Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A disznókon most csak bukni lehet

Az elmúlt évek legnagyobb válságát élik át a hazai sertéstenyésztők. Az élő disznó kilójáért sok helyütt feleannyi pénzt adnak, mint két évvel ezelőtt.
illusztráció
„ Ilyen állapotban még nem voltunk" – panaszolta a romándi Papp Sándor, aki csaknem egy évtizede foglalkozik sertéstenyésztéssel. A bakonyaljai gazda tizenöt anyadisznóból és azok szaporulatából él – azaz mostanában csak élne, mert csupán áron alul tudja értékesíteni az állatokat, s ez hónapok óta így megy. Szerinte egy kilogramm sertés előállítási ára legalább 280, de inkább 300–310 forint, ehhez képest azonban a környékbeli vágóhidak mindössze 180 forintot fizetnek egy kilóért.

Túl alacsony ár

Papp Sándort leginkább az dühíti, hogy bár a piacszabályozás előírja, a jó minőségű élő sertések között átlagosnak tekinthető, U kategóriába sorolt állatok kilójáért 265 forintot kellene adni, a felvásárlók még ezt az „egyáltalán nem magas összeget" sem tartják be. Ha ehhez hozzávesszük, hogy két évvel ezelőtt 400 forint környékén állt a mutató, igazán van ok a kesergésre.
Egyetért ezzel Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára is. A szakember elmondta, a világpiaci túltermelés okozza a hazai gondokat, a sertéságazat ugyanis nagyon érzékeny az exportra, mert a disznók körülbelül egyharmadát külföldre viszik. Csak összehasonlításképpen: a dánok múlt héten 203 forintért adták annak az állatnak a kilóját, amiért a magyar tenyésztők 265-öt szeretnének kapni. A titkár szerint megfigyelhető, hogy minden négy évből egy nagyon jó, egy pedig nagyon rossz. Abban az időszakban, amikor jól jövedelmez az ágazat, olyanok is belevágnak a tenyésztésbe, akik egyébként nem ezzel foglalkoznak.

Tovább romlik?

A gondokat egyelőre az sem enyhíti, hogy az ipar április közepéig 92 ezerrel több sertést vágott le, mint a tavalyi év azonos időszakában, mert a felesleg még így is százezer darabra rúg. A helyzetet várhatóan tovább rontja, hogy a következő két hétben csak hét napon dolgoznak a vágóhidak. Zádori László elsősorban a korábbi évek tapasztalatára hivatkozva megjegyezte: a válság várhatóan szeptembertől fog enyhülni.
A terméktanács addig is intézkedéseket sürget. Hegedüs Géza elnök Mészáros Gyulának, az agrártárca közigazgatási államtitkárának nemrégiben írt levelében kifejtette: az államnak a termelők támogatásával, valamint 60 ezer sertés felvásárlásával be kellene avatkozni a piaci folyamatokba. Ez hozzávetőlegesen hatmilliárd forintba kerülne.

Kapcsolódó cikkek >>

A sertésár egy nagy disznóság (2003-04-07) >>
Az uniós disznó nem ehet moslékot (2002-11-20) >>


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave programok/Győr-Vének - Május 1.

Tovább olvasom