Taps Díj

2015.05.15. 19:13

TAPS-ért táncol a Győri Balett

Ismét eltelt egy év, de az idő múlását csodálatos produkciókkal tette felejthetetlenné számunkra a Győri Balett társulata.

Bojnár Anita


Kiss János, az együttes igazgatója idén is négy kiemelkedő tehetséget jelölt a Kisalföld TAPS-díjra, melyet immár harmadik alkalommal szavazhat oda a közönség „Az év női/férfi táncművészének". Lássuk a jelölteket!


A közönségért megéri megszakadni

[namelink name="Matuza Adrienn"] mindig is eleven gyerek volt, akit már korán magával ragadott a mozgás szeretete. A ritmikus sportgimnasztika és a néptánc után a balett lett az új szerelme. Ez a kapcsolat aztán olyannyira gyümölcsözőnek bizonyult, hogy 2008-ban a Győri Balett tagja lett, majd 5 évre rá magántáncosként is bizonyíthatott, méghozzá sikerrel: a Havas Ferenc-, Kardirex- és Audi-díjat is átvehette a tehetséges táncosnő. Matuza Adrienn most a szakmai elismeréseken túl immár másodszor is átélheti a TAPS-díjra jelölés élményét, melyet utoljára két éve megízlelhetett. „2013-ban is nagyon örültem, hogy Kiss János bizalmat szavazott nekem, és bár akkor végül nem kaptam meg a díjat, mégis hihetetlenül jó érzés volt jelöltnek lenni. Remélem, hogy azóta többet tudtam mutatni magamból és többet is fejlődtem. Azért is különleges ez a díj számomra, mert ezt a közönség ítéli oda. Olyan emberek, akik nemcsak szemmel, hanem szívvel is néznek ránk."

Matuza Adrienn

Matuza Adrienn
Matuza Adrienn legemlékezetesebb előadásai közé sorolja első bemutatkozását a Győri Balettben, amikor 2009-ben Christopher Bruce Kakas című darabjában játszott, de a Velekei László (Forgószél, avagy a képzelet csodája; Kodály) által rendezett műveket is szívesen táncolta el. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a táncosnő jelenleg is a sikeres rendező Ne bánts! című drámájában alakítja az anya szerepét. „Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy ez a darab karrierem eddigi csúcspontja. Testileg és lelkileg is sokszor hihetetlenül megterhelő. Ráadásul maximalista vagyok és elég izgulós is, de amikor kilépek a színpadra, akkor a bőrömön van a szerepem, velem táncol addig, amíg le nem gördül a függöny és fel nem hangzik a taps. Ez az elismerés, a közönség szeretete az, ami mindent megér, ezért megéri megszakadni is."

A Tánc az élet sava-borsa


[namelink name="Tüű Barbara"] hamar belekóstolhatott a próbák, szereplések és a gyönyörű ruhák világába. Még kislányként kezdett dzsesszbalettozni, és a tánc szeretete hamar magával ragadta. 9 évesen már a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában folytatta általános iskolai tanulmányait, 13 évesen pedig sikeresen felvételizett a Budapesti Magyar Táncművészeti Főiskolára.

A Győri Balett igazgatója korán felfigyelt az ifjú tehetségre. „2011-ben tanulmányaim befejeztével Kiss János igazgató úr szerződést ajánlott a Győri Balett társulatába. Szerencsésnek érezhetem magam, mert évről évre egyre több szerepben mutatkozhatom meg. Tánckari munkám mellett lehetőséget kapok kisebb-nagyobb szólókat is eltáncolni, s ezek a kihívások erőteljesen segítenek szakmai fejlődésemben" – mondta Tüű Barbara, aki az őszinte meglepetésen kívül hihetetlen örömmel fogadta a jelölést. „Nagy boldogsággal töltött el, hogy a vezetőség rám gondolt. A TAPS-díj minden előadónak nagyon fontos, hiszen így kapunk a munkánkról visszaigazolást."

Tüű Barbara

Tüű Barbara

Színpadra kiállni nagy felelősség szólistaként és tánckari tagként egyaránt, ezért Tüű Barbara is minden alkalommal megmérettet a színpadon és igyekszik kihozni magából a maximumot. „Mi is lehetne más egy táncos célja, mint az adott karaktert testtel-lélekkel eltáncolni és a darab mondanivalóját a közönségnek a lehető legjobban átadni? A jövőben szeretném szakmai tudásomat továbbfejleszteni, egyéniségemet minél több karakterben megmutatni. Bármit szívesen eltáncolnék, mert ez az, amiben örömömet lelem. A tánc az élet sava-borsa!"


