Sopron és környéke

2016.10.18. 15:16

Vadászlovaglás Nagycenken - fotók

Országos jelentőségű lovas kultúrtörténeti esemény volt a hétvégén Nagycenken. A program hagyományőrző vadászlovaglással kezdődött és mezőhegyesi félvér tenyész-szemlével zárult.

Tudósító

Nagycenk legendás grófja Széchenyi István hívta hosszú évtizedek után életre a falkavadászatokat, oly sok vívmánya mellett. E tradíció a történelem viharaiban ismét hosszú időszakra feledésbe merült, ám szerencsére napjainkban is akadnak méltó követői a legnagyobb magyarnak, így a Halasi család szervezésében ismét Úr ás Úrhölgy lovasok népesítették be október 15-én az ősi birtokot.

Vadászlovaglás Nagycenken



Vadászlovaglás, Hubertusz, Rókavadász lovaglás vagy falkavadászat. Mindegyik kifejezés egyet jelent, a díjugratás atyját, az élelemszerzésből lett úri időtöltésből szenvedélyes sporttá nőtt együttműködést kutyák, lovak és emberek között. Az első falkavadász társaságok már a 12. században megalakultak Angliában. Törvényeink változása miatt eredeti jelentőségét mára már elvesztette, de tradícióinkban ma is tovább él.


Az ősi hagyományokat szem előtt tartva indult meg a nagycenki Széchenyi kastély kertjéből évről évre várt vadászlovaglásra összegyűlt majd 30 fős lovas társaság fogatok kíséretében. Az eseményt a falkanagy Halasi Endre nyitotta meg, a túra szabályait is ismertetve. Mára, a lovasok előtt fel-fel bukkanó  róka szerepét egy tiszteletnek örvendő lovasember látja el, Nagycenken ezúttal Sipőcz Imre személyében. A nap fénypontja a síkversenybeli verseny, melynek győztese a legeredményesebb „vadász" Véghelyi József Szeles nevű lován kaparintotta meg elsőként a róka farkat.


Az esti vacsora után a cikk szerzőjének Elfeledett Lovaslegendáink című könyvéből kerekedett előadás. A hétvégét megkoronázva a vasárnapi nap délelőttjén a kastély lovaspályáján került sor a mezőhegyesi félvér tenyésszszemlére és teljesítményvizsgára. Az előző napon a vadászlovaglást teljesítő lovak fizikai és idegrendszeri terhelhetőségének kontrolljaként az eredeti kilovaglásokhoz hasonló kipróbálási mód egy kitűnő visszacsatolás a múlt sikeres módszereihez.


  A fajta környékbeli kedvelői és tenyésztői szeretnék bebizonyítani, hogy lovaik szervezeti szilárdsága és idegrendszere éppoly kitűnő, akárcsak elődeiké. Az esemény mindkét napján a fajta országos tenyésztőegyesületének elnöke Horváth Sándor is aktívan részt vett.


Az írást és a fotókat Cseri Dávidtól kaptuk.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!