Minden infó az átállásról

2022.02.08. 08:12

Már a T betűnél járunk - kopogtatnak az új rendszámok

Július elsejétől egy betűvel több lesz a táblán és helyet kap címerünk is.

Szeghalmi Balázs

A megszokott három betű és három szám helyett júliustól négy betű és két szám, valamint címerünk "díszíti" majd az új rendszám-táblákat. Fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

  • Kevesebb mint öt hónap múlva, július elsejétől egy betűvel többet rajzolnak majd az új rendszám-táblákra itthon, amelyeken helyet fog kapni címerünk is.
  • Az átállást felmenő rendszerben vezetik be, így a jelenlegi rendszámok várhatóan még legalább egy évtizeden át velünk maradnak.

Bár a Belügyminisztérium korábban 2026-os váltást tervezett, az élet hamarabb eldöntötte ezt a kérdést. Rövid időn belül ugyanis elfogynának a régi típusú rendszámok; tavaly november óta már T betűs rendszámokat adnak ki Magyarországon. Többekben az is felmerült, hogy a július elsejére időzített váltásig egyáltalán kitartanak-e a mostani táblák, ám a válasz megnyugtató: a T mellett még két karakter bevethető. Így az előttünk álló nem egész öt hónapra még több mint egymillió kombináció áll rendelkezésre, vagyis a „régi” betű- és számsoroknak elegendőnek kell lenniük nyár közepéig.

 

„A júliustól életbe lépő új rendszámokat felmenő rendszerben vezetjük be. Így a jelenleg használt rendszámok cseréje nem lesz szükséges. A járművek természetes ütemű megújulása során kap majd mind több autó új típusú rendszámot” – mondta érdeklődésünkre Arzt Gergely, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztályának vezetője. Hogy ez a folyamat hány évig fog tartani, megtippelni is nehéz. A közlekedési szakemberek legalább egy évtizedet jósolnak, mire végleg elbúcsúzunk majd a mostani rendszámoktól. A körforgást esetlegesen a környezetvédelmi szabályok szigorodása gyorsíthatja.

 

Lovas Ferenc öttevényi olvasónk Suzukiján 1997 óta, vagyis kereken negyedszázada ugyanaz a hatósági jelzés látható. Fotó: Huszár Gábor

A gépkocsik új hatósági jelzései a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak majd. Ékezetes magánhangzók, valamint a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. Szintén újdonság, hogy az európai uniós csillagos szimbólum és a fehér H betű mellett a magyar címer is megjelenik majd a két dupla betű között. Nyártól megújul a taxik rendszáma is, amelyek TX betűkkel kezdődnek, az ideiglenes rendszámok pedig egyszerűsödnek, egységesen I betűs jelzéssel indulnak majd.

 

Egy betűvel hosszabban sem lesznek azonban drágábbak a rendszámok a jelenlegi tarifához képest. Az új formátumhoz igazított díjrendelet, a módosított előírások szerint a hatósági jelzések kiadásának 2009 óta változatlan költségei július után sem emelkednek. Vagyis nem nőnek az adminisztrációs terhek, senki nem kényszerül felesleges utánajárásra, az egyébként is indokoltnál több ügyintézésre az új rendszámok miatt.

 

Győrben készülnek az új rendszámok is

 

Magyarországon a rendszámokat 1990 februári megalakulása óta a Plaket Kft. készíti a kisalföldi megyeszékhelyen. A fővárosi székhelyű, de a rendszámokat győri telephelyén gyártó cégnek kizárólagos joga van a gépkocsik hatósági jelzéseinek előállítására itthon. Az üzemben közel ötvenen dolgoznak, az új típusú rendszámok próbagyártására már tavaly sor került Győrben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!