Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Levonták az olimpiai zászlót Phjongcshangban, véget ért a 2018-as téli olimpia

Indul a felkészülés 2022-re, amikor is Peking lesz a téli olimpia házigazdája.

14:46 - Vasárnap este hivatalosan véget ért a XXIII. téli olimpia Phjongcshangban.

Ahogy a havas versenyeken, úgy ezúttal a záróünnepségre sem teltek meg a lelátók. Az ötszögletű Phjongcshangi Olimpiai Stadion egyik oldala azért maradt üresen, hogy azt majd a bevonuló sportolók foglalják el, de egy másik oldalon is számos üres széksor volt.

Az első felvonásban görkorcsolyás táncosok szórakoztatták a publikumot, majd a díszvendégek bevonulását követően behozták a stadionba a Koreai Köztársaság lobogóját, amelyet a nemzeti himnusz közben felvontak.
A folytatásban a geomungo nevű tradicionális koreai húros hangszer és az elektronikus gitár hangja keveredett egymással, amellyel azt mutatták be, hogy a hagyományok és a modernizmus, a Kelet és a Nyugat, a nyugalom és a dinamika milyen jól megfér egymás mellett és összhangban van egymással.
Ezt követően behozták a dél-koreai játékokon résztvevő 92 nemzet zászlaját a küzdőtér közepére, a magyar lobogót egy önkéntes vitte, mivel a magyar csapat teljes küldöttsége szombat éjszaka hazaindult.

A sportolók - többen érmeikkel a nyakukban - csak ezután vonultak be, a dübörgő zene mellett tettek egy kört, majd elfoglalták a lelátó számukra fenntartott részét. Eközben a székek fölé szerelt LED-lámpáktól fényárban úszott az aréna, amelynek lelátóin így a 92 nemzeti zászló "futott" körbe-körbe.

A két koreai csapat ismét együtt érkezett a stadionba, egyesek dél-koreai, mások észak-koreai kiszászlót lobogtattak, de a koreai félszigetet ábrázoló zászló is volt a kezekben. A közönség mindenhol nagy ovációval fogadta a hazai küldöttséget. A végén az égben egy fényjátéknak köszönhetően megjelent Szuhorang, a játékok kabalája, amely integetéssel köszönt el a sportolóktól, majd egy szív rajzolódott ki körülötte, végül a fehér tigris eggyé vált a vöröslő szívvel.

A műsor a vasárnapi női 30 és a szombati férfi 50 kilométeres sífutás eredményhirdetésével folytatódott. A ceremónián Thomas Bach adta át az érmeket, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke akaszthatta a norvég Marit Björgen nyakába azt az aranyat, amellyel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett a maga nyolc arany-, négy ezüst- és három bronzmedáljával.
A német sportvezető néhány mondatot is a fülébe mondott.

Ezt követően üdvözölték a NOB sportolói bizottságába választott két új tagot, akik egy-egy virágcsokorral köszöntöttek négy kiválasztott önkéntest a társaikkal együtt végzett lelkiismeretes munkájukért. Az egyik egy selfie-t is készített hatukról.

A dél-koreai popzene egyik sztárja, CL extravagáns megjelenésű minikoncertje után kezdődött a hivatalos rész: a görög lobogó felvonása, valamint a görög és az olimpiai himnusz után Phjongcshang polgármestere átnyújtotta a levont ötkarikás zászlót Thomas Bachnak, majd a NOB-elnök továbbadta azt Peking első emberének. Ezt követően nyolcperces műsorban bemutatkozott a kínai főváros, a 2022-es téli játékok házigazdája.

A házigazdák részéről elsőként Li Hi Pom, a szervezőbizottság elnöke búcsúzott saját nyelvén.

