Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Szívrohamot kapott Győrben a futballbíró

Egy fizikai felmérőn pénteken kora este Győrben a Dózsa pályán szívrohamot kapott és összeesett egy gyömörei 47 éves játékvezető. A mentők kiérkezéséig kollégái tartották életben, akik közül az egyik éppen gépkocsivezető a mentőknél és szakápolónak tanul.
Csaknem tragédiába torkollt pénteken a megyei futballbírók felmérője, amit Győrben a Dózsa Bercsényi ligeti sporttelepén tartottak. Futás közben rosszul lett, majd összeesett az egyik játékvezető. A 47 éves gyömörei Kovács László valószínűleg csak annak köszönheti életét, hogy játékvezető kollégái közül az egyik éppen szakápolónak tanul és a mentőknél dolgozik mint gépkocsivezető.

Társai a helyszínt mutatják, ahol a játékvezető rosszul lett.
Társai a helyszínt mutatják, ahol a játékvezető rosszul lett.

„Nincs rá jobb kifejezés, döbbenetes, ami történt" – fogadott bennünket falfehér arccal az eset színhelyén Bősze Gyula, a játékvezetői bizottság tagja, aki megpróbálta összefoglalni a csaknem tragédiával végződő teszt történéseit.

„Arra figyeltünk fel, hogy Laci az egyik kanyarban váratlanul elesett, majd mozdulatlanul a földön maradt."

„Először arra gondoltunk, megsérült, de aztán rájöttünk, nagyon komoly a baj" – folytatta Bősze Gyula.

„Én értem oda először, megfordítottam, s láttam, hogy nincs magánál. Szólítgattam, de nem válaszolt, szörnyű pillanatok voltak. Tudtuk, hogy az egyik kollégánk épp a mentőknél dolgozik, azonnal kiáltottunk neki, hogy jöjjön oda segíteni – vette át a szót Nagy Zoltán, aki a tesztet irányította. 

Vele együtt a soproni Horváth Antal és Ábrahám Tibor is megpróbált segíteni, mesterséges légzést adtak társuknak. Pár perc múlva aztán Knapp Zoltán vette át a mentés irányítását. A 37 éves mosonmagyaróvári játékvezető azonnal megkezdte a szerencsétlenül járt bíró újraélesztését. Rutinja volt hozzá, mert ahogy elmesélte, a mentőknél dolgozik, s munkája során már részt vett hasonló szívroham ellátásában. A közben hívott rohamkocsi nagyon gyorsan, öt perc alatt a helyszínre érkezett.

„Még ez előtt természetesen megkezdtem a társam ellátását. ellenőriztem a keringését. Nem volt, ahogy légzése sem, ezért gyorsan kellett cselekednem."

A mellkas pumpálásával és mesterséges lélegeztetéssel tartották életben társukat a játékvezetők.

„A mentő kollégák tényleg hihetetlen gyorsan megérkeztek, aztán tovább folytatták az életmentést. Örülök, hogy éppen ott voltam és segíthettem.

Jó lenne, ha minden sportpályán lenne defibrillátor, mert akkor még hatásosabban lehetne az ilyen eseteknél közbeavatkozni" – tette hozzá a mosonmagyaróvári játékvezető.

Knapp Zoltán: Örülök, hogy éppen ott voltam és segíthettem. Fotók: Sz. T.
Knapp Zoltán: Örülök, hogy éppen ott voltam és segíthettem. Fotók: Sz. T.

A mentők  több percig küzdöttek a futballbíró életéért, stabilizálták, majd a megyei kórházba szállították.

Kovács László közel két évtizede játékvezető, alacsonyabb osztályban, a megyei kettőben bíráskodik, s ha a futballpályára talán már nem is térhet vissza, jó az esélye a felépülésre.

