Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A gázszerelő életet menthet

A lapunk kezdeményezésére alapított, s a gazdaságban elért sikert elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között. A díjazottakat A pénz beszél mellékletben sorra bemutatjuk olvasóinknak. A Móra-Color Ipari Vállalkozás Az év kisvállalkozása kategóriában kapta meg a Presztízs Díjat. Savanya László víz-, gáz- és központifűtés-szerelő mester 1988-ban váltotta ki iparosengedélyét, s azóta számos referenciával büszkélkedhet.
Savanya László cégtulajdonos a Presztízs Díjjal. Fotó: Schmidt Andrea
Savanya László büszkén mutatja a Presztízs Díjat, amelyet ebben a hónapban vett át a gazdasági élet Oscarjaként emlegetett gálán. A mórahalmi cégtulajdonos egy 1973-as, a családi archívumban őrzött Délmagyarországot is magával hozott találkozónkra.

Az indulás: két segéd és egy húszéves Zsiguli

– A lap júliusi számában készült egy beszélgetés azóta már elhunyt édesapámmal – mutatja a megsárgult újságot. – Ugyanebben a lapban néhány oldallal arrébb egy szakmába vágó cikket is találtam: 1973-ban 100 méteren fektettek le korszerű polietilén gázcsöveket Szegeden, az akkori Lenin körúton. A lappal tehát nagyon régi a kapcsolatunk. Ezért is örültem kifejezetten annak, amikor tavaly első alkalommal hirdették meg a Presztízs Díjat. Akkor is pályáztam, de nem nyert a vállalkozásunk. Idén úgy gondoltam, még egyszer megpróbáljuk. Erre nemcsak kollégáim, ismerőseim biztattak, hanem a referenciáink alapján is úgy véltük, eséllyel indulhatunk a díjért.

Savanya László édesapja, Savanya József a rendszerváltás előtti korszakban magánzó volt: vályogtéglákkal foglalkozott, így fia számára nem volt idegen a helyzet, hogy nem egy vállalat alkalmazottjaként, hanem a saját maga uraként keresse valaki a kenyerét. A 80-as években egyre több településen váltotta fel a széntüzelésű kazánokat a földgázas rendszer, akkoriban a gázszerelő szakma nagyon sikeres volt, és sok munkával látták el az iparosokat. Savanya László érdeklődött a műszaki dolgok iránt, így Szegedre jelentkezett. A szakmunkásképzőben víz-, gáz- és központifűtés-szerelést tanult. Az iskola elvégzése után a Délépnél dolgozott, a rókusi panelházak hőközpontjait szerelték. 1986-ban váltotta ki működési engedélyét, két évvel később pedig az iparengedélyt. Akkor egy segítővel és egy húszéves Zsigulival kezdte a vállalkozását, ma már két munkatársa és két tanulója van.

Referenciák, tanítványok

– Mára ketté vált a szakma, a gázkészülék-javítás és a vezetéképítés egyszerre nem megy. Nagyon sok munkánk van, a fő szezon szeptemberben, az ősz beálltával kezdődik és karácsonyig tart. De nem csak magánházakban dolgozunk, számtalan nagy megbízással büszkélkedhetünk. Dolgoztunk a Dunántúlon: a sárbogárdi ipari park víznyomó vezetékét és gázelosztó vezetékeit építettük ki, a sárvári fürdőben a wellnessbüfék teljes épületgépészeti munkáit mi végeztük. Hazai pályán meg kell említenem a mórahalmi Erzsébet fürdőt, az újszegedi termálfürdőt, a nagyobb szegedi bevásárló-központok és üzletek közül is néhány a mi munkánk volt.

Savanya László nemcsak erre lehet büszke, hanem tanulóinak eredményeire is, akik szakmai versenyen is bizonyították már kiváló felkészültségüket. Ráadásul Savanya László nevéhez fűződik egy műszaki megoldás is: 2001-ben a Herz Armatíva társaság pályázatát nyerték meg a szenes kazánokat működtető automatikus rendszer kidolgozásával. Ennek köszönhetően ezeken a berendezéseken nem kell csapokat zárni-nyitni, a hozzá nem értők is biztonsággal kezelhetik a készüléket.

A láthatatlan gyilkos

Savanya László fontosnak tartotta arról is beszélni: a gázszerelő életet is menthet. A szakmában dolgozók fényképes gázszerelő igazolvánnyal rendelkeznek, tudásukról kétévente kell számot adniuk. Csak olyan mestereket érdemes tehát megbízni a munkával, akik ezzel a dokumentummal rendelkeznek.

– Vannak rosszul beszerelt készülékek, sajnos ezek veszélyesek lehetnek. A szerelésnél több kritériumnak kell megfelelni, alaposan kell dolgozni. Ezt nem mindenki teszi meg. Mi mindig igyekszünk a legjobb tudásunk szerint dolgozni, tenni a „láthatatlan gyilkos", vagyis a szén-monoxid ellen.

Ennyi eredmény, ennyi kiváló referencia után a Délmagyarország Presztízs Díjának elnyerése Az év kisvállalkozása kategóriában már csak hab volt a tortán. Savanya László és cége sikerének sokan örültek, többen megállították őt az utcán, hogy gratuláljanak neki. A cégvezető úgy gondolja: a Presztízs Díj védjegy – aki ezt magáénak tudhatja, magáénak tudja a minőséget is.


Pályázók és jelöltek

Az év kisvállalkozása kategóriában nyolc cég pályázott a Presztízs Díjra. Kiemeltük azokat, amelyeket végül a zsűri jelölt.
Aphrodité Szalon
Goodwill Pharma Kft.
ILS Nyelviskola
Móra-Color Ipari Vállalkozás
Precíz Kft.
Qualitas Kft.
SzegedPapír Kft.
Táplálékallergia Centrum 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés volt Kínában

Kínában a legújabb jelentések szerint 14 ember vesztette életét a keleti országrészt megrázó hajnali… Tovább olvasom