Emléktáblát állítanának a bencés diákoknak

2022.06.12. 17:50

Négyes gyilkosság Győrben – Az inzulin miatt végeztek a családdal a szovjetek

A fia inzulinját védte, ezért meggyilkolták az apát, mindkét fiát, feleségét, rálőttek a két lányára 1945 decemberében a szovjet katonák Győrben. A meggyilkolt fiúk bencés diákok voltak. A Bencés Diákok Győri Egyesülete a gyilkosság helyén, a Szérűskert utcában emléktábla állítását tervezi, az áldozatok sírját a nádorvárosi temetőben felkutatja, rendbe hozatja. 

Gyurina Zsolt

Péter Tamás, az egyesület főtitkára a győri bencés iskola előtt. Nem hagyják, hogy feledésbe merüljön az egykori bűntett. Fotó: Csapó Balázs

– A Skerlanitz-gyilkosság annak idején megrázta a várost: annak ellenére, hogy a szovjetek megszállták Győrt, a temetésen több száz fős tömeg gyűlt össze, az egész iskola kivonult tanulókkal, tantestülettel – elevenítette fel Péter Tamás, a Bencés Diákok Győri Egyesületének főtitkára. A bencés öregdiákok két hete tartott közgyűlésén hívta fel a figyelmet az elfeledett ügyre az egyik tagjuk, dr. Niederland Vilmos főorvos, akinek iskolatársa volt az egyik áldozat, Skerlanitz Ferenc. Végül dr. Horváth Józsefnek, a Dr. Kovács Pál Városi Könyvtár igazgatóhelyettesének kutatása nyomán derült fény az esetre.

A kórházlelkész volt a tanú

A szovjet megszállók által elkövetett törvénytelenségek sora végtelen, ám a győri négyes gyilkosság a legszomorúbbak közé tartozik. Baracskai András Elszabadult felszabadítók című könyvében olvasható, hogy Győrben 1945. május 28-tól 1946 végéig 31 erőszakos halál történt, de jegyzőkönyvben egyetlenegyet rögzítettek. Az esetet Szabó Jenő István kórházi lelkész, a Skerlanitz család rokona idézte fel, aki az 1945. december 9-én meggyilkolt Skerlanitz családdal közeli rokonságban állt, mint rokon jelen volt a kihallgatásnál, maga is beszélt az anyával és Skerlanitz Ferenccel.

A Dunántúli Szabad Nép korabeli tudósítása a szovjeteket nem említi. Később a két fiú belehalt a lövésekbe.

Az anyával is végeztek

A szemtanú beszámolója alapján december 9-én éjszaka 11 órakor dörömböltek a Szérűskert utca 17. alatt. Az egész család az ágyban feküdt, az apa, Skerlanitz Flórián nyitott ajtót. Három géppisztollyal felfegyverzett szovjet katona nyomult a lakásba, akik pisztolykeresés ürügye alatt kutatni kezdtek és el akarták vinni a cukorbeteg kamasz, Ferenc inzulinkészletét is. Az apa meg akarta akadályozni, hogy súlyos beteg gyermekének orvosságát elrabolják. Próbálta elmagyarázni, hogy ha elviszik, gyermeke meg fog halni. A fegyveres erre azonnal lelőtte. Az apa esése közben magával rántotta a földre a gyilkost. A zajra a szomszéd szobából berohant a két fiú és apjuk védelmére keltek. Ekkor a katona társa lelőtte őket is. A család többi tagja menekülni próbált, ám az előszobában álló őr lelőtte az anyát. Az idősebbik lány a szomszéd lakásba futott, a fiatalabbik az udvaron át Tímár vasutasékhoz szaladt. A ház körül tartózkodó oroszok egy géppisztolysorozatot engedtek utána, szerencsére nem találták el. A gyilkosok elmenekültek, az inzulint otthagyták, az édesanya retiküljét 120 ezer pengővel azonban elvitték. A kórházi lelkész visszaemlékezése szerint a mentők csak éjjel három órakor értek a helyszínre. Az oroszok telefonáltak ugyan nekik, de félrevezették őket, mert azt mondták, hogy Győrtől hat kilométerre egy balesethez kell kivonulniuk, oda pedig nem siettek. 

Eltussolt ügy

Érdemes megemlíteni, hogy a helyi sajtó ismeretlen tettesekről írt. A Dunántúli Szabad Nép 1945. december 11-i számában így tálalták a fiatalok halálát: „Állítólag a rablógyilkosok egyike magyarul beszélt, így nem lehetetlen, hogy egyenruhába öltözött, elvetemült civilek is voltak a gyilkosok között.” Péter Tamás, az egyesület főtitkára a történetet azzal fejezte be: Skerlanitz Ferenc 1946-ban érettségizett volna a Széchenyi téri intézményben. A Bencés Diákok Győri Egyesülete terveik szerint egykori társaikra emléktábla állításával emlékezik majd a gyilkosság helyszínén.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!