Lánglovagok

2022.01.24. 17:19

Sopronkövesden okozott riadalmat egy kémény

A sopronkövesdi hivatásos és a nagylózsi önkéntes tűzoltókat Sopronkövesdre a Rákóczi utca egyik családi házához riasztották, ahol miután begyújtottak a kazánba, a padlástérbe áramlott a füst.

kisalfold.hu

Fotó: MW-archívum

A tüzelést megszüntették, majd a tűzoltók a lerakódott kormot a füstelvezetőből eltávolították. Felhívták az ott lakók figyelmét, hogy a kémény felülvizsgálatáig ne használják azt.

 

A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.

 

A kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal.  A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető ide kattintva és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!