Sopron és környéke

2016.09.16. 10:24

Vigyázat! Eurót akarnak forintra váltani, papírt adnak helyette

Ausztriában, és Szlovákiában, a magyar határ mentén kísértetiesen hasonló esetek történtek: a profi csalók az utcai pénzváltás közben verték át áldozataikat.

P. Horváth László

– Az ominózus pozsonyi eset óta pokollá vált az életem, napok óta nem alszom, csak azon jár az agyam, hogyan oldhatom meg azt a helyzetet, amibe én és a családom került – mondja letörten az a Heves megyei családanya, aki úgy döntött, történetét megosztja a nyilvánossággal.


Esete, mint azt látni fogjuk, nem egyedi, sőt, a kisalfold.hu-n már 2010-ben beszámoltunk hasonló történésről.


– Nyaralásból tartottunk haza, amikor megálltunk pihenni, s ekkor odalépett hozzánk egy jól szituált, öltönyös férfi. Mint később kiderült, neki van egy társa is – kezdi a legelején a károsult.


– Már az első pillanatban megnyerő volt, s közösen bizalmukba fogadtuk egymást. Az illető előadta, hogy a magyarországi üzleti ügyeihez szüksége lenne forintra. Ő kedvezményes áron – a hivatalos árfolyamhoz képest 10-13 forinttal olcsóbban – eladna nekünk eurót.


Meg is állapodtunk. Első alkalommal egy szlovákiai kisváros parkolójában találkoztunk. Minden rendben lezajlott. A második ilyen akciónál sem volt gond. A harmadik találkozó lelőtt azt mondta, hogy nagyobb összegre lenne szüksége. A saját pénzünk mellett, kölcsön is kértem rokonoktól, ismerősöktől. Tízmillió forint össze is jött.


A történet így folytatódik: "– A férfiak kikötötték, hogy párom egyedül menjen Pozsonyba, a fiamnak ki is kellett szállnia az autóból, mielőtt a megbeszélt helyre megérkeztek volna" – tudjuk meg. – Párom elbeszélése alapján, - kimondom: a csalók, - idegesek voltak. Mintha valamitől tartottak volna. Végül azt közölték, mindjárt hozzák az eurót, csak előtte megnéznék a borítékot. Kezükbe fogták, majd visszaadták a szigorúan húszezreseket tartalmazó papírtasakot.


Mondták, pár pillanat és visszajönnek. Hát, nem jöttek. (Csakúgy, mint a már említett 2010-es cikkünkben. Akkor még az ausztriai rendőrség is nyomozott - a szerk.). Párom kis idő múltán megnézte a borítékot és elképedve látta: abban hűlt helye a forintban. Csúnyán rászedtek bennünket, mert a pénz helyett papírt találtunk. A pénzváltót többet nem láttuk, és így az eurót sem kaptuk meg.


Érdekes volt, hogy a férfiak törték a magyart, mindig elegánsan drága ruhákban, aktatáskával jelentek meg, komoly üzletember kinézetük volt. Első alkalommal pénzvizsgáló gépet is hoztak, és csak azt szajkózták hogy diszkrétek legyünk, senki ne tudjon a tranzakcióról. Utolsó alkalommal beszalagozta a pénzünket miután megnézte, és úgy adta vissza, miközben valahogy kicserélte – zárta szavait a családanya.


Lapunknak sikerült beszélnie egy másik olyan károsulttal, ahol kísértetiesen hasonló módon csaptak be.


A Balaton felvidéken élő olvasónkat a magyar határhoz közeli ausztriai kisvárosban húzták csőbe. Két eset gyakorlatilag minden egyes mozzanatában megegyezik. A különbség annyi volt, hogy a visszakapott borítékban nem papír, hanem ötszáz forintosok voltak.


A szerkesztőségünket megkereső károsultak, rendőrségi feljelentést egyelőre nem tettek, mert további becsapottakat keresnek. Várják azok jelentkezését akiket megkeresett Ausztriában, Szlovákiában egy elegáns, magyarul beszélő, jó euró árfolyamot kínáló, alkalmi pénzváltó.


Azok is írhatnak levelet a [email protected] címre akik bármilyen információval rendelkezik vele kapcsolatban. Úgy vélik, minél több eset gyűlik össze, akkor hatékonyabban léphetnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!