" Fogadd örökbe egy gyermek karácsonyi álmát"

2021.12.25. 10:30

Több száz karácsonyi kívánság teljesült Mosonmagyaróváron, idén élményekre is gyűjtöttek

Nagycsaládban felnövő, egyedülálló szülők vagy nagyszülők által nevelt, fogyatékkal élő vagy beteg gyermekek százai­nak vált valóra a kívánsága a Példa egyesület szervezésében. A Fogadd örökbe egy gyermek karácsonyi álmát akció keretében idén élményekre is gyűjtött a szervezet.

Mészely Réka

Apró kezecskék bontogatták a csomagokat izgatottan. Sok száz gyermek álma vált valóra a Példa egyesület szervezésében. A mosonmagyaróvári civil szervezet harmadszorra hirdette meg sikeres kezdeményezését. A Fogadd örökbe egy gyermek álmát akció lényege: személyre szóló kívánságok teljesítése a kiválasztott gyerekeknek. Az álmokat egy zárt Facebook-csoportban tette közzé november közepétől december elejéig az egyesület.

Program változással 

– Az elmúlt évben több mint 600 gyermek karácsonyi kívánságát sikerült teljesítenünk. Sikerként éltük meg mi is ezt a hatalmas eredményt. Óriási erőfeszítéseket követelt egyesületünk tagjaitól a kérések begyűjtése, táblázatban kezelése, az oldalra való feltöltése, az oldal működtetése, az ajándékok szortírozása, szállítása, kiosztása. Éppen ezért idén több változással indítottuk el a programot – avatott be Erdős Anita, a program ötletgazdája.

Élményeket adtak

Így fontos változás volt, hogy kevesebb kívánságot osztanak meg a „jó tündérekkel”, s míg tavaly az online oktatás hatására sokan kértek tabletet, laptopot, okostelefont, most elsősorban játékokat, ruhaneműt adakozhattak a jó szándékú emberek.

– Egyesületünk egyik fontos célkitűzése a gyerekeket színes, izgalmas élményekhez juttatni. Olyanokhoz, amelyeket a családjuk önerejéből képtelen lenne megfinanszírozni. Éppen ezért azok a csoporttagok, akik nem jutottak konkrét álom örökbefogadásához, de szerettek volna megajándékozni egy gyereket, többféle élményhez is hozzájárulhattak.

A Fogadd örökbe egy gyermek álmát csoportban több mint 270 egyéni kívánságot osztottak meg. Ezen túl mintegy egymillió forint értékben adományoztak a támogatók bábszínházra, állatkerti belépőre, mozijegyre, nyári tábora, így a program túlmutat a karácsonyi időszakon. A mosonmagyaróvári tanodások a McDonald’sba juthatnak el, az újrónafői tanodások a Futura élményközpontba, a Gyermekek Átmeneti Otthona lakói pedig moziba. A Dr. Sattler János Alapítvány pályázatán elnyert százezer forintból tizenöt gyermek kívánsága teljesülhetett.

A lipóti iskolában a diákok játékokat, tartós élelmiszert gyűjtöttek rászoruló kortársaiknak.

Lehet nagyot álmodni

– A Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért karácsonyi akció­jához boldogan csatlakozott a mosonmagyaróvári Család- és Gyermekjóléti Központ is. Hatvan gyermek esetében sikerült – közvetítőként – hozzájárulni ahhoz, hogy a vágyott karácsonyi ajándék a fa alá kerüljön. A családsegítő munkatársak nemcsak a családok felkutatásában segítettek, de mindent elkövettek azért, hogy ennek a 60 gyermeknek a dédelgetett álma váljon valóra. A legkülönfélébb kéréseket közvetették az egyesület felé: volt, aki csecsemőkorú gyermekének zenélő szundikendőt kért, volt, aki legót, társasjátékot, de a kamaszok leginkább a vásárlási utalványt részesítették előnyben. Csodálatos érzés, hogy ennyi gyermeknek sikerült szebbé varázsolni a karácsonyt – fogalmazott Novics Bernadett, a Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője. Hozzátette: – Örömmel tölt el minket, ha az egyesület közreműködésével lehet nagyot álmodni.

Az egyesület javára sok vállalkozás, magánszemély és iskola is gyűjtött tartós élelmiszert, édességet, tisztító- és takarítószert, játékokat, ruhákat és mintegy kétszáz cipősdobozt is. A Családok Átmeneti Otthonában élő valamennyi gyermeknek lesz így a karácsonyfa alatt ajándék és édesség, de ezen túl is sok családot segített ez példaértékű összefogás.

Balázs Bence SMA-val küzdő mosonszentmiklósi kisfiú kíváncsian bontotta ki az ajándékát. A csomag egy Lego tűzoltóállomást rejtett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!