Sopron és környéke

2019.07.12. 15:36

Túl sok az ittas sofőr Sopron vonzáskörzetében

Az idei év első felében százhuszonhat esetben indult eljárás ittas járművezetés miatt a Soproni Járási Ügyészség illetékességi területén. A vétkeseket több százezer forintra büntették, s egy-két évre a jogosítványukat is bevonták.

Többen buktak meg


– Idén az első hat hónapban a rendőrök százhuszonhat olyan járművezetőt állítottak meg, aki ittas állapotban ült volán mögé, s ezáltal veszélyeztette a többi közlekedő épségét. Tavaly az első félévben ugyanez a szám csak nyolcvanöt volt. Összehasonlításul: 2018 egész évében százötvenöt esetben indult eljárás ittas vezetés miatt a Soproni Járási Ügyészség illetékességi területén – összegzett a Kisalföld kérdésére dr. Sticz Tamás, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Sopronban és vonzáskörzetében idén a fél év alatt 126-szor mutatott pozitív értéket a szonda. Fotó: Magasi

Sopronban és vonzáskörzetében idén a fél év alatt 126-szor mutatott pozitív értéket a szonda. Fotó: Magasi

Gyakran ellenőriznek


A tapasztalatok szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyivel többen vezetnek ittasan; sokkal inkább, hogy a rendőrség ennyivel több közúti ellenőrzést tartott.


– Az ittas sofőrök esetében, amennyiben a feltételek – és az egyértelmű bizonyítékok – adottak, ügyészi indítványra a bíróság tárgyalás nélkül, csak a rendelkezésre álló iratok alapján dönt a vádlott bűnössége kérdésében – részletezte dr. Sticz Tamás. – Végső soron ez esetben is a bíróság szabja ki a büntetés mértékét, de nem kerül sor klasszikus tárgyalásra. A pénzbüntetés több százezer forint lehet, s ami még érzékenyebben érinti az ittas sofőröket, az a jogosítvány egy-két évre való bevonása. Amennyiben a büntetést a vádlott nem tartja arányosnak, úgy kérheti a tárgyalás – a hagyományos büntetőper – megtartását. Az azonban kétséges, hogy a bírósági döntés ezáltal kedvezőbbé válik.


Másnap meglepődnek

 

– A járművezetés és az alkohol szempontjából a magyar szabályozás nagyon szigorú, zéró tolerancia van érvényben – hangsúlyozta a helyettes szóvivő. – Az emberek többsége nincs tisztában az alkohol lebontási folyamatával. Gyakori, hogy egy előző esti, éjszakai nagyobb mennyiségű szeszes ital elfogyasztását követően másnap reggel ülnek autóba, és ők maguk is meglepődnek, hogy a rendőri ellenőrzés során még kimutatható a szervezetükben az alkohol. Ma már orvosi boltokban, benzinkutakon lehet olyan szondákat beszerezni, amelyek tájékoztató jelleggel egy közel valós értéket mutatnak a szervezetben maradt alkohol mértékéről. Nem érdemes kockáztatni. Aki nem biztos benne, hogy lebomlott a szervezetében az alkohol, és fontos számára a jogosítványa, annak megéri az ilyen szonda használata a maguk és a többi közlekedő biztonsága érdekében – tanácsolta dr. Sticz Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!