Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Bemutatkozik a Porsche Boxster Spyder

A Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG (Stuttgart) a jövő hónapban bemutatja Boxster-sorozata új csúcsmodelljét.

A Los Angeles-i Autószalonon ugyanis decemberben tartja világpremierjét a Boxster Spyder, amely 1.275 kilogramm saját tömegével a teljes Porsche-paletta legkönnyebb tagjaként jelenhet majd meg a nagyközönség előtt.

Az új, középmotoros roadster egyértelműen a Porsche sportautóira jellemző puritán formavilágot képviseli, mégpedig könnyű, erős, abszolút nyitott és kifejezetten gazdaságos módon. Pontosan e recept alapján születtek mindig is a Porsche legsikeresebb utcai sportautói és versenygépei, a legendás 550 Spyder modelltől egészen a napjaink versenypályáin oly sikeres RS Spyder konstrukciójáig. A Boxster Spyder most utcai változatban folytatja e hagyományokat, ezúttal is a Porsche vásárlóköre sokrétű igényeinek kielégítését célozva. Az újdonság várhatóan 2010. februártól egészíti ki a Boxster és a Boxster S kínálatát.


Nyitottságra fejlesztve

A Boxster-család legújabb tagja már az első pillantásra egyértelműen megkülönböztethető e középmotoros roadsterek további változataitól, ugyanis a Boxster Spydert még hangsúlyosabban a nyitott autózásra fejlesztették ki. Lapos, messze hátranyúló, kifejezetten könnyű vászonteteje valóban csupán a legalapvetőbb eső-, szél- és napvédelemmel szolgál. Zárt állapotában az alacsonyabb oldalablakokkal és a Boxster Spyder egyetlen darabból készült, nagyméretű fedelén domborodó két karakteres idommal a Carrera GT sziluettjére emlékeztető, elnyújtott körvonalakat kölcsönöz az új roadster számára. A Boxster S modellénél jóval alacsonyabb saját tömeg, mélyebben fekvő tömegközéppont, valamint a teljes egészében új fejlesztésű sportfutómű gondoskodik arról, hogy az új Boxster Spyder menetdinamikai képességei tekintetében is beváltsa külső megjelenése ígéretét.
A Boxster Spyder hátsó felfüggesztése előtt egy közvetlen benzinbefecskendezésű, 3,4 literes, hathengeres motor dolgozik, amely a Boxster S maximális teljesítményét 10 lóerővel meghaladva, összesen 320 lóerőt produkál. A Porsche kettős tengelykapcsolós sebességváltójával (Porsche-Doppelkupplungsgetriebe; PDK) és a „Sport Chrono" csomaggal, az új Spyder – start-automatikáját is igénybe véve – álló helyzetből mindössze 4,8 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra. Az extrafelszerelésként rendelhető PDK váltóművel az Új Európai Menetcikluson (NEFZ) felvett átlagos üzemanyag-fogyasztása 9,3 literre adódik 100 kilométerenként. Legnagyobb sebessége nyitott tetővel 267 kilométer/óra.
 

Történelmi elődök nyomában
 
Alapkoncepcióját tekintve a teljes Boxster-család az 1953-ban készült, legendás 550 Spyder utódjaként született, s mindkét konstrukciót a középmotoros roadster koncepció, alacsony saját tömeg, rendkívüli eredetiség, illetve a vezetés intenzív élményét nyújtó, kiemelkedő mozgékonyság jellemzi. A kétüléses 550 Spyder az első, kifejezetten versenycélokra tervezett sportmodellként született meg a stuttgart-zuffenhauseni tervezők asztalán, noha utcai használatra is alkalmassá tették. A mindössze 550 kilogrammos Spyder az elkövetkező évek során számos pályaversenyen, illetve akkor rendkívül népszerű utcai futamon diadalmaskodott. Az 550-es modellt azután több további, kimondottan sikeres Porsche Spyder követte, mint például az 1960-as 718 RS 60. A legendás versenyautó előtt a Porsche 2004-ben és 2008-ban egy-egy limitált példányszámú, nevében a „Spyder" megjelölést is hordozó, különleges Boxster-sorozattal tisztelgett. Az új Boxster Spyder azonban ezektől eltérően már speciálisan továbbfejlesztett, teljes értékű sorozatgyártású modell, amely a jelenlegi Boxster és Boxster S modellekhez képest is mélyreható változásokat hordoz.
Az új Porsche Boxster Spyder piaci bevezetése a tervek szerint 2010. februárban veszi kezdetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BMW X1: egy újabb kategória

A BMW X1 rendkívül mozgékony, sokoldalú és modern karakterével a vezetés egészen újszerű élményét… Tovább olvasom