Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

A Rongyos Gárdára emlékezett a Jobbik a fővárosban

Az 1921-es nyugat-magyarországi felkelésre emlékezve tartott koszorúzást a Jobbik az egykori Rongyos Gárda tagja, Vámossy Tibor síremlékénél kedden Budapesten.

Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke arról beszélt a rendezvényen, hogy a trianoni megemlékezések állami szintre emelése után a pozsonyi csata és a Rongyos Gárda "állami megítélésének helyreállítását" határozták meg célként. A jobbikos politikus hiányolta a jelenlegi kormányzat támogatását, és azt szorgalmazta, hogy filmekben dolgozzák fel a történelmi eseményeket.

Szólt arról is, hogy szeretnék felújítani Vámossy Tibornak, a Rongyos Gárda felkelésben elhunyt tagjának síremlékét a Farkasréti temetőben, és arra tájékoztató feliratot, valamint egy történelmi visszatekintő írást szeretnének elhelyezni. Zagyva Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke a Rongyos Gárda vezetőinek rehabilitációját sürgette.

Véleménye szerint mindent meg kell tenni, hogy minél többen megismerhessék a szervezet valós történetét és kiemelkedő alakjait, akik "utat mutattak hitből, hűségből és bátorságból". A rendezvényen Gőbl Gábor, a Jobbik soproni elnöke arra szólította fel a résztvevőket, hogy lépjenek szövetségre, és alapítsanak meg egy "jogi személyiség nélküli, de minden mai hazafi számára azonos jelentőséggel bíró önvédelmi mozgalmat, amely 1921-es elődök példáján alapul".

A megemlékezésen több mint százan vettek részt. A beszédeket követően Vámossy Tibor síremlékénél koszorút helyeztek el mások mellett az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyenruhába öltözött képviselői, valamint Gaál Katalin Mária, a KDNP országos elnökségének tagja, a párt XII. kerületi elnöke. A koszorúzást követően a megemlékezők virágokat helyeztek el az emlékműnél.

A megemlékezést a székely himnusz eléneklésével zárták. Az 1919 áprilisában alakult Prónay Pál és Héjjas Iván vezette Rongyos Gárda elnevezésű fegyveres csoport egyebek között vissza akarta szerezni a trianoni békeszerződés miatt elvesztett területek egy részét. A nyugat-magyarországi felkelés 1921. augusztus 28-tól október 13-ig tartott a mai Burgenland és Magyarország nyugati területén. Előzménye az volt, hogy a trianoni békeszerződésekben Ausztriának ítélték Nyugat-Magyarországot, beleértve Sopront és környékét is.

Magyarországon felkelőcsoportok szerveződtek, amelyek felvették a harcot a bevonuló osztrák csendőrökkel.

A felkelés után sikerült elérni, hogy Sopron és környéke népszavazás útján dönthessen hovatartozásáról.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. zeta62 2012. szeptember 03. 22:45
  „17. Ovinkor 2012.08.29. 14:58

  Mesélj még! :)

  A múltkor kérdeztem, csak "elfelejtettél" válaszolni: egyetlen hadi sikerről számolj be a munkásosztály hadserege részéről!
  Nem mellesleg majd ha tudod, mi a különbség a nemzeti és a náci között, akkor intrikálj! :)
  Magyarországon soha nem volt fasizmus, ergo fasiszta párt se. De ezt nyilván a pártfeladatok közt nem részletezték neked! :D”
 • 21. zeta62 2012. szeptember 03. 22:41
  „13. steak75 2012.08.29. 11:49
  az miért fáj egyeseknek, hogy magyarországon vannak még magyar érdekeket védő emberek?

