Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A közoktatási törvény tervezetét jóváhagyta a kormány

Megtárgyalta és jóváhagyta a kormány szerdai ülésén a köznevelésről szóló törvény tervezetét - értesült az MTI kormányzati forrásból.
Az MTI-t arról tájékoztatták, hogy a jogszabály-tervezetet a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra.

A Magyar Nemzet szerdai számában írt a birtokába került koncepcióról, amelyben arról van szó, hogy bevezetik az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton, mérsékelt pedagógus-óraszámemelést hajthatnak végre az iskolákban, és a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekhez kötik az általános iskolai felső tagozatok működtetését. 

Hoffmann Rózsa augusztus 23-án jelentette be, hogy elkészült a  két új oktatási törvény koncepciója, a szükséges politikai  egyeztetések lezajlottak. Az oktatási államtitkár akkori  tájékoztatása szerint a változtatások a következő tanévben életbe  léphetnek. Elmondta azt is, hogy országjárás kezdődik majd, amelynek  keretében az érintettek megismerhetik a koncepciókat. Az új, a  köznevelés rendszerét szabályozó törvénnyel kapcsolatban úgy  fogalmazott: jelenleg túlszabályozottságban vergődik a közoktatás,  ezért egy lazább, keretszabályozást szeretnének, és nagyobb döntési  lehetőséget adnának a szakemberek kezébe.  

Hoffmann Rózsa előadásában kiemelte: orvosolni kell azt a  jelenséget, hogy a köznevelési rendszert eddig piacként értelmezték,  szolgáltatásnak tekintették. "Mi közszolgálatnak tekintjük, amely az  állam felelősségét hordja magán" - fogalmazott.  

Az intézmények fenntartásáról szólva az államtitkár azt mondta,  az önkormányzati törvény koncepciója az új közoktatási törvénnyel  összhangban az iskolák fenntartását az állam kezébe teszi.  Ugyanakkor bizonyos paraméterek teljesülése esetén az önkormányzatok  visszavehetnék a fenntartás jogát - jelezte, hangsúlyozva: állami  kézbe kell venni a pedagógiai szolgáltatásokat, szakszolgáltatásokat  is.  

Az új közoktatási törvény koncepciójából kiemelte, hogy ezentúl  a pedagógiai programokat, házirendet a tantestületek fogadnák el, és  fenntartói jóváhagyásra nem lenne szükség.  

A kormány első olvasatban április 20-án vitatta meg a  közoktatási koncepciót, a kormányszóvivő akkor még azt közölte, hogy  május közepén már a koncepció végleges változatát tárgyalhatja a  kabinet.

Olvasóink írták

  • 1. NÉTT 2011. augusztus 31. 22:57
    „Ezt a cikket korai volt a kékhírek közé tenni. Ha majd kormányváltás lesz, akkor igen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már van engedélye a területhasználatra a 2012-es Szigetnek

A közterület használatának előzetes engedélyezésével a Fővárosi Közgyűlés biztosította a 2012-es… Tovább olvasom