Amellett, hogy megküzdöttetek a versenyekben, megértettétek, mit is jelentenek az olyan olimpiai értékek, mint a kiválóság, barátság, tisztelet. Bajnokok vagytok

- mondta a sportvezető, aki külön kiemelte a dél- és észak-koreai sportolókat, akik "együtt építettek barátságokat, megmutatták, hogy az olimpiának a sporton túlmutató ereje van."

Őszintén remélem, és kívánom a gyermekeinknek, unokáinknak, ükunokáinknak, hogy egy napon úgy tekintsünk vissza erre a rövid időszakra, mint ami sorsdöntő volt a koreai béke megteremtésében

- fogalmazott Li Hi Pom.

Ezután Thomas Bach lépett a mikrofon elé.

Kedves sportolók, ti a bizakodás nagykövetei vagytok. Köszönöm, hogy ezt megosztjátok velünk. Köszönöm, hogy felveszitek a versenyt, és hogy a fair play szabályai szerint játszotok

- mondta a NOB elnöke.
Bach végül minden kontinens, valamint a soron következő játékok házigazdáinak egy-egy sportolójával: a dél-koreai szkeletonos Jun Szung Binnel, az észak-koreai műkorcsolyázó Riom Te Okkal, a gyorskorcsolyázó japán Kodaira Naóval, a kínai hódeszkás Liu Csia-jüvel, a sílövészetben három aranyat szerzett francia Martin Fourcade-dal, az amerikai alpesi síző Lindsey Vonnal, a nigériai bobossal, Seun Adigunnal, valamint a tongai sífutó Pita Taufatofuával közösen nyilvánított köszönetet a házigazdáknak, és természetesen a közös fotó sem maradhatott el.

Bach ezt követően befejezettnek nyilvánította a XXIII. téli olimpiát.

Az EXO nevű dél-koreai fiúbanda előadása, majd Phjongcshang legszebb, legemlékezetesebb pillanatainak felidézése után az Olimpiai Stadion kandeláberében kialudt a láng.
Az olimpia hivatalosan ekkor zárult, ám az ünnepség még egy darabig folytatódott többek között egy lemezlovas zenéjével és színpompás tűzijátékkal.
 
Levonták az olimpiai zászlót Phjongcshangban, véget ért a 2018-as téli olimpia. Fotó: MTi - GALÉRIA
 

13:18 - A dél-koreai elnök fogadta a phenjani küldöttséget

Mun Dzse In dél-koreai államfő vasárnap Phjongcshangban fogadta a téli olimpia záróünnepségére érkezett magas rangú észak-koreai politikai küldöttség tagjait. A találkozó, amelyet nem jeleztek előre, egy óra hosszat tartott.

A nyolc tagú delegációt Kim Jong Csol, az Észak-Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnöke, a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottja vezette. Az eseményről a szöuli sajtó adott hírt az elnöki hivatalra hivatkozva.

Észak-Korea vasárnap azzal vádolta meg a Donald Trump amerikai elnök vezette amerikai kormányzatot, hogy az ország ellen bevezetett legutóbbi, a korábbiaknál szigorúbb gazdasági szankciókkal, fokozza a háborús válság szintjét. Történt az annak ellenére, hogy az olimpia okán Korea-közi párbeszéd kezdődött.

Phenjan szerint az Egyesült Államok a büntetőintézkedésekkel konfrontációt provokál a Koreai-félszigeten. Észak-Korea azt is nehezményezte, hogy a phjongcshangi záróünnepségre igyekvő küldöttségüket a határon dél-koreai tiltakozók fogadták. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség ugyanakkor, a külügyminisztérium közleményét idézve, azt írta, hogy az ország szeretett vezetőjének, Kim Dzsong Unnak a béke és az együttműködés iránti elkötelezettsége révén megvalósult a régóta óhajtott Korea-közi párbeszéd, a két Korea együttműködése eredményeképpen sikeresen lezajlott a téli olimpia.

A történtek ellenére az Egyesült Államok az olimpiai játékok előestéjén ámokfutásba kezdett, hogy gazdasági szankcióival újabb konfrontáció és háború árnyékát vesse a Koreai-félszigetre - fogalmazott az észak-koreai külügyminisztérium.
 