  CSAK azért, mert ovinkor és agit-propos fizetett társainak a tanácsköztársaság és a judeo vörösterroristák az eszményképei.
  Ahogy a hazaáruló vörös gróf lefegyverezte az országot trianon előtt, a fent említett "elvtársak" mai eszményei megtették ezt újra, a sorkatonaság eltörlésével, és a hivatásos hadsereg felállításának elszabotálásával. Hazaárulás magadfokon.”
 • 20. vitriol2 2012. augusztus 29. 18:50
  „5. skandi 2012.08.29. 13:0
  tudod én mást is irtam nyilas kötödésü faj-testvéred pártjáról, ha az lenne az egyetlen nem igaz amit irtam rolatok, már akkor is én "nyertem", de tudod a nyilas érzelmü pártod ténykédésől általam és mások által is leirtakat nem cáfoltátok.sokadik "imre"én nem csak azt tudom mondani, hogy a jobbik fasiszta/nyilas kötödésü , hanem tényekkel bizonyitottam. Azt cáfold amit tényként közöltem rolatok.Tudod az, hogy nyilas/fasiszta közeli az minösités, de az mikor(pld. beirtam, hogy az egyik alvezéred(az emöke) alapitotta a nyilas szennyhonlapot,az már tény, de az is tény hogy ti olyan emberkéket(?) ünnepeltek akik a ""magyarországi fasiszta párt" megalapitoja volt
  16. Pikulics 2012.08.29. 14:54. mikor irtak ennyi marhaságor a nyiltan nyilas szennyhonlapon?(de lehet, hogy te is félig zsido vagy, mint az egyik alvezéretek, csak még nem tudod?
  tudod te nagyon m.r-ha, nem az lényeg, hogy hova születtél hanem az, hogy mivé váltál- hát te egy .......”
 • 19. Losba 2012. augusztus 29. 15:17
  „zagyvalék..:))”
 • 18. pancser 2012. augusztus 29. 15:12
  „13."steak75" Mi van abban nemzeti érdek, ha valaki a gyilkosokat nemzeti hősnek akarja beállítani? Szerintem semmi, csak a jobbikosok butasága az egész!”
 • 17. Ovinkor 2012. augusztus 29. 14:58
  „9. skandi 2012.08.29. 10:40
  Különösebben nem akarok reagálni erre a sok sületlenségre és féligazságra, azonban megjegyezném, hogy Stromfeld Aurélt 1920-ban 2 év 9 hónap börtönre ítélték. Talán pont a sikereiért? Ellenben az őt követő vezérkari főnök, Julier Ferenc sikeres szakíró pályát járt be a Horthy-rendszerben. Csak nem azért, mert szegedi, majd bécsi közvetítéssel átjátszotta az antantnak az 1919. júliusi tiszai offenzíva haditervét? Hogy lehet az, hogy a Nemzeti Hadsereg reguláris hadsereg ellen egyszer harcolt, és pedig 1919 májusában, ROMÁN KÖTELÉKBEN a magyar Vörös Hadsereg csapatai ellen a szolnoki csatában? A Vörös Hadseregben nemcsak szociáldemokrata és kommunista munkások harcoltak, de az állomány többsége az volt, döntőrészt az 1919. április 3. és május 15. közötti budapesti toborzás után, a leállt gyárak szervezett munkásai álltak be katonának. Volt néhány régi tiszt, volt néhány ezer határmenti katona (az 1919. április 26-i árulásig pl. 8000 székely katona), volt kb. 10 ezernyi osztrák, orosz, olasz, német, szlovák internacionalista, de a legénység zöme budapesti, baloldali munkás volt. 1919-ben az ország határaiért komoly katonai erővel - és teljesen reménytelenül - lényegében csak a magyar munkásosztály vette fel a harcot. Nem állt be katonának sem a parasztság, sem a polgárság. Eközben Horthy Szegeden tartózkodott a francia hadsereg vendégeként.”
 • 16. Pikulics 2012. augusztus 29. 14:54
  „13. steak75: Azért fáj egyeseknek, hogy magyarországon vannak még magyar érdekeket védö emberek, mert ök az ország lezüllesztésében, a gojok elnyomásában és a hitsorsosok holokauszt üzleteiben érdekeltek.

