Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Milliárdok a régió stadionjaira?

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2016-ig szóló létesítményfejlesztési koncepciójának költsége 40 milliárd forint, az összeg mintegy felének felhasználásáról döntött kedden a kormány. Huszonegymilliárd forintot kaphatnak első ütemben élvonalbeli és másodosztályú hazai – köztük megyei – egyesületek.

Futballstadion-fejlesztési programról tárgyalt a kormány. A kabinet előtt lévő javaslat huszonhat létesítmény felújítását és kibővítését irányozza elő, melynek költsége több mint huszonegymilliárd forint.

Az elfogadott összeg nem új forrást jelent, hanem a program elindulását, amelyet a stadionok gyors felújítása követ – áll az MLSZ honlapján.
Az MLSZ még Michel Platini UEFA-elnök szeptemberi látogatásakor jelentette be a programot: a szervezet felmérte a pályák és azok kiszolgálólétesítményeinek állapotát, ezeknek a 25–30 százaléka kapta meg a jó színvonalú minősítést. A fejlesztések nagyjából 1000 amatőrpályát érintenek majd, ezenfelül 27 profilétesítményt is megújítanak, ebből négy 8 és 14 ezer férőhely közötti, négy-öt 8 és 6 ezer közötti, a többi pedig ez alatti stadion.

A megjelent információ szerint a győri stadion fejlesztésére az ETO FC 800 millió forint támogatást kaphat.
A megjelent információ szerint a győri stadion fejlesztésére az ETO FC 800 millió forint támogatást kaphat.

Az MLSZ szerint a program arra hivatott, hogy a magyar futball több évtizedes infrastrukturális lemaradását felszámolja, és olyan körülményeket teremtsen, hogy újra vonzó legyen a labdarúgás.
Ahogy arról nemrég a Kisalföldben írtunk, az FTC és a Debrecen, valamint a Felcsút otthona hamarosan elkészül, szépül a Mezőkövesd arénája, s bejelentették már a szombathelyi, a székesfehérvári, valamint a miskolci beruházást is.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban elmondta, a mostani döntés – vagyis a program elindítása – nem befolyásolja a már folyó építkezéseket, így a debreceni, a ferencvárosi, a szombathelyi, vagy éppen a diósgyőri aréna munkálatait.

Sopronban lenne helye a beharangozott 400 millió forintnak
Sopronban lenne helye a beharangozott 400 millió forintnak

A Népszabadság internetes kiadásában szerdán megjelent cikk szerint a mostani programban a legtöbb pénzt a Honvéd kaphatná, amelynek nyolcezer néző befogadására alkalmas stadionjára ötmilliárd forintot szánnak.

A portálon megjelent listán három megyei klub is szerepel. Az élvonalbeli Győri ETO FC neve mellett 800 millió forint áll, a cikk szerint az NB II-es Gyirmót FC Győr 600 millió, a szintén másodosztályú Soproni VSE-
GYSEV 400 millió forint támogatást kaphat.

Megkerestük a Győri ETO FC-t, Tarsoly Csaba elnök-tulajdonos nem kívánt nyilatkozni.

„Gyirmóton valóban nem egy újabb támogatásról van szó – mondta érdeklődésünkre Horváth Ernő, a klub egyik tulajdonosa. – Az elmúlt húsz évben kizárólag önerőből építettük, szépítettük a létesítményt, amely az ETO Park mellett egyik helyszíne lesz a következő U19-es Európa-bajnokságnak. A cikkben említett összeg úgynevezett taós támogatás, vagyis olyan társasági adó, amellyel a vállalkozások támogatják a látványsportágakat, köztük a labdarúgást. Egyébként az előirányzott összeg harminc százalékát önerőből kell előteremteni. A támogatásból kétszintes lelátó és öltözőegyüttes épül, így közel négyezer néző befogadására lesz alkalmas a gyirmóti centerpálya. Már csak az engedélyekre várunk és télen elkezdődhet a betonelemek gyártása, amelyek tavasszal kerülhetnek a végleges helyükre" – tette hozzá Horváth Ernő.

Gyirmóton elbontják a háttérben látható lelátókat
Gyirmóton elbontják a háttérben látható lelátókat

Sopronban a Káposztás utcai létesítményt a városi önkormányzat tartja fenn. Abdai Géza alpolgármester a Kisalföld megkeresésére azt mondta, ők még nem kaptak értesítést arról, hogy az SVSE-GYSEV 400 millió forintot kapna a stadion korszerűsítésére. Újsághírt pedig nem kíván kommentálni.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonykodó megyei játékvezetők

A megyei játékvezetői bizottság győri albizottsága vasárnap rendezett I. Karácsonyi Jótékonysági Foci névre keresztelt labdarúgótornát. Tovább olvasom