08.48 - Björgen történelmi diadalával zárultak a versenyek

A norvég Marit Björgen nyerte vasárnap a phjongcshangi téli olimpia utolsó számát, a női sífutók klasszikus stílusú 30 kilométeres versenyét, sikerével pedig egyúttal sporttörténelmet írt, ugyanis ő lett minden idők legeredményesebb téli olimpikonja. A 37 éves élő legenda nyolcadik ötkarikás aranyával, amiből ez volt a második a dél-koreai játékokon, nemcsak saját magát repítette az élre, hanem Norvégiát is a mostani olimpia éremtáblázatán. Az ezüstérmet a finn Krista Parmakoski, míg a bronzot a svéd Stina Nilsson szerezte meg. Björgen pályafutása során a 8 arany mellett 4 ezüstöt és 3 bronzot gyűjtött, amivel a most megelőzött két honfitársa közül Ole Einar Björndalen sílövőt kettő, Björn Dählie sífutót három bronzzal hagyta maga mögött a mostani diadala révén.
 

Az egész dél-koreai olimpia talán legmelegebb napja fogadta Phjongcshangban a 47 indulót, köztük Björgent, akit közel sem tartottak a legnagyobb favoritnak, mert abban kételkedtek, hogy a leghosszabb számot végig bírja-e erővel fiatalabb riválisaival szemben. A 18-szoros világbajnok viszont alaposan rácáfolt a kétkedőkre, ugyanis az első métertől kezdve ő diktálta a tempót a szikrázó napsütésben. Björgen egy pillanatra sem engedte át a vezetést, 7,5 kilométert követően pedig még nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, amely pillanatok alatt megrostálta az akkorra már amúgy is csak 19 főből álló élbolyt. A legtovább Charlotte Kalla maradt a nyomában, de 10 kilométer után a Phjongcshangban négy medált, köztük egy aranyat gyűjtött svéd versenyző is feladta az üldözést, beállt a saját tempójára.

Björgen innentől magányosan tette meg a hátralévő 20 kilométert, előnyét pedig fokozatosan növelte, ami féltávnál 51 másodperc, 20 kilométert után pedig már másfél perc volt. Mögötte kialakult egy négyfős üldözőboly, amelyből Kalla és a finn Kerttu Niskanen "kikopott", míg az osztrák Teresa Stadlober pályatévesztés miatt maradt le, így a finn Krista Parmakoski biztosan lett ezüstérmes, míg a bronzért az erejüket jobban beosztó, így hátulról feljövő svéd Stina Nilsson és a norvég Ingvild Flugstad Östberg csatázott.

Amikor Björgen a dombról lecsúszva beérkezett a stadionba, nagy üdvrivalgással fogadta a közönség, ő pedig kapott egy norvég zászlót, azzal haladt át a célvonalon. Parmakoski közel kétperces hátránnyal lett második, de legalább annyira örült az ezüstnek, mint Björgen az aranynak. Harmadikként nagyot hajrázva Nilsson futott be, így az egyetlen vigasztalhatatlan versenyző Östberg volt a célban. A beérkezők pedig sorra gratuláltak az immár legeredményesebb téli olimpikonnak.

Eredmény: Sífutás, női klasszikus stílusú 30 km
olimpiai bajnok: Marit Björgen (Norvégia) 1:22:17.6 óra 2. Krista Parmakoski (Finnország) 1:49.5 perc hátrány 3. Stina Nilsson (Svédország) 1:58.9 p h

