Ötmilliárdos beruházás

2019.12.01. 15:50

Átadták az evangélikus szigetet Győrben – fotók

Vasárnap délelőtt az evangélikus öregtemplomban adták át a Győri Evangélikus Egyházközség megújult Insula Lutherana épületegyüttesét.

Munkatársunktól

2019.12.01. A Gyõri Evangélikus Egyházközség megújult Insula Lutherana épületegyüttes ünnepélyes átadása. Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Mintegy ötmilliárdos beruházás az ország legnagyobb evangélikus fejlesztése. A forrásból többek közt elkészült az új óvoda, meglettek a lelkészlakások, megújult az öregtemplom, kész a levéltár és az iskola régi épülete, befejeződtek a munkák az új tornacsarnokban, a felette lévő két emeleten a tágas osztálytermekben és az iskola új részében is, valamint a konvent épületén.

 

Elérték az álmot

Soltész Miklós egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntése után Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke visszaemlékezett, milyen rossz állapotban volt például a templom aljzata, „félő volt, hogy még a püspöki beiktatást sem lehet itt megtartani. Elérhetetlennek tűnt az álom, hogy sikerül ekkor fejlesztést véghez vinni: még mindig nem tudjuk felfogni.”

Kara Ákos országgyűlési képviselői az itteni infrastruktúra megújulása kapcsán kijelentette: első látásra 10-15 éves fejlesztésnek tűnt a beruházás, s bizony csak egy százaléknyi esély volt, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora volumenű fejlesztés véghez vihető – mégis sikerült. Feladat is van ellőttünk: új szeretetotthont építenénk, hisz a szakmai és lelki közeg rendelkezésre áll – ebben kérném az államtitkár úr segítségét.

Összeköti az újvárosi embereket

A beruházás nagyjából egymilliárd forintba kerülne, minél hamarabb elkezdhetjük, annál kevesebbe kerül. Azt szeretnénk, ha az átlag- vagy az alatti nyugdíjú időseket helyezhetnénk el itt, akikről családtagjaik nem tudnak gondoskodni. Emellett a képviselő Győr leendő polgármesterétől azt kérte, segítse majd az Rába folyó és az evangélikus sziget közötti terület megújítását.

Fekete Dávid alpolgármester kiemelte: a város folytatja az Újváros rehabilitációját, felújítását, egyre többen építkeznek és találnak otthonra ebben a városrészben. Dr. Dézsi Csaba András orvosprofesszor a Kossuth utcai református egyházat képviselő presbiterként mondott ünnepi beszédet. Ebben azt hangoztatta, hogy az Újvárosban együtt élő felekezetek azt keresik egymásban, ami összeköti, nem pedig azt, ami elválasztja őket.

234 éves falak

Az ötmilliárdos beruházás során felújították a Rát Mátyás tér 2. szám alatti épület, az Öregtemplomot, a Kossuth Lajos utca 16. szám alatti épület, az Iskolát, a Konvent épületét a Szeretetházat, a Templomkertet és az utcai kerítést. Az evangélikus sziget új óvodával és tornateremmel is gazdagodott. Csorba János a Győri Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze is megköszönte a kormány segítségét: ha a 234 éves falak mesélni tudnának, akkor születésekről, házasságokról, halálokról, érzelmekről hallanánk tőlük„ – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!