Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 9°C Még több cikk.

A fiatal nők ismerik a napozás veszélyeit, de szépek szeretnének lenni

Vezető amerikai bőrgyógyászok szerint a jövőben ijesztően megemelkedik a rosszindulatú bőrdaganatok gyakorisága, mivel a mai serdülők ugyan tisztában vannak a napozás veszélyeivel, mégis vállalják a kockázatot a napbarnított bőrért.

Az Amerikai Bőrgyógyászok Akadémiájának jelentésében Darrel S. Riegel, a bőrön megjelenő rosszindulatú daganatok kérdésével foglalkozó bizottság vezetője beszámolt arról, hogy a 12-17 éves amerikai fiatalok mennyire ismerik a napsugárban lévő ultraibolya-sugárzás rákkeltő hatását. A vizsgálat 505 tizenéves, 251 lány és 254 fiú megkérdezésével készült.A kutatók az Egyesült Államok teljes területéről vontak be fiatalokat, hogy képet kapjanak a helyi ifjúság napozásra vonatkozó szokásairól és ismereteiről. Mint kiderült, ennek a korosztálynak 79 százaléka tudja, hogy bőrének barnulása veszélyt jelent a későbbi rosszindulatú folyamatok keletkezése szempontjából.

A megkérdezettek 81 százaléka azzal is tisztában van, hogy a tinédzserkori leégés fokozza a rosszindulatú bőrfolyamat felnőttkorban való megjelenésének kockázatát. Ennek ellenére a tinik 60 százaléka bevallotta, hogy bőre tavaly nyáron alaposan leégett.

A szakemberek elismerik, hogy a tizenévesek élete tele van nehezen betartható intelmekkel. Akár a dohányzás, az alkohol fogyasztása vagy a drog kerül szóba, azonnal tudatják velük, hogy ennek súlyos következményei lesznek a későbbiekben. Ezek sorához még a napozás is hozzáadódott.

A tizenévesek 66 százaléka szerint csinosabb, aki szép barna, 47 százalékának az a véleménye, hogy a jó bőrszínű ember egészségesebbnek is látszik, mint aki sápadt. A bőrgyógyászokat riasztják ezek a válaszok, mivel a válaszolók 38 százaléka ismer valakit, akinek bőrrákja van.

Olvasóink írták

 • 3. accelerator 2011. május 13. 11:49
  „A dohányosok meg a cigarettázás veszélyeit... Na és?! Ki akar egészségesen meghalni?! :D”
 • 2. Alina01 2011. május 13. 08:37
  „Majd ha divatba jön a fehér bőr nem lesz ilyen gond.

  Amúgy mértékkel ez sem káros, mértéktelenül meg minden. Ennyi.”
 • 1. tradermike 2011. május 11. 17:50
  „Brit tudósok kimutatták, hogy minden egészséges ha egy tanulmányt kell írni valamiről, és semmi sem az, ha még egyet.
  Azért a napsugárnak van egy csomó jótékony hatása is, nem csak barnít.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fluor is tudja, hogy SP érzelmesen nyög - videó

A két partyfúró ezúttal egy divatbemutatón nyögött együtt. Tovább olvasom