08.24 - Hosszabbításban aranyérmes az orosz férfi jégkorong-válogatott

Az orosz válogatott nyerte a férfi jégkorongtornát a phjongcshangi téli olimpián, miután a vasárnapi fináléban hosszabbításban 4-3-ra legyőzte a német együttest. A nagy iramot hozó első húsz percben az esélyesebbnek tartott oroszok voltak fölényben, ám a németek fegyelmezett játékukkal tartották magukat. Már úgy tűnt, nem születik gól a szünetig, ám fél másodperccel a dudaszó előtt Vjacseszlav Vojnov maradt a német kapu előtt, s a 2012-ben és 2014-ben a Los Angeles Kingsszel Stanley Kupát nyert védő nem hibázott. A második harmadban már nem tudta annyira irányítani a játékot az orosz sportolók csapata, mint az elsőben, ennek eredményeként a mérkőzés derekán egy némiképp szerencsés góllal egyenlítettek a németek Felix Schütz révén.
Hosszabbításban aranyérmes az orosz férfi jégkorong-válogatott. Fotó: MTI - GALÉRIA

A harmadik felvonásban Nyikita Guszev éles szögből szerzett góljára tíz másodperc múlva válaszolt Dominik Kahun, majd az első felnőtt világversenyén szereplő, 22 éves Jonas Müller megszerezte a vezetést a németeknek. A kaotikus hajrában emberhátrányba kerültek az oroszok, de lehozták kapusukat, s bejött a kockázatvállalás, Guszev újra betalált a rendes játékidő utolsó percében. Így következhetett a négy a négy elleni ráadás, amelyben az oroszok kihasználták első emberelőnyüket, s Kirill Kaprizov góljával megnyerték az olimpiát.
Hosszabbításban aranyérmes az orosz férfi jégkorong-válogatott. Fotó: MTI - GALÉRIA

Ezzel a sikerrel Pavel Dacjuk tagja lett a Tripla Arany-klubnak, ő a 28. olyan játékos, aki olimpiai és világbajnok, valamint Stanley Kupa-győztes. Az orosz sztár 2002-ben és 2008-ban nyert bajnokságot a Detroit Red Wings csapatával, és 2012-ben volt világbajnok. A németek ezüstérmükkel történetük legjobb ötkarikás eredményét érték el. A győztes hokisok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt szereplő orosz küldöttség második aranyát nyerték a műkorcsolyázó Alina Zagitova után.

Eredmény (az olimpia honlapjáról)
jégkorong, férfiak, döntő

Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Németország 4-3 (1-0, 0-1, 2-2, 1-0) - hosszabbítás után
gól: Vojnov (20.), Guszev (54., 60.), Kaprizov (70.), illetve Schütz (30.), Kahun (54.), J. Müller (57.)

szombaton játszották: bronzmérkőzés: Kanada-Csehország 6-4 (3-1, 0-0, 3-3)

04.22 - Német arany a férfi négyes bobosoknál, holtverseny a második helyen

Német aranyérem született a férfi négyes bobosoknál a phjongcshangi téli olimpia vasárnapi zárónapján. A második helyen egy másik német egység - soraiban a négyszeres olimpiai bajnok Kevin Kuskéval - és a házigazdák négyese végzett holtversenyben. A győztes kvartett két tagja, Francesco Friedrich és Thorsten Margis második aranyérmét nyerte a dél-koreai játékokon, mivel a ketteseknél is ünnepelhettek. Érdekesség, hogy ott az első helyen született holtverseny.
Német arany a férfi négyes bobosoknál, holtverseny a második helyen. Fotó: MTI - GALÉRIA

Eredmény (az olimpia honlapjáról): férfi bob négyes
olimpiai bajnok: Németország (Francesco Friedrich, Candy Bauer, Martin Grothkopp, Thorsten Margis) 3:15.85 perc 2. Koreai Köztársaság (Von Jun Jong, Jun Jung Lin, Szeo Jung Vo, Kim Dong Jun) és Németország (Nico Walther, Kevin Kuske, Alexander Rödiger, Eric Franke) 3:16.38-3:16.38 p

