Itt az év legmeghittebb időszaka

2019.11.29. 14:26

Itt nézheti vissza a győri adventi fénygyújtást és a jégvarázslatot – fotók, videók!

A Széchenyi téri ünnepségről és a Dunakapu téri jégvarázsról is élő videóval jelentkeztünk. Ha lemaradt a közvetítésről, most visszanézheti a felvételeket!

Szükösdi Judit-Szeghalmi Balázs

Fotó: Mészáros Mátyás

Ünnepi köntösbe öltözött a város

Az év legmeghittebb időszaka, az adventi várakozás fényárral köszöntött be a kisalföldi megyeszékhelyen. A Széchenyi téren péntek kora este gyúltak ki az ünnep fényei, majd a Dunakapu téri korcsolyapályán jégrevü ejtette ámulatba a nézőket.

Kiemelt helyszínek

Egy hónapig öltöztették Győrt az ünnepi köntösbe, mire az összes fényfüzér a helyére került: 4 ezer izzósor, 3,5 kilométer fénykábel, 14 kilométer fényfüzér biztosítja a közelgő karácsony fényeit, miközben hóember, gömbpiramis és világító beülős szán is várja a kicsiket és az örökifjakat a Dunakapu téren.

Győr rendezvénytere mellett kiemelt adventi helyszín a megyeháza előtti tér és a Széchenyi tér, de a kacskaringós kis utcák is szinte kivétel nélkül év végi ünneplőben pompáznak. Érdemes sétálni este a történelmi belvárosban az elkövetkező hetekben. S ez még akkor is igaz, ha a sétálóutcán az árak nem épp visszafogottak: láttunk kürtőskalácsot 1500 forintért.

 

Ideális készülődés

A Széchenyi téri fénygyújtás előtt a magyarországi történelmi egyházak képviselői mondtak ünnepi beszédet. „Advent a készülődés ideje. Nem mindegy azonban, hogy az ember felkészül, avagy kikészül karácsony előtt” – mondta Jánosa Attila.

A győri Öregtemplom evangélikus lelkésze hangsúlyozta: karácsony ideális esetben nem a külsőségekről, a minden képzeletet felülmúló vásárlásról, költekezésről, hanem a családdal, barátokkal közösen töltött érdemi időről, a nyüzsgéstől történő visszahúzódásról, a belső csend megleléséről szól. Ha ezeket sikerült megtalálnunk magunkban, bízhatunk az Úr érkeztében szenteste éjjelén.

A Széchenyi téren adventi fényjáték és csillagszóró játszótér várja a családokat

Az elkövetkező négy hétben szép adventi programok között válogathatunk. Annyit elárulunk, hogy a Széchenyi téri adventi fényjátékben minden idők egyik legkedvesebb magyar rajzfilmhőse, Vuk is feltűnik. Az attrakciót hétfőtől csütörtökig 17–20 óráig, péntektől vasárnapig 17–21 óráig vetítik a bencés rendház ódon falaira. Győr barokk főterén kapott helyet a „Csillagszóró játszótér” is, amelyet csütörtöktől vasárnapig 10–20 óráig vehetnek igénybe a gyerekek. Itt óriás fajátékok várják a kicsiket, többek közt óriás diótörő, havas téli minigolf, fenyőlabirintus, háromdimenziós hóemberépítő vagy hógolyó-leguruló.

A Dunakapu téri korcsolya­pályán karácsonyig mind a négy vasárnap bemutatják 18 órától az „Adventi jégvarázs” című jégrevüt, amelyet a karácsonyi dalok mellett a fényre fűzték fel idén a Győri Nemak-Dana ETO HC műkorcsolya- szakosztályának versenyzői. A füstgépekkel színesített produkciót kisebb tömeg élvezte a város rendezvényterén, majd jutalmazta percekig tartó tapssal péntek este.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!