Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Kibeszélőshow-k - Újabb konzultáció az RTL Klubbal és a TV2-vel

E héten ismét konzultál a két országos kereskedelmi televízió képviselőivel a médiahatóság, amely a hónap elején elégtelennek ítélte a délutáni kibeszélőshow-k ügyében a csatornák által kialakított etikai kódexet.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) múlt szerdai határozata szerint "a jövőbeni önszabályozás lehetséges csírájaként üdvözli a két országos kereskedelmi televízió által aláírt etikai kódex létrejöttét".

Álláspontja szerint azonban az csak "kis részben tartalmaz olyan egyértelmű elemeket, amelyeket a médiahatóság a jogalkalmazás során figyelembe vehet", így a dokumentum "nem értékelhető a társszabályozás lehetséges alapjaként". Kifogásolják egyebek mellett, hogy a kódex "túl általános elveket fogalmaz meg, tág teret ad az értelmezési lehetőség számára, szemléletmódjában pedig az ORTT-határozatokban és -vizsgálatokban felvetett problémákra vetítve szűk metszetben reagál".

A médiahatóság a nyáron szabott ki 12-12 órás képernyő-elsötétítést a két országos kereskedelmi csatornára a kibeszélőshow-k miatt. A televíziók nem sokkal később bejelentették, hogy önszabályozás keretében igyekeznek kezelni a helyzetet. Az egyik ORTT-tag november végi közleményéből az derült ki: az azóta elkövetett kihágások miatt az RTL Klubra a műsorszolgáltatási jog 54 órás felfüggesztését, a TV2-re pedig 105 millió forint kiszabását javasolta a médiahatóság irodája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életem végéig kenjem a kezemet? - Dr. Traccs válaszol

Örök életemre minden nap kétszer be kell kennem a kezemet, hogy ne jöjjön elő az ekcéma? Van-e… Tovább olvasom