03.58 - Svéd siker női curlingben

Svéd aranyérem született női curlingben a phjongcshangi téli olimpián. A skandinávok a vasárnapi fináléban a házigazdák válogatottját múlták felül 8-3-ra. A harmadik helyet a britek felett aratott 5-3-as szombati sikerrel a japánok szerezték meg.
Svéd siker női curlingben


Eredmény (az olimpia honlapjáról)
curling, nők

olimpiai bajnok: Svédország (Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, tartalék: Jennie Wahlin) 2. Koreai Köztársaság (Kim Un Jung, Kim Kjong E, Kim Szon Jong, Kim Jong Mi, tartalék: Kim Cso Hi) 3. Japán (Fudzsiszava Szacuki, Josida Csinami, Szuzuki Jumi, Josida Jurika, tartalék: Motohasi Mari)

Korábban

Vasárnap zárul a phjongcshangi téli olimpia, amelynek utolsó száma a sífutók női klasszikus stílusú 30 kilométeres versenye lesz. Noha nem Marit Björgen a legnagyobb esélyes, mégis ő lesz a középpontban, ugyanis esetleges sikerével minden idők legeredményesebb téli olimpikonjává válna. A norvégok élő legendája hét arany-, négy ezüst- és három bronzérmével jelenleg harmadik az örökrangsorban két honfitársa, az egyformán nyolcszoros bajnok Ole Einar Björndalen sílövő és Björn Dählie sífutó mögött. Előbbit kettő, utóbbit három bronzzal előzné meg, ha nyolcadik aranyát a nyakába akasztanák. Björgen, aki a medálok számát tekintve már csúcstartó 14-gyel, eddig egy-egy első és második, továbbá két harmadik helyet szerzett Phjongcshangban, azaz a formaidőzítése jól sikerült, de nagy kérdés, hogy 37 évesen végigbírja-e erővel a leghosszabb női számot. Diadalát többek között három honfitársa, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg és a kétszeres phjongcshangi bajnok Ragnhild Haga, továbbá a mostani játékokon négy éremnél - benne egy aranynál - tartó svéd Charlotte Kalla akadályozhatja meg. A tavalyi világbajnokságon és az előző olimpián is Björgen nyert ezen a távon, de mindkét alkalommal a számára kedvezőbb szabadstílusban versenyzett a mezőny. Igaz, három éve a vb-n és nyolc éve Vancouverben klasszikus stílusban is második tudott lenni.

Ezen kívül további három számban avatnak bajnokot. Négyes bobban a németek sikere valószínűsíthető, mivel két futam után közel háromtizedes előnyük van a dél-koreaiakkal szemben. Érdekesség, hogy akár a németek, akár a norvégok szereznek még egy aranyat, beállítják a kanadaiaknak a 2010-es vancouveri játékokon elért rekordját 14. ötkarikás diadallal, jelenleg ugyanis mindkét nemzet 13 elsőségnél tart.

Rendszerint a zárónap egyik csúcseseménye a férfi hokitorna döntője, de ez nincs így a Koreai Köztársaságban. Egyrészt a tengerentúli profi liga (NHL) sztárjai nélkül korántsem övezte akkora érdeklődés a jégkorongot, gyakran félház sem volt a két csarnokban, másrészt a finálé ezúttal elég egyértelműnek tűnik. Bombameglepetés lenne tudniillik, ha az oroszok nem tudnák felülmúlni a németeket, noha utóbbiak már kétszer is felborították itt a papírformát azzal, hogy a negyeddöntőben a svédeket, az elődöntőben pedig a címvédő kanadaiakat ejtették ki.

A negyedik aranyat a női curlingtorna döntőjét követően osztják ki, amelyet vagy a svédek, vagy a dél-koreaiak szerezhetnek meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dél-koreai elnök fogadta a phenjani küldöttséget

A dél-koreai elnök fogadta a phenjani küldöttséget
A találkozó, amelyet nem jeleztek előre, egy óra hosszat tartott. A nyolc tagú delegációt Kim Jong… Tovább olvasom