Még este dr. Dézsi Csaba András kardiológus osztályvezető főorvos katéteres műtétet hajtott rajta végre. Ő a család beleegyezésével a szívrohamon átesett beteg állapotáról így nyilatkozott:

„Nagyon súlyos mellső fali infarktuson esett át, a főér elzáródását megszüntettük, keringését rendbe hoztuk. Jelenlegi állapotánál nem is lehetne jobban, minden esélye megvan a felépülésre."

Dézsi doktor szerint az idejében megkezdett újraélesztés az ilyen esetekben alapvetően meghatározza a túlélési esélyeket, szerencse, hogy ebben az esetben egy szakember is a helyszínen tartózkodott.

Olvasóink írták

 • 7. teve52 2009. március 26. 09:30
  „Valóban szerencsés eset.jobbulást!!
  Azért azt nemtudom miért kell olyan szigoruan venni megye 1-ig a teszteket.
  Miért kell cooper.Azt kéne nézni inkább hogy a mérközésen hogy teljesit a spori.
  Ott nem kell huzamosan eröltetve futni.”
 • 6. Cancer 2009. március 21. 20:59
  „Megdobbento az eset, szerencse a szerencsetlensegben, hogy nem lett tragedia a vege, remeljuk, hogy mielob felepul es teljes eletet elhet.Jobbulast, Laci!”
 • 5. HGy 2009. március 21. 18:54
  „Döbbenetes értesülni a hírről. Minden elismerésem azoké, akik segítették, hogy ez a nagyszerű ember, a legkritikusabb perceken átjusson. Laci családjának kitartást kívánok ezekben a nagyon nehéz időkben. Annyit szeretnék a cikkhez hozzáfűzni, hogy bár Laci a megyei osztályokban működött, de ennek talán csak az az oka, hogy túl későn kezdte el a játékvezetést, sokáig maga is rúgta a labdát. Jópár meccset megértünk együtt, és mondhatom, kitűnő érzéke van a játékvezetéshez Lacinak, és itt a játékvezetés szó hangsúlyos, soha nem játsza a bírát... alig - alig oszt lapokat, ha teheti egyáltalán nem, de mégis rendet tud tartani a pályán, megvan a tekintélye. Az adott osztályban az egyik legjobb, akit ismerek, sok hozzá hasonlóra lenne még szükség. Bízom benne, hogy felépül, és ha a csukát szegre is kell akasztani, mert a Gondviselő így akarta, tovább segíti a sporttársakat ellenőrként, vagy ahogy lehet, ha máshogy nem hát tanáccsal. Érdemes lesz odafigyelni rá, akar és tud is tanítani.”
 • 4. Truder 2009. március 21. 16:10
  „Le a kalappal a gyors,és szakszerű segítség előtt!Emberségből szín jeles!!!!”
 • 3. dudi1977 2009. március 21. 08:08
  „Sporttársaim! Minden tiszteletem azoké a játékvezető kollégáké, akik ilyenkor is "fejben és lélekben" teljesen tisztán kiállnak egymásért! Lacinak mielőbbi felépülést, jo (jobb) egészséget, és kitartást! Köszönet az életmentőknek, büszke vagyok kollégáimra! M.Ferenc
  "Bajban ismerszik meg a jó barát"- tartja a mondás - mindenki előtt le a kalappal!”
 • 2. Dr.Bagira 2009. március 20. 23:08
  „Még annyit, gratulálok a sporttársaknak a szakszerű segitségért, a betegnek pedig mielőbbi jobbulást kívánok!”
 • 1. Dr.Bagira 2009. március 20. 23:05
  „Mindig csodáltam azokat az embereket, akik vállalták a döntőbíró szerepét. Hálátlan feladat, mert egyik fél általában negatívan itéli meg a tevékenységét. Azt hiszem többet kellene foglalkoznunk az Ő felkészültségükkel, fizikai állóképességükkel és nem utolsó sorban az egészségi állapotukkal! Ne feledjük el, nélkülük nem látnánk egy jó meccset, akár milyen jó a két csapat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MK: MTK-ETO FC az elődöntőben

Labdarúgás - Kisorsolták a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének párosítását, s ez alapján az MTK… Tovább olvasom