Sopron és környéke

2019.04.16. 09:00

Történelmi kihívás diákoknak

Egész Európa megemlékezik idén a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójáról. Rendezvények, kiállítások sora eleveníti majd fel a történelmi eseményeket. Diákoknak egy országos történelmi vetélkedőt is hirdetett Sopron, a Konrad Adenauer Alapítvány, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület és a Berlini Magyar Nagykövetség.

kisalfold.hu

A Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedő egy olyan történelmi verseny, amely az általános, illetve középiskolás diákokat megszólítva játékos formában, élményszerűen szeretné közelebb hozni szüleik, nagyszüleik életének egy olyan korszakát, amely meghatározó volt Magyarország és Európa életében.


Az általános iskolák felsőseinek írták ki Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedő Mini címmel az országos kreatív történelmi versenyt. A vetélkedőre egyénileg vagy csoportosan (maximum három fővel) jelentkezhetnek, intézményenként több diák, illetve csapat nevezését is elfogadják. A versenyen való részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni május 17-ig lehet. A felső tagozatosok kreativitásukkal, tehetségükkel saját kezűleg készített alkotásokon át ragadhatnak ki egy momentumot, hangulatot, emléket a ’80-as évekből. Várják a rajzokat, festményeket, maketteket, képregényeket vagy bármely technikával kidolgozott alkotásokat a téma vonatkozásában. Határidő május 31., a beküldési cím: Soproni Tankerületi Központ (9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky utca 9. II. emelet). A versenyen értékes nyereményekkel díjazzák a legjobb eredményeket elérő pályázókat, a legjobban sikerült pályaműveket a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat részeként ki is állítják Sopronban.

A drótkerítés már a múlt, de a Páneurópai Piknik fontosságával a fiatalokat is meg kell ismertetni. A mai diákoknak a határáttörés már történelem, de még emberi közelségben. A felvétel a piknik húszéves évfordulójának ünnepi megemlékezésén készült. Fotók: Kisalföld-archív


A középiskolások három diákból és egy felkészítő pedagógusból álló csapatai változatos feladatok elé néznek a versenyen, ahol a tények ismerete mellett szükség lesz a kreativitásukra, elszántságukra és ügyességükre is. A csapatok május 15-ig regisztrálhatnak. A háromfordulós versenyen először az ötven kérdésből álló online kvíz megoldásával tehetnek tanúbizonyságot a témát érintő megszerzett tudásról. A továbbjutóknak május 31-ig a megadott esszétémák valamelyikét kiválasztva kell gondolataikat megosztani, a harmadik fordulóban pedig kisfilmek készülnek. A döntő szeptember 27-én lesz, a fődíj megszerzéséért kreatív és élményekben gazdag feladatokat megoldva egy pörgős záró megmérettetésen a történelmet formáló személyek és további szak-

értő zsűritagok előtt mérhetik össze tudásukat a legjobbak.

A vetélkedővel kapcsolatos bővebb információk a www.pptv.hu oldalon olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!