  Móricka kérdezi, ki a jó zsiguli?
  Aki jól át tudja vágni a gojokat.
  És ki az antiszemita?
  Aki ez ellen tiltakozik.”
 • 15. skandi 2012. augusztus 29. 13:03
  „vitriol!
  Sorold már fel kérlek a JOBBIK által elkövetett bűnöket. A Moby Dick szkinhead zenekar? Na ezt eddig nem tudtam. Köszönöm, hogy felvilágosítottál így 25 év MD hallgatás után. Már megérte.”
 • 14. zsír.a.buli? 2012. augusztus 29. 12:33
  „a Jobbik bent van a parlamentben, nem is kevés emberrel, ott kellene tenni a magyarságért, nem az utcán ( vagy téren... ) parádézni.”
 • 13. steak75 2012. augusztus 29. 11:49
  „az miért fáj egyeseknek, hogy magyarországon vannak még magyar érdekeket védő emberek?”
 • 12. imre1964 2012. augusztus 29. 11:48
  „remélem"imre1964" te is ott fogsz "tapsolni"
  vitriol2
  Igen én ott fogok tapsolni de te akkor már hol leszel ?
  Te csak azt tudod mondani hogy a Jobbik fasiszta de nem értékeled amit tesznek érted és értem.
  Az eddigi kormányok loptak ,hazudtak és most is azt teszik .
  A Jobbik még nem volt hatalmon talán adni kellene nekik egy esélyt és majd kiderül hogy mit tesznek a 4-év alatt.
  Az biztos OV és GYF nél rosszabb már nem jöhet.”
 • 11. vitriol2 2012. augusztus 29. 11:08
  „9. skandi 2012.08.29. 10:40
  -szkinhead: a volt zenekara ezt az irányt követte
  -molotovkoktélozo- én elöször leirtam, hogy milyen -"tömegrendezvények"-en vett részt ,rendbonto tevékenységeit pedig felsoroltam amiért eljárás indult ellen-és nem azt irtam, hogy molotovkoktélozott, hanem azon csürhe (molotovkoktélozok ) példaképe
  -pronay- "felmentése"- az orosz itélete miatt történt! az, hogy alapitoja volt az első "magyar fasiszta pártnak" a nyilasoknak különitvényt szervezett annak a mentesitéshez semmi köze.
  - ,,szélsőjobbot -jobbik: miért tán szeretni kéne egy olyan pártot akik nyilas /faiszta eszmékhez közel álloak?
  -pártok. mi a köze a többi pártnak ahhoz amit a jobbikuSS párt alakzat képvisel- tudod egy párt büneit nem a másik pártok vélt vagy valos büneivel probáld tisztázni
  és mégegyszer tudod én nem rendszer kritikát irtam én nem a volt "uralkodo" pártokat dicsértem vagy értékeltem, hanem egy szélsőjobboSS pártról irtam le a véleményemet és az általam roluk megismert tényeket.”
 • 10. okostojas007 2012. augusztus 29. 10:48
  „2012.08.28. 20.54. óta azon gondolkodom hogy az állami megítélés helyreállítására való törekvést
  tudná - e egy most megtartandó népszavazás igazolni ..
  2012. - ben sopron város lakossága valyon mire szavazna....
  ( csak neeem ? )”
 • 9. skandi 2012. augusztus 29. 10:40
  „Ovinkor, vitriol2
  Elmondok egy történetet. Családom több, mint 100 éve soproni polgár. Ükszüleim, dédszüleim mindig büszkék voltak arra, hogy egy csaknem évezredes európai birodalom polgárai lehettek. Dédszüleim megbecsült iparosok voltak a 20-as, 30-as években, kis birtokkal, jólétben. 2 dédapám is katona volt, akik hittek abban, hogy 1920 igazságtalansága még visszafordítható. Az akkor élő magyarok minden gondolatát ez itatta át ( a ti felmenőitekkel együtt, bár lehet, hogy ők a dicsőséges Tanácsköztársaság után sírtak), nem volt olyan család, akit valamilyen formában ne érintett volna a csonkolás. A háborúban mindketten harcoltak ( ebből a meggyőződésből és nem náci ideológiából), szerencsére túlélték, bár lehet, hogy megbánták. Mert jöttek az elvbarátaitok, akik mindent elvettek a családomtól, több évtizedes élet munkáját tették tönkre. A rokonságomból több embert vittek