A balett a második anyanyelve

[namelink name="Jekli Zoltán"] az utóbbi évadokban számtalanszor bizonyította már, hogy kitűnő táncművész és eközben olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Robert North, Gustavo Ramirez Sansano, Ben van
Cauwenbergh, Dmitrij Simkin, Velekei László, Fodor Zoltán és Leo Mujić koreográfusok. A sok szerep közül mégis nehéz szívvel tud kiemelni egyetlen kedvencet. „Nagyon megszerettem Pálffy kapitány karakterét a Vaskakasban, de Oberont is szívesen játszottam a Szent-
ivánéji álomban, illetve Zorba bőrébe is belebújhattam már, amiért szintén nagyon hálás vagyok" – mesélte Jekli Zoltán, akit másodízben jelöltek a TAPS-díj legjobb táncművésze címre. „Megtisztelő, hogy ismét szóba kerültem, büszke vagyok mind a négyünkre és köszönöm Kiss Jánosnak a bizalmat. Maga a tánc csak egy nyelv, amivel elmesélhetem a történetem. Ha megfelelő lépésanyagot ad hozzá egy koreográfus, akkor mondhatom azt, hogy a második anyanyelvem."

Jekli Zoltán

Jekli Zoltán
Táncművésznek lenni nemcsak szép mozdulatokat, hanem jó adag kitartást, erőt és verejtéket is jelent, de Jekli Zoltán szerint a nézők szeretete továbblendíti a holtpontokon. „Minden fájdalmam elszáll és a fáradtságom elmúlik, amikor előadás után felismernek az utcán és gratulálnak. Ezek nélkül az apró, de annál fontosabb örömök nélkül talán nem is tudnék működni."

A szerepek mellett Jekli Zoltán megvalósította tavalyi álmát és részese lett a Győri Baletten belül egy kreatív csoportnak, így Velekei László Ne bánts! című darabjához a látvány-videoeffektek elkészítéséért is ő felel. A felkérést rendkívül nagy kihívásnak tekinti, amivel szívesen küzd meg.


Külföldiként hatalmas elismerés lenne a díj

[namelink name="Artem Pozdeev"] a klasszikus orosz iskola növendéke, mégis leginkább a modern koreográfiákban, azon belül is a neoklasszikusban érzi magát igazán otthon. A Permi Állami Balettintézetben végzett balettművészként és -mesterként. 2009-től vált a Győri Balett tagjává, majd 2013-tól magántáncosként is bemutatkozott. Az évek során több kiemelkedő szerepben lépett már a győri nézők elé. Táncolt a Zorbában (2012), Az üvegházban (2013), a Szentivánéji álomban (2013), de nemcsak a szerepeit szereti, hanem az itteni közönséget is. Ráadásul úgy érzi, hogy a TAPS-díj kiemelt elismerést jelentene számára és táncoskarrierje fontos mérföldköve is lenne: „Orosz vagyok, egy másik országból, egy másik kultúrából érkeztem. Ha én kapnám a díjat, fontos állomása lenne az életemnek, hiszen a magyar közönség elismerése egy külföldi táncos számára nagy dolog, ez egy jóleső visszaigazolás lenne számomra."

Artem Pozdeev

Artem Pozdeev
Artem remekül beilleszkedett a győri kulturális életbe és nemcsak a várost kedveli nagyon, hanem az itt élőket is. „Remek érzés Győrben táncolni. Nagyon szeretem azokat a karaktereket, akiket alakítok és a kollégáimat is, akikkel táncolok, így természetesen rendkívül élvezem a munkámat a Győri Balettel."

Az orosz táncosnak szerepálma is van. Minden vágya, hogy egyszer ő alakíthassa Rómeót, de addig még mindent el akar érni, ami lehetséges, mert szerinte „egy életünk van arra, hogy igazán éljünk és megragadjuk a lehetőségeinket".

A tökéletesség gömbje
Hagyományosan a Borsodi Műhelyben készülnek a nikkelezett alumíniumgömbök, melyhez a méltó talapzatot az Alexovics Kft. készíti. A TAPS-díj közel kétkilós és csillogása, valamint értékállósága jól kifejezi: a művészet örök, és az alkotás, ha azt a közönség szeretetével, szavazatával jutalmazza, biztos, hogy értéket teremt.


Jelöltek és kategóriák

Győri Balett
Az év táncművésze: Artem Pozdeev, Jekli Zoltán, Matuza Adrienn, Tüű Barbara
Győri Nemzeti Színház
Az év előadása: A revizor, A windsori víg nők, Jézus Krisztus szupersztár
Az év színésznője: Budai Zsófia, Mihályi Orsolya, Mózes Anita
Az év színésze: Ungvári István, Fejszés Attila, Gáspár Sándor
Győri Filharmonikus Zenekar
Az év zenekari művésze: Deák-Kucsera Boglárka, Györe Nóra, Hábetler Krisztián
Az év fiatal tehetsége: Anderkó Dániel, Dombi Rajmund, Juhász Viktor
Vaskakas Bábszínház
Az év előadása: La Fontaine-mesék, János vitéz
Az év legemlékezetesebb színészi alakítása: Gergely Rozália, György Zoltán Dávid

Szóljon bele ön is, ki kapja az elismerést! Itt találják a szavazólapot, amin leadhatják jelöléseiket a TAPS-díjra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!