Beváltotta a reményeket a chip olvasó

2019.11.29. 07:30

Hurrá! A kutyabarátok közösségi kezdeményezése jól vizsgázott Pannonhalmán

Bő éve megyei szinten is hiányt pótló állatvédő elképzelés valósult meg Pannonhalmán. Az állatbarátok az önkormányzat és a helyi közösség támogatásával chip olvasót szereztek be. A hasznos kütyü segít újra egymásra találni a gazdákat és az elszökött kutyákat.

Szeghalmi Balázs

Elcsatangolt kutyák

Az állatbarát ötletgazdák jótékonysági kirándulást szerveztek a Pannonhalmi Gyalogtúrák keretein belül tavaly nyár végén. A túrán négylábúak is részt vehettek, a 30 ezer forint értékű chip olvasót pedig pár nap alatt sikerült beszerezni. Így az elmúlt esztendőben sokkal könnyebb volt a nyomára bukkanni az elcsatangolt kutyákért ideális esetben aggódó gazdáknak.

„Visszatérő” vendégek

„A chip olvasó hamar beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Gyorsan terjedt a híre Pannonhalmán és a környező településeken, hogy a Fő téri TourInform irodában chip olvasó van. Úgy álltunk az ügyhöz, hogyha egyetlen állaton segítünk, már akkor megérte. A legtöbb feladatunk a szilveszteri petárdázás és tűzijátékozás idején volt. Ilyenkor annyira megrémülhetnek a kutyák, hogy szöknek otthonról” – kezdte Ress Anita.

A pannonhalmi TourInform iroda vezetője hozzátette: 2018 szeptembere óta körülbelül tucatnyi kutya gazdáját sikerült gyorsan megtalálni. Igaz, a négylábúak között vannak „visszatérő” vendégek. Arra is volt példa, hogy az egyszer hazaterelt kutyus, másnap újra feltűnt Pannonhalma központjában. Ha a kóbor állat „színre lép”, a chip olvasó mellett a helyi jegyző vagy környékbeli állatorvosok pozitív hozzáállása is szükséges. Ők látják az adatbázisban, hogy kinek a kutyája szökött meg épp.

Ress Anita, a pannonhalmi TourInform iroda vezetője saját kutyájával, Matyival és a chip olvasóval a Fő téren.

Kulcskérdések

„Szerencsére a közösségi médiában az információáramlás nagyon gyors, így az esetek többségében hamar tudunk reagálni. Écsen, Ravazdon, Nyalkán is sikerült csatangolt állatokat biztonságban hazajuttatni” – hallottuk a pannonhalmi TourInform iroda vezetőjétől. Ress Anita szavait alátámasztja az állatok világnapja alkalmából készült friss kimutatás.

A statisztikák szerint tízből kilenc kutya vidéken tűnik el hazánkban. Az is kulcskérdés, hogy miután leolvasták a négylábú chipjét, a gazda elérhetőségei helyesen szerepeljenek az adatbázisban. Ideális esetben öt-tíz perc alatt beazonosítják a kutyát, pontos adatok nélkül azonban csak az állatbarátok kitartására, „oknyomozására” számíthat az „ember legjobb barátja”.

Fotók: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!