el málenkij robotra, nem mindenki tért vissza közülük. Ez ugyanúgy tömeggyilkosság volt, több százezer magyar szisztematikus kiirtása, mint a tévében 5 percenként képernyőre kerülő holocaust. Erről is emlékezzetek meg, mikor nácinak tituláltok bárkit is. Én elítélem és megbotránkozom akár csak egy embernek a meggyilkolásától is ideológiai vagy ,,faji" alapon. Ti ezt soha nem tettétek még. A szovjetek soha nem kértek bocsánatot több tízmillió ember elhurcolásáért, kiirtásáért, soha nem fizettek kártérítést, mint amit pl. az országunk fizet azóta is a holoáldozatoknak. Ezért én és még több százezer ember örökké gyűlölni fog titeket, mert a kommunizmus a leggyilkosabb eszme, ami a földön valaha létezett, enyhébb formájával, a szocializmussal együtt. Soha semmivel nem tudtok meggyőzni, hogy ezek a rendszerek jól működtek, hogy az emberek örültek és jól éltek, akkor, mikor több kilométeres határsáv és szögesdrótok választottak el mindenkit a legalapvetőbb emberi értéktől, a szabadságtól. Mesterséges rendszer, mesterséges munkahelyek, mesterséges jólét, belső terror, politikai elnyomás, gazdasági csőd.
  Vitriol2 fejts már ki, hogy mióta szkinhead az általad emlegetett úr, mert én több mint 20 éve ismerem, de ez még nem tűnt fel. Mint ahogy az sem, hogy molotov koktélozott volna valaha is, nem olvastam olyan hírt, amelyben ilyesmiért elővették volna. Egyébként 89-ben kellett volna koktélozni, akkor Ti már nem léteznétek és a szellemi örökségetek nem fertőzne még 22 évvel a módszerváltás után. Prónay Pált az Orosz Föderáció 1991. október 18-i ,,A politikai üldözések áldozatainak rehabilitálásáról" szóló törvényének 3.§ b. pontja értelmében 2001. június 27-én rehabilitálták. Ti gyűlölitek a ,,szélsőjobbot", a JOBBIK-ot. Mondjátok már el, mi történt az elmúlt 22 évben az általatok preferált pártok hatalma alatt? Én adósrabszolgaságot látok, több millió hektár magyar födet külföldi kézen, kínai, nyugat-európai szart a szintén külföldi boltokban, külföldi tulajdonú gyárakat, minimálbérért dolgozó emberekkel, széteső családokat, széteső egészségügyet, a könnyűipar megszűnését, a vízkészletünk külföldi tulajdonát, soproniként folyamatosan romló közbiztonságot, egy fejlődő város teljes leamortizálását. Ti kirekesztőnek gondoltok minket, ti mik vagytok? Eddig bármelyik párt került hatalomra, a teljes állapparátust lecserélte, még az adminisztratív dolgozókat is, függetlenül attól, ki mihez is ért. Ez nem kirekesztés elvtársak? Most komolyan, ti tényleg szeretnétek újra MSZP/SZDSZ hatalmat látni? Indokoljátok meg, miért. A TI MEGÁLMODOTT RENDSZERETEK NEM MŰKÖDIK és hiába küzdötök érte, az idő dolgozik és a kérdések maguktól megoldódnak majd. Várom már ezt a pillanatot.
  Ovinkor! Vörös katonák? Hm. 1918-ban az akkori honvédelmi miniszter szerint ( Szurmay ) a külföldön állomásozó haderő ( magyar többségű egységek ) bőven elég lett volna a belső határaink védelmére. Ekkor már régen zajlott háttérben az ország felosztásáról szóló egyeztetések, a hiénák már lecsapni készültek. Károlyi - az antantnak engedelmeskedve - letartóztattatta Szurmayt, majd a kommunistabérenc, áruló Linder Bélát nevezte ki, akivel karöltve a jól felszerelt és akciókész hadsereg leszerelését megkezdte. Ha ez nem történik meg, hanem ezek az egységek harckészen visszatérnek Nagy Magyarországra, soha nem mert volna ránk támadni senki. A Tanácsköztársaság alatt a vöröskatonákat nem bolsevik ideológiával toborozták ( mert azt