Győr és környéke

2019.06.28. 08:45

Átalakul Pannonhalma központjának jelentős része - mutatjuk a látványterveket

Roskadozó épületet tesznek rendbe a kisvárosban. Öt évvel ezelőtt a Fő tér újult meg, ezt követte a szomszédos apátsági major megmentése, most az egykori TSZ műhelyek vannak soron. Az egymilliárdos fejlesztés turisztikai célokat szolgál.

Szeghalmi Balázs

Jövő év elején már nyitnának


A több száz éves épületegyüttes "újjávarázsolása" útjára indult, csütörtökön tették le az alapkövet. "Reményeink szerint jövő tavasszal átadhatjuk az új turisztikai központot. A korszerűsítéstől azt várjuk, hogy Pannonhalma ne csak egy napos célpont legyen a jövőben" – kezdte Vas Gábor, Pannonhalma fejlesztésekért felelős alpolgármestere.


Új étterem helyieknek


Fontos hangsúlyozni: az új épületegyüttes legalább annyira szól a helyi embereknek, mint a Pannonhalmára látogatóknak. Az új turisztikai központban olyan étterem is lesz, mely minőségi ételeket kínál megfizethető áron és házias konyhára épít. Ilyen vendéglő "régi kívánsága" a pannonhalmiaknak. Ezenkívül izgalmas történelmi interaktív tárlat fog szólni a magyar-török háborúk koráról.


Bringás központot is építenek itt, huszonöt elektromos kerékpárral várják majd a tekerés szerelmeseit. Különösen nyáron, a hétvégék kisebb tömegeket vonzanak Pannonhalmára, ilyenkor nehéz szabad helyet találni autóval. "A parkolási gondokon is enyhít majd a beruházás, nyolcvan új parkolóhelyet alakítunk ki" – mondta Bagó Ferenc, a település polgármestere.

 

Hazai és uniós támogatásból újítják fel az egykori TSZ műhelyeket Pannonhalmán. A 800 millió forintos összeget az önkormányzat kiegészítette 200 millióval. Így a beruházás büdzséje egymilliárd forint. Felvételünkön (b-j) Rábai László, Kara Ákos, Bagó Ferenc és Molnár Roland.

"Porta"


"Új turisztikai mérföldkő alapjait tesszük le közösen. A beruházás nem csupán hiányt pótló szolgáltatásokat kínál hamarosan. A fejlesztés révén Pannonhalma szívében újabb tájsebet sikerül eltüntetni. Nehéz időszak előtt állunk, hisz aki belefogott már több száz éves épületek, falak rendbetételébe, tisztában van vele: sok új helyzet, megoldandó feladat jön elő munka közben" – hangsúlyozta Kara Ákos.


A térség országgyűlési képviselője hozzátette: a napokban kiírták a Győr-Pannonhalma kerékpárút közbeszerzését. Ha a pályázati kiírás sikerrel zárul ezekben a hetekben, akár ősszel kezdődhet a 18 km-es szakasz kialakítása. Az új kerékpárút pannonhalmi végpontja az egykori TSZ műhelyekhez fog vezetni, a "Portához". Ez lesz az újjávarázsolt épület új neve.

 

Íme, a látványtervek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!