt" áldozataikat! Márt ezektől mit várhat e nép?”
 • 2. obama 2009. április 16. 09:47
  „az eutanaziat en is elfogadnam en lattam a nagymamamat ugymond haldokolni es nagyon meg viselt,”
 • 1. Ing.Böck 2009. április 16. 09:43
  „Feltételezem, hogy az Euthanasiarol van szó "Kisalföld" !!!! ilyen primitiv nem lehetsz !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többet tankoltunk

Nőtt 1,5 százalékkal az üzemanyag-fogyasztás idén. Az első negyedévben elérte a 731,802 millió… Tovább olvasom