gyűlölte már akkor mindenki ), hanem nemzeti érzelmektől fűtött beszédekkel. Ezért tudták a létszámot felduzzasztani, mert addig pár tízezer bolsevista nézeteket valló embert tudtak felfegyverezni, pártkatonák, munkások vezetésével, akik semmit nem konyítottak a harcászathoz. A hadsereg vezetőjévé pedig kénytelenek voltak egy világháborús veteránt, Stromfeld Aurélt kinevezni. Aki még ezzel a szedett vedett társasággal is hadi sikereket ért el. Hálából letartóztatták és börtönbe csukták az elvtársak. Azóta is így működik a rendszer. Egyben viszont egyetértünk: ha a mindenkori hatalom a többségi akaratot képviselné, soha nem lenne életképes semmilyen ,,szélsőséges" szervezet, ,,semmilyen" rend és önfenntartó szerv.”
 • 8. vitriol2 2012. augusztus 29. 10:35
  „ja és ez a nyilas érzelmü alakzat Sopron és környékére is jönnek "megemlékezni".Nekem is fáj a trianon, és jolesik a "népszavazás" eredményére megemlékezni,!de , hogy a "fötéma" a fasizta pártott és nyilas különitményt szervező személy és társai legyenek az már nem.
  na de nem baj jol jön ez az "esemény" a kivénhedt s(z)kinhednak a dunaszerdahelyi "hösnek" a molotovkoktélózo szélsobboSSok példaképnek a helyi választásra.
  remélem"imre1964" te is ott fogsz "tapsolni", mikor a nyiltan fasiszta/nyilas pronayt élteti a kivénhedt s(z)-kinhed.”
 • 7. vitriol2 2012. augusztus 29. 09:52
  „6. imre1964 2012.08.29. 08:56
  elöször is én soha nem "dicsértem" a pávatáncost, másodjára 1 millio ember/szavazoja ill. támogatoja azMSZP-nek van. Na de a lényeg:én egyikről sem irtam, csak arrol, hogy a jobbik milyen eszmeiséggel "rokonszenvezik", ill. leirtam, az "ünnepségen" szereplő nevekrőll egy-két dolgot, mely inkább a nyilas eszmeiséghez valo kötödésre utal. ja és tudod ha már a jobbikuSS párt nyilas kötödésére utalo beirásomat nem tudod cáfolni, inkább irj másról.pld ,hogy a nyilas és hitleri elödökre hasonlito ragyamgárdád milyen jó cselekedeteket hajtott végre”
 • 6. imre1964 2012. augusztus 29. 08:56
  „3. vitriol2 jobbikuSS párt
  Ez a te véleményed de 1 millió ember azt mondja hogy nem egy tolvaj kormány kellene aki a saját népét nyomorba dönti. A z imádott Viktorotok egyeduralomra tör minden áron.
  Nos én azt mondom hogy ő hasonlít arra amit a Jobbikról írtál.”
 • 5. józanparaszt 2012. augusztus 29. 08:52
  „ez egy Nyugat-magyarországhoz köthetö esemény. Miért is kell ilyenkor a székely himnuszt énekelni????”
 • 4. okostojas007 2012. augusztus 29. 07:48
  „a felkelés után sopron dönthetett hovatartozásáról..................
  azóta ezerszer megbánták hogy nem ödenburg lett a nevük .”
 • 3. vitriol2 2012. augusztus 29. 06:16
  „ugye nem véletlen, hogy a nyilas szennyhonlapot alapitó alvezér-Emöke- mondott beszédet, ugye az sem véletlen, hogy a jobbikuSS párt"tisztelettel" adozik annak a Pronaynak aki többekközt ,egyéb tevékenysége mellett Ostenburg-Moravek Gyulával közösen létrehozta a Magyar Fasiszta Pártot..Majd a nyilas kormány "megsegitésére" különitményt szervezett.és ugye az sem véletlen, hogy a kiöregedett s(z)kinhed a dunaszerdahelyi"hős", az utcai molotovkoktélozok"példaképe", "önvédelmi mozgalom megalakitásáról prédikál.

  jobbikuSS élfanok nem komcsizni,hanem amit leirtam rolatok azt probáljátok meg CÁFOLNI-”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdos fejlesztés a nemzeti parkban - fotók

Több mint félmilliárd forintos turisztikai fejlesztés utolsó elemét adták át a Fertő-Hanság Nemzeti… Tovább olvasom