Két keréken a világörökség szívébe

2019.10.10. 14:05

Másfél év múlva biztonságban bringázhatunk Győr és Pannonhalma között – fotók

A Győr környéki bringás fejlesztések legfontosabb eleme indult útjára csütörtökön: letették a Pannonhalma-Győr közötti kerékpárút alapkövét. Az új út 17,7 km hosszú lesz, 1,8 milliárd forintért építik. Ebből több mint 10 km önálló, kétirányú szakaszból áll majd.

Szeghalmi Balázs

Előbb Pannonhalmáig, aztán Veszprémig tekerni

Győr és Pannonhalma között a 82-es főúton tekerni jelenleg finoman fogalmazva sem életbiztosítás, mindenkit óva intünk ettől a kocsisor miatt. (Aki a kisalföldi megyeszékhely és a világörökségi helyszín között kirándulna két keréken, egyelőre Kismegyernél térjen le a Sági út irányába.) „Célunk, hogy a Győrt és Veszprémet összekötő kerékpárút mielőbb kész legyen. Ha ez megvalósul, akkor rengetegen bringázhatnak nyugodt, kulturált körülmények között a balatoni körhöz” – mondta Révész Máriusz.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hozzátette: a Pannonhalmát Győrrel összekötő etap 2021 tavaszára készül el. „Az a terv, hogy a Pannonhalma és Veszprém között további szakaszokat szintén átadhassuk a kerékpárosoknak ugyanebben az évben, vagyis 2021-ben” – erősítette meg a Kisalföld kérdésére Révész Máriusz.

Öt év munkája

Az új, 17,7 km hosszú kerékpárút 10 km-es etapja önálló, kétirányú szakasz lesz. A többi részeken kevésbé forgalmas önkormányzati utakon haladhatunk.

„Kiemelt fejlesztési tervünk volt, hogy Győrt Pannonhalmával összekössük kerékpárúton. Az elmúlt öt évben rengeteg egyeztetés, munkafolyamat zajlott, hogy eljussunk az alapkő-letételhez. Biztos vagyok benne, hogy jó időben sokan választják majd, hogy kerékpáron induljanak dolgozni. Az új utat jelentős számú hazai és külföldi turisták is igénybe fogják venni” – mondta Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, akit Révész Máriusz a projekt „motorjának” titulált. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere a fejlesztés turisztikai szálát emelte ki, hangsúlyozva, hogy Győrben a vendégéjszakák száma duplázódott az utóbbi években.

Esély egy jobb életre

„Most napi 10-13 ezer gépjármű halad át Nyúlon. Óriási a forgalom, hatalmas a környezetszennyezés és -terhelés. Ezzel az új kerékpárúttal hatalmas lehetőséget kapott a településünk arra, hogy tisztábban, egészségesebben, többet mozogva éljünk a jövőben. Remélem, élni tudunk ezzel mindannyiunk érdekében” – mondta Schmiedt Henrik, Nyúl polgármestere. A beruházás tisztán hazai forrásból valósul meg, Pannonhalma új idegenforgalmi központjáig, az egykori TSZ műhelyekig vezet majd a kerékpárút.

Három új híd, két új sorompó

A kerékpáros közlekedés biztonságos átvezetésének érdekében két új fénysorompóval és félsorompóval is biztosított vasúti átjárót létesítenek Győrújbaráton és Écsen a Győr-Veszprém közötti vasútvonal keresztezésénél.

Két új kerékpáros híd épül Écsen a Hegykanális és a Nagy-Pándzsa vízfolyás keresztezésénél, valamint új hidat emelnek Nyúlon a Gerhai-árok keresztezésénél. Felújítják továbbá a Győr területén található Pándzsa-ér feletti meglévő kerékpáros hidat, amelyen burkolatcserét végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!