Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Életeket mentő téli gumiabroncs

A téli mintázatú abroncsok használatát KRESZ- módosítással kötelezővé lehetne tenni a gépkocsikon.
Életeket menthet a téli gumiabroncs.
Aktuálisnak tartja a témát Kalincsák István közlekedési szaktanácsadó. Hangsúlyozva, hogy a biztonsági öv szabályos használatáról továbbra sem szabad elfeledkezni. Ezt számos baleset igazolja.

– A megfelelő gumiabroncs használata a baleset-megelőzés miatt fontos, a biztonsági övvel együtt pedig életeket menthet. Ma már az is elérhető áron juthat hozzá, akinek kevés a pénze, csak nem a „márkákat" kell megvennie. A legismeretlenebb gyártó téli abroncsa is többet ér, mint egy márkás nyári gumi – magyarázta Kalincsák István.

KRESZ-módosítás?

A tanácsadó szerint megfontolandó, hogy kötelezővé kell-e tenni a téli gumi használatát.
– Egy KRESZ-módosítás is elég lenne ehhez. Azonban az ellenzők meggyőzése is fontos. Azoké, akik azt mondják, hogy 30 éve közlekednek nyári abronccsal, s nem volt balesetük. Csak azt felejtik el, hogy azóta megsokszorozódott a forgalom, sokszor nincs idő és hely arra, hogy egy megcsúszást korrigálni lehessen – folytatta Kalincsák István, majd hozzátette:

– Ha a csúszós úton téli gumival harminc méteren belül meg lehet állni, ugyanott a nyári mintázattal kilencven-száz métert tesz meg az autó, mire megáll.

Segítene a kedvezménypont

A Kisalföld biztosítási szakértője szerint egy biztosítótársaság sem ad kedvezményt, ha valaki téli abroncsot szereltet az autójára. De például nyugdíjpénztári tagság esetére adnak...

– Szerintem kedvezménypontot kellene adni annak, aki felelősen az évszaknak megfelelő abronccsal közlekedik. Ezenfelül kötelezően elő kellene írni, hogy novembertől csak téli gumival lehet közlekedni. Természetesen nem egyszerre kellene bevezetni a jogszabály-módosítást, hanem fokozatosan, először az autószalonokkal kezdeni, hogy novembertől csak a megfelelő mintájú kerekekkel adhassák ki a járműveket – magyarázta szakértőnk.
Biztosítási alkuszunk úgy látja, két év alatt be lehetne vezetni a rendszert.

„ Egy hazánkban is meghatározó biztosítótársaság Németországban nem fizet a vétlennek sem, ha télen nem megfelelő abroncs volt az autóján. Méghozzá azért, mert nem tett meg mindent, hogy el tudja kerülni a balesetet."

Kevesebb lenne a baleset
A megyei rendőrfőkapitány, dr. Szabadfi Árpád dandártábornok elvben egyetért a téli abroncsok használatának kötelezővé tételével.
– A ráfutásból és más, megcsúszásból adódó balesetek száma jelentősen csökkenne. Azonban el kell ismerni, hogy sokaknak ez komoly anyagi terhet jelentene. Helyesnek tartanám, ha inkább meggyőzéssel vennék rá az autósokat a téli abroncsok használatára.
Adott esetben ösztönző lehetne, ha a szaktárca állami dotációval – mondjuk a baleset-megelőzési bizottság bevonásával – támogatná az abroncscserét, s így tennének a biztosítótársaságok is – mondta el véleményét Szabadfi tábornok.
A Győri Balett Harangozó-díjas magántáncosa, Demcsák Ottó fontosnak tartja az évszaknak megfelelő abroncsok használatát:
– Fontos az egymás iránti közös felelősség. Tényleg jó lenne, ha a biztonsági övhöz hasonlóan kötelezővé tennék a téli gumik használatát. S már az autószalonokból az évszaknak megfelelő abroncsokkal szerelve kellene kiadni az autókat. Én minden ősszel felszereltetem – mondta el a Kisalföldnek Demcsák Ottó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öv nélkül életveszélyben

A közlekedési járőrök többéves tapasztalata szerint lakott területen belül az autósok 40, városon kívül 60–70 százaléka kapcsolja be a biztonsági övet. Az elmúlt hetekben történt halálos balesetek is bizonyítják: a szerkezet életeket menthetett volna. A tapasztalatok szerint az autósok negyven százaléka használja csak az övet, és az utasok zöme is elmulasztja becsatolni magát